Hopp til Innhold
Ammestart

Første sommer med baby?

Her får du svar på vanlige spørsmål om sommervarme, pupp, melk, mat, vann, bading og brystbetennelse - pluss tips til hvordan du kan takle velmente råd fra familien på ferie. Det er sommer, baby!

Hvor ofte bør jeg amme?

Babyen skal i utgangspunktet regulere tilgangen til brystet selv, uansett om det er varmt eller ikke.

Mange babyer vil ofte reagere på varmt vær med å ville ammes oftere. Dette gjelder både babyer som fullammes og som har begynt med fast føde.

Også babyer som får morsmelkerstatning vil kunne vise tegn til at de vil spise oftere og kanskje drikke mindre melk ved hver mating enn vanlig.

Men hvis babyen søker brystet eller vi spise sjeldnere enn normalt selv om det er veldig varmt, så bør du tilby pupp eller melk oftere enn babyen etterspør det.

Les mer i avsnittet som handler om hvis babyen ikke vil drikke verken melk eller vann litt lengre ned i denne teksten.

🐣 Slik får du en god start på ammingen

Hvordan vet jeg om den nyfødte får nok melk?

Hvor ofte det er vanlig å amme?

🥛 Har det noe å si om babyen får morsmelk eller morsmelkerstatning?

👼🏻 Myter om amming

Trenger babyen vann?

Morsmelk inneholder ca 88% vann. Babyer som fullammes trenger ikke annen drikke enn morsmelk uansett hvor varmt det er.

Babyer som delammes eller bare får morsmelkerstatning trenger i utgangspunktet heller ikke vann i tillegg, men det kan finnes unntak. Gi i såfall små mengder kokt, avkjølt vann hvis babyen er under seks måneder (kilde). Kontakt helsepersonell hvis du har spørsmål omkring dette.

💡Vann er i seg selv ikke farlig for små barn, med mindre det er ukokt og inneholder bakterier som kan gjøre dem syke. Men selv små mengder vann vil kunne fylle en stor del av magesekken, spesielt hos nyfødte, og gjøre at de ikke får nok melk. Mye vann kan også forstyrre saltbalansen i kroppen.

🥛Når babyen har begynt med fast føde, så kan du gi annen drikke i tillegg. Babyer under seks måneder må få kokt, avkjølt vann, mens babyer over seks måneder kan få vann fra springen. Morsmelk er fortsatt en bra tørstedrikk.

💧 Les mer her: Trenger babyen vann i tillegg til morsmelk?

Kan babyen få is?

Sommer og sol gjør at de fleste av oss koser oss med en is i ny og ne. 

Vi har fått flere spørsmål om babyer kan få is laget av morsmelk, og det korte svaret er ja.

Is laget av morsmelk må jo kunne sies å være den sunneste isen på planeten, eller noe sånt 🍦💙

Babyen kan også få andre typer is laget av ingredienser som babyen vanligvis spiser.

Men trenger egentlig babyen is hvis det er varmt..?

Så lenge babyer holdes i skyggen, får pupp eller morsmelk så ofte de vil, og eventuelt vann eller annen væske hvis de har begynt med fast føde – så trenger de ikke nødvendigvis noe ekstra å kjøle seg ned med.

Det er heller ikke sånn at vi automatisk blir avkjølt av å drikke eller spise noe kaldt – selv om det kan føles (midlertidig) avkjølende i munnen og i magen (kilde)

Det er viktig å skille mellom voksnes ønske om å spise is på en varm dag, voksnes lyst til å se på at babyen spiser is for første gang – og om babyen faktisk har behov for is.

❣️MEN: Selv om babyen kanskje ikke har «behov» for is, så kan det jo være gøy og spennende med en ny konsistens og en følelse av noe kaldt i munnen. Eldre babyer som ser at større barn og voksne spiser is vil dessuten kunne sette pris på å få sin egen is.

Is laget av morsmelk vil selvfølgelig også bidra med væske og næring hvis det skulle være nødvendig, for eksempel i tilfelle sykdom eller midlertidig brystvegring.

🦷 Dessuten: Hvis babyen får tenner, så kan kulde bidra til å lindre ubehaget.

Hvis du vil prøve å lage is, så kan du for eksempel fryse morsmelk (eller morsmelkerstatning) i egne is-former. Hvis babyen spiser fast føde, kan du blende melken med frukt eller bær og lage smoothie-is, eller lage ren frukt-is. Du kan også knuse frossen morsmelk eller frossen frukt/bær og legge det i en såkalt «baby feeder» (mat-smokk) eller i en ren baby-sokk (!) som babyen kan sutte/tygge på.

