Hopp til Innhold
ammeslabberas
Ammeslabberas antakelig hos Elisabet Helsing, i profil lengst til høyre, 1968

Ammeinnlegget

Fortellinger fra Ammehjelpens oppstart: Laktosaurene

Camilla Krogli Hansen

11.01.2021

Ammehjelpen ble startet for over 50 år siden. «Laktosaurene» som deltok på de første møtene er i dag rundt 80 år gamle. I denne serien av tekster forteller de oss om hvordan det hele startet, og hvilke utfordringer de møtte den gangen.

Om prosjektet

Vi ønsker å ta godt vare på Ammehjelpens femti år gamle historie. Som et ledd i denne prosessen vil vi presentere en serie tekster skrevet av ammepionérene, også kalt laktosaurene. Disse kvinnene var med på å utvikle Ammehjelpen de aller første årene.

Sidsel Pape, som hang i puppen til én av pionerene, har tatt initiativ til serien. Vi legger ut en ny tekst hver måned.

Elisabeth Helsing (1940-2019)

I januar 2019 døde Ammehjelpens mor, Elisabet Helsing. Vi starter serien med hennes egen fortelling om oppstarten av Ammehjelpen, hentet fra en spesialutgave av Ammenytt fra 1993. Teksten er gjengitt med tillatelse av Ingerid Helsing Almaas.

Eva Fosse

– Elisabet Almaas ringte til meg. Hun hadde lest et innlegg jeg hadde hatt på Familiesiden i Aftenposten. (…) Tema: At jeg trosset legen på kontrollstasjonen som sa at jeg hadde for små bryst til å ha nok melk!

Sidsel Bjelland

– På senteret hadde de til og med til salgs den perfekte ammedressen, en kjeledress med glidelås i rød eller blå stretchfrotte senere kalt ammedressen. Ned med glidelåsen, frem med puppen. Den dressen var det mange som kjøpte.

Eli Heiberg

– Det var en sterk intuisjon og egen erfaring som drev meg til å gå imot gjeldende retningslinjer og praksis, og utfordre rådene som ble gitt.

.

.

Flere innlegg