Hopp til Innhold
!Norges største kilde til informasjon om amming og morsmelk
Utfordringer hos mor

Amme igjen etter ammeslutt

Har du lyst til å begynne å amme igjen etter å ha sluttet? Det er fullt mulig, men det krever innsats fra både deg og barnet.

Hvordan få barnet til å ta brystet igjen?

Det kan være mange ulike årsaker til at ammingen ble avsluttet. De mest vanlige er ammeproblemer i begynnelsen eller sykdom hos deg eller barnet.

Hvis du ønsker å gjenoppta ammingen (som også kalles relaktasjon), er det to områder du må jobbe med. Det ene er å få opp melkeproduksjonen, det andre er å få barnet til å ta brystet igjen.

Det å få barnet til å ta brystet igjen er nok den viktigste oppgaven. Hvorvidt du lykkes med dette avhenger mye av hva som var årsaken til at dere i utgangspunktet avsluttet ammingen.

Hvis dere i utgangspunktet slet med ammingen og ammeteknikken, vil dette trolig bli en større jobb enn om du for eksempel måtte avslutte ammingen på grunn av medisiner som ikke er forenlig med amming.

Artiklene om sugetak, sugeforvirring og brystvegring kan være nyttig lesestoff.

Hvordan få melkeproduksjonen i gang igjen?

For å få i gang melkeproduksjonen igjen, vil du mest sannsynlig måtte pumpe en god del.

I artikkelen om pumping får du gode råd om hvordan du øker melkeproduksjonen.

Det vil være lettere å få barnet til å godta brystet etter hvert som du får mer melk. Å die på et bryst der det kommer lite eller ingen melk kan være lite motiverende for barnet.

Kan du vurdere å bruke hjelpebryst?

Når barnet tar brystet ganske greit, men du fremdeles ikke har nok melk til barnet, kan du ha hjelpebryst være en fin måte å gi morsmelkserstatning på.

Ved å gi tillegg med hjelpebryst i stedet for flaske, unngår du at barnet må forholde seg til to ulike sugeteknikker. Slik kan det konsentrere seg om å trene på sugeteknikken ved brystet.

Hvis du gir erstatning på flaske mister du dessuten verdifull stimulering av brystene. Bruker du hjelpebryst vil du også kunne utnytte den tiden du gir erstatning, til å stimulere melkeproduksjonen.

Vær innstilt på en stor innsats!

Å gjenoppta ammingen etter et kortere eller lengre opphold er en stor jobb. Du må være innstilt på å bruke mye tid og krefter på ammetrening og pumping.

Sjansen for å lykkes er avhengig av flere faktorer, for eksempel hvor lenge det er side du sluttet å amme:

Har dere bare hatt et opphold på noen dager eller et par uker, er det mye større sjanse for å få i gang ammingen igjen enn om det har gått flere måneder – selv om dette også er fullt mulig.

Hvis ammingen før ammeslutt fungerte bra, er sjansen større enn om dere avsluttet ammingen på grunn av store problemer med ammeteknikken.

Kan noen andre enn meg amme barnet?

En medmor eller annet familiemedlem som har født selv tidligere kan gjenoppta melkeproduksjonen dersom hun ønsker å amme eller gi morsmelk til barnet ditt. Dette kan du lese mer om i artikkelen «Kan medmor eller adoptivmor amme barnet?»

Hva er målet med å begynne å amme igjen?

Om det siste er tilfellet, er mye gjort hvis du greier å pumpe nok til å gi barnet en liten flaske med morsmelk hver dag. Enkelte antistoffer konsentreres faktisk i melken, og bare en liten skvett har fordeler for barnet.

Savner du nærheten som ammingen gir, kommer du langt med å delamme og gi erstatning med hjelpebryst eller flaske ved siden av.  Hvis du gir flaske er det lurt å gjøre flaskematingen så lik amming som mulig.

Uansett hvilke forutsetninger du har og hva som er målet ditt, vil du trenge støtte og hjelp underveis. Ta gjerne kontakt med en ammehjelper som kan følge deg gjennom prosessen og heie på deg ⭐️

Mer info:

Medikamenter som øker melkeproduksjonen (fhi.no)

Breastfeeding support: Tips for relactation

Facebook-grupper:

UK Relactation and Adoptive Breastfeeding Support

La Leche League – Inducing lactation and Relactation

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 03.11.23