Hopp til Innhold

Trenger fullammede barn ekstra væske når det er varmt ute?

Fullammede og selvregulerte barn får dekket væskebehovet sitt gjennom amming, uansett hvor varmt det er. Morsmelk inneholder ca 88 prosent vann. 

Hvorfor trenger ikke babyen vann i tillegg?

Mange lurer på om de trenger å gi barnet vann i sommervarmen. Dersom barnet er fullammet vil amming dekke hele barnets væskebehov. Det er derfor ikke behov for å gi annen drikke, uansett hvor varmt det er – så lenge du lar barnet styre tilgangen til brystet. Morsmelk inneholder ca 88% vann, og gir dermed svært mye væske.

Dersom barnet virker tørst kan du tilby brystet. Hvis barnet er tørst vil det drikke noen få slurker for å stille tørsten. Er det sultent vil det die lenger. 

Den første melken som kommer i måltidet inneholder mye vann og melkesukker og er en god tørsteslukker. Melken senere i måltidet inneholder mer fett og metter lenger

Kan det være farlig å gi babyen vann?

Vann er ikke farlig for små barn, med mindre det er ukokt og inneholder bakterier som kan gjøre dem syke. Men vann kan bidra til å fylle opp magesekken slik at de ikke får i seg den mengden melk som de har behov for. Dette er spesielt viktig for nyfødte fra 0-6 uker. De bør ikke få vann i tillegg til ammingen, ikke en gang i små mengder med skje eller kopp. Selv små mengder vann vil fylle en stor del av magesekken, som er svært liten hos nyfødte.

Å gi vann kan også forstyrre melkeproduksjonen, fordi barnet ikke dier så ofte som det ville gjort dersom det ikke fikk vann.

Det er gjort en rekke studier av fullammede spedbarns behov for vann i varmt klima. Disse undersøkelsene bekrefter at det ikke er behov for å gi vann, selv ikke når det er svært varmt.

Hva med barn som får fast føde i tillegg?

Når fast føde introduseres, bør vann gis sammen med måltidene. Fast føde inneholder mindre væske enn morsmelk, og det er ofte behov for å drikke litt ved siden av.

Dersom du ammer før måltidet med fast føde, er det ikke sikkert at barnet er veldig tørst og vil drikke så mye vann. Dette er helt i orden.

Morsmelk er en bra tørstedrikk for barn i alle aldre.

Hvor mye skal den ammende drikke?

Selv om barnet ikke har behov for ekstra vann eller annen væske, gjelder dette naturligvis ikke deg som ammer. Du må passe på å drikke nok.  Vannbehovet ditt som ammende i varmt vær kan være noe høyere enn vannbehovet ditt vanligvis er, men det er ikke nødvendig å drikke enorme mengder vann. Drikk når du er tørst!

Var artikkelen nyttig?

http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/baby-water

Anne Bergljot Bærug, Nasjonalt kompetansesenter for amming


Oppdatert 01.07.20


Tema

Morsmelkens innhold og egenskaperUtfordringer hos barnet