Månedens laktosaur: Eva Fosse
- Elisabet Helsing ringte til meg. Hun hadde lest et innlegg jeg hadde hatt på Familiesiden i Aftenposten. (…) Tema: At jeg trosset legen på kontrollstasjonen som sa at jeg hadde for små bryst til å ha nok melk!
Om prosjektet «Månedens laktosaur».
Mitt første møte med Elisabet
Elisabet Helsing ringte til meg. Hun hadde lest et innlegg jeg hadde hatt på Familiesiden i Aftenposten. Jeg var inspirert av avisens serie om amming. Dette må ha vært i 1968, mer enn tre år siden jeg selv ammet!
Tema: At jeg trosset legen på kontrollstasjonen som sa at jeg hadde for små bryst til å ha nok melk!
Vår datter var født fire uker før termin, og veide selvfølgelig ikke det hun skulle ifølge normalen da hun ble presentert for den kunnskapsløse legen.
Men Anette var en kjempegod suger. Fornøyd hadde hun drukket min morsmelk siden to dager etter fødselen. Og hun hadde lagt på seg som hun skulle i forhold til alderen.
Men legen påla meg altså å begynne med tillegg! Ikke tale om! Hvorfor endre noe som var så naturlig for meg? Det var aldri en tåteflaske eller pakke med morsmelktillegg i vårt hjem.
Anette (1962) og Harald (1964) fikk morsmelk i omtrent ni måneder hver. Og gikk rett fra bryst til kopp!
Elisabet spurte om jeg var interessert i å være med på et møte for å bedre informasjonen om amming? Hun inviterte meg hjem til seg onsdag 6. november 1968 kl. 20 i Thor Olsens gate.
En spennende leilighet i et hus fra århundreskiftet, like ved Vor Frues Hospital og St. Sunniva skole. Vi satt på et stort, koselig kjøkken, fikk te og hjemmebakst. Husker ikke hvor mange, men Eli Heiberg Endresen var der.
Vi fikk god informasjon av en velinformert Elisabet. I samarbeid med Eli hadde hun gjort mye for å bedre situasjonen for diegivende mødre. Da hun selv ammet sin førstefødte i 1965, møtte hun flere mødre som ikke hadde lykkes med diegiving.
Hun fortalte at det nå bare var omtrent 28 prosent av barna som fikk morsmelk i mer enn tre måneder. Under krigen ble nesten alle spedbarn ammet.
I USA hadde bevegelsen La Leche League gitt ut håndboken «The Womanly Art of Breastfeeding» som Elisabet tilfeldig fikk i gave. I 1967 ble hun og Eli enige om å gjøre noe for å bedre ammerådgiving i Norge. Inspirert av denne håndboken forfattet de en brosjyre, omarbeidet til norske forhold.
De oppsøkte Helsedirektoratet og presenterte sin brosjyre for assistentlege Gro Harlem Brundtland, som da ventet sitt fjerde barn. Hun syntes brosjyren var god, og i løpet av 1968 ble den trykket og spredt. Elisabet fortalte også at hun og Eli hadde fått adgang til å besøke Vor Frues Hospital et par ganger i uken for å snakke med mødrene om amming.
På Elisabets kjøkken ble vi som var til stede enige om å være med i «Diegivende mødres hjelpeforening» som i 1969 ble til «Ammehjelpen».
Jeg har gjemt «Den 7de Sans» fra de årene. I 1968 var det antakelig to møter hos Elisabet, i 1969 var jeg med på seks «ammeslabberas» og ni både i 1970 og 1971. Alt begynte på Elisabets kjøkken.
Om Eva Fosse
Eva Fosse (1938) er journalist. Hun utdannet seg til dette yrket ved siden av å være småbarnsmor og i deltidsjobb. Før barna ble født hadde hun diverse sekretetærjobber.
Hjemmefra tok hun NKS-kurset i journalistikk med Carl Just som lærer. I årene 1965 til 1977 maskinskrev hun manuskripter for medisinske forskere ved Fysiologisk institutt, UiO. Hun er rask på skrivemaskin takket være artium fra Oslo Handelsgymnasium 1958 hvor hun bl.a. lærte touchsystemet.
To barn, født noen uker før termin i 1962 og 1964, ga henne god erfaring med amming. I 1968 ble hun kontaktet av Elisabet som hadde lest hennes leserinnlegg i Aftenposten om amming. Hun ble første redaktør for Ammenytt.
Fra 1972 hadde hun tillitsverv på barnas skole, var nestleder i Ullern bydelsutvalg to perioder og varamedlem i Oslo bystyre en periode. 1972 til 1978 deltids-studerte hun ved Universitetet i Oslo (mellomfag i litteraturvitenskap og engelsk, grunnfag i offentlig rett) og fikk sin Cand. Mag. 1978.
1978 til 1980 praktiserte hun som journalist og 1980 startet arbeidet som politisk journalist i Norpress (tidligere Høyres pressebyrå) til pressebyrået ble nedlagt 1998.
1990-2018 skrev hun også for tidsskriftet Helsenytt for alle, utgitt av Nasjonalforeningen for folkehelsen fra 1978 og nedlagt 2006.
Deretter for den nettbaserte Sinnets helse (2008-2018), begge med Terje Fugelli (bror av Per) som redaktør.
1999-2003 hadde hun bl.a. flere intervjuer med Gro Nylander.