Hopp til Innhold
!Norges største kilde til informasjon om amming og morsmelk
Ammestart

Trenger babyen vann i tillegg til morsmelk?

Fullammede og selvregulerte barn kan få dekket væskebehovet sitt gjennom morsmelk - uansett hvor varmt det er. Morsmelk inneholder ca 88 prosent vann. 

Bilde fra Ammehjelpen på Instagram.

☀️ Første sommer med baby? Her er en artikkel for deg.

Hvorfor trenger ikke babyen vann i tillegg?

Morsmelk inneholder ca 88% vann, og gir dermed svært mye væske.

Mange babyer reagerer med å søke brystet oftere når det er varmt i lufta og de er svette og klamme. Det er normalt at babyen sier seg fornøyd etter noen få slurker.

Hvis babyen er fullammet (altså at babyen bare får morsmelk) vil morsmelken dekke hele barnets væskebehov, uansett hvor varmt det er ute.

Det er derfor ikke behov for å gi annen drikke – så lenge du lar babyen styre tilgangen til brystet, bleiene er våte som vanlig, og han øker i vekt slik han skal.

Det holder vanligvis å la babyen styre tilgangen selv. Du kan også tilby brystet oftere enn vanlig hvis det er veldig varmt, men ikke press babyen til å ta brystet.

Den første melken som kommer når barnet dier inneholder mye vann og melkesukker og er en god tørsteslukker. Melken som kommer senere inneholder mer fett og metter lenger

NB! Ta kontakt med helsepersonell hvis babyen ikke vil die, bleiene er tørre og/eller du er bekymret for om babyen får i seg nok væske.

🌞Det viktigste rådet i varmt vær er å holde babyen unna direkte sol, og å kle på henne/han etter forholdene slik at hun/han ikke blir svett og overopphetet.

❌ Ikke heng et teppe (heller ikke helsetepper med hull) over åpningen i kalesjen for å lage skygge eller for å lage det mørkt når babyen skal sove. Teppe over åpningen kan gi dårlige pusteforhold og være farlig for barnet. Ha vogna mest mulig i skyggen og/eller bruk en solskjerm som gir skygge og god luftsirkulasjon.

Kan det være farlig å gi babyen vann?

Vann er i seg selv ikke farlig for små barn, med mindre det er ukokt og inneholder bakterier som kan gjøre dem syke. Men vann kan bidra til å fylle opp magesekken slik at de ikke får i seg den mengden melk som de har behov for.

Dette er spesielt viktig for nyfødte fra 0-6 uker. De bør ikke få vann i tillegg til ammingen, ikke en gang i små mengder med skje eller kopp.

Selv små mengder vann vil fylle en stor del av magesekken, som er svært liten hos nyfødte.

Å gi vann kan også forstyrre melkeproduksjonen, fordi barnet ikke dier så ofte som det ville gjort dersom det ikke fikk vann.

Det er gjort en rekke studier av fullammede spedbarns behov for vann i varmt klima. Disse undersøkelsene bekrefter at det ikke er behov for å gi vann, selv ikke når det er svært varmt.

Hva med babyer som får morsmelkerstatning?

Babyer som delammes eller bare får morsmelkerstatning trenger i utgangspunktet heller ikke vann i tillegg selv om det er varmt ute, men det kan finnes unntak. Gi i såfall små mengder kokt, avkjølt vann. Snakk med helsesykepleier eller lege hvis du har spørsmål omkring dette.

Når kan jeg begynne å gi vann?

Når babyen begynner med fast føde, så kan du introdusere vann sammen med måltidene – men du må ikke.

Hvis du ammer før måltidet med fast føde, så er det ikke sikkert at barnet er veldig tørst og vil drikke (så mye) vann.

Morsmelk er en bra tørstedrikk for barn i alle aldre.

Må jeg koke vannet?

Drikkevann fra springen er ikke bakteriefritt (sterilt). Det kan inneholde mikroorganismer. Disse byr vanligvis ikke på problemer, men fordi spedbarn er mer utsatt for magesyke, så er det viktig å holde seg på den sikre siden.

Du må derfor koke og avkjøle vannet før du gir det til en baby under seks måneder.

En baby over seks måneder kan drikke vann rett fra springen – hvis vannet følger kravene til drikkevann.

Kilde: Matportalen

Hva hvis babyen ikke vil ha verken melk eller vann?

Noen babyer som har begynt med fast føde kan ha perioder der de ikke vil ta brystet på dagtid. Omgivelsene og den nye maten er som regel veldig spennende.

Så lenge man fortsetter å tilby uten å presse, så vil det som regel gå over av seg selv. Å amme om natta bidrar til å opprettholde melkeproduksjonen i perioder med lite amming på dagtid.

Hvis det er varmt og du er bekymret for om babyen får i seg nok væske via drikke, så kan du for eksempel tilby frukt og grønnsaker (melon, agurk e.l) og annen mat som inneholder mye væske, for eksempel suppe eller hjemmelaget smoothie. Du kan også lage is av morsmelk, og se om det slår an.

Her kan du lese mer om hvordan du starter med fast føde.

Ta kontakt med helsepersonell hvis barnet ikke vil spise/drikke, bleiene er tørre og du er bekymret for barnet.

Hvor mye skal jeg som ammer drikke?

Selv om barnet ikke har behov for ekstra vann eller annen væske, gjelder ikke dette deg som ammer. Du må passe på å drikke nok. Hold øye med din egen urin (som skal være klar og lysegul). Hvis den ofte er mørk, så drikker du for lite.

Vannbehovet ditt som ammende, spesielt i varmt vær, kan være noe høyere enn vannbehovet ditt vanligvis er, men det er ikke nødvendig å drikke enorme mengder vann.

Drikk når du er tørst 💙

Det er veldig vanlig å kjenne seg tørst når babyen har koblet seg på brystet og utdrivingen av melk setter i gang. Det er som om kroppen sier fra at når det går væske ut, så må den få noe tilbake. Det kan derfor være lurt å ha en fylt vannflaske stående der du pleier å amme.

☀️ Første sommer med baby? Her er en artikkel for deg.

Var artikkelen nyttig?

 

 


Oppdatert 13.06.23