🍦Is (uansett innhold) regnes som mest aktuelt for babyer som er godt over seks måneder og spiser fast føde på egen hånd. Det er fordi babyen bør kunne gripe og holde isen selv, og i tillegg kunne ta den vekk hvis det blir ubehagelig kaldt.

En baby som ikke selv klarer å ta isen vekk fra munnen kan i verste fall risikere frostskader og ubehag – så bruk sunn fornuft hvis du gir babyen din en is, og hold evt isen slik at du kan gi nødvendige pauser.

Solid Starts: Om å gi is til babyen.

Hvordan unngå at babyen blir for varm?

Det er lurt å sette seg i skyggen og ha det luftig rundt seg når man ammer i varmen, når det er mulig. Det kan bli varmt og klamt med babyen tett inntil seg – spesielt hvis dere har hudkontakt. Du kan evt legge en tynn klut mellom dere og se om det hjelper.

Nyfødte og små babyer kan ikke regulere kroppstemperaturen sin like godt som eldre barn og voksne. De kan derfor fort bli for varme eller for kalde – og det er derfor viktig at vi hjelper dem til å holde en stabil kroppstemperatur. Babyens temperatur skal vanligvis ligge mellom 36,5 og 37,5 grader.

🌞Det viktigste rådet i varmt vær er å holde babyen unna direkte sol, og å ha på klær etter forholdene slik at hen ikke blir svett og overopphetet. På varme dager kan det hende at bleie er det eneste babyen trenger å ha på seg.

Ikke bruk lue når det er varmt. Babyer kvitter seg med overskuddsvarme hovedsakelig via hodet.

Kjenn etter i babyens nakke, som skal være passe varm. Kle av babyen og flytt dere til et kjøligere sted hvis babyen er svett eller veldig varm.

I vogna:

❌ Ikke heng et teppe (heller ikke helsetepper med hull) over åpningen i kalesjen på vogna for å lage skygge eller for å lage det mørkt når babyen skal sove. Teppe over åpningen kan gi dårlige pusteforhold og gjøre at det blir for varmt – og begge deler kan være farlig for barnet.

Sørg for at det er luftig i vogna. Ikke bruk varme tepper eller vognposer. Ha vogna mest mulig i skyggen og/eller bruk en solskjerm som gir skygge og god luftsirkulasjon.

Overoppheting kan være en risikofaktor for krybbedød.

✅ Les mer om hvordan du sikrer et tryggest mulig sovemiljø for babyen.

I bæretøy:

Bruk et luftig bæretøy uten tykt nyfødtinnlegg på varme dager. Det vil som regel være mer enn nok at babyen bare har på seg bleie. Legg en klut mellom deg og babyen hvis det blir for klamt. La babyen ha på en luftig solhatt ved behov for solskjerming og hold deg mest mulig i skyggen.

Hva hvis babyen verken vil ha melk eller vann?

Babyen kan bli utilpass i varmen, og det kan gjøre at ammingen blir vanskelig. Hvis babyen er urolig og ikke vil die, så kan du prøve å

Du finner flere tips i filmen i denne artikkelen fra babybaby.se

Du kan også finne tips i artikkelen vår om babyer som kaver og er urolige ved brystet.

Noen babyer, spesielt babyer som har begynt med fast føde, kan ha perioder der de ikke vil ta brystet på dagtid. Omgivelsene og den nye maten er som regel veldig spennende.

Så lenge man fortsetter å tilby uten å presse, så vil det som regel gå over av seg selv. Å amme om natta bidrar til å opprettholde melkeproduksjonen i perioder med lite amming på dagtid.

Det kan også være lurt å amme i forbindelse med søvn, enten for å få babyen til å sovne, eller rett etter at babyen har våknet.

Er det en dårlig vane å amme i søvn?

Hvis det er varmt og du er bekymret for om babyen får i seg nok væske via drikke, så kan du for eksempel tilby frukt og grønnsaker (melon, agurk e.l) og annen mat som inneholder mye væske, for eksempel suppe eller hjemmelaget smoothie. Dette gjelder for babyer som har startet med fast føde.

Du kan også lage is av morsmelk, og se om det slår an. (se eget avsnitt)

Hvordan vet jeg om babyen får nok væske?

Kontakt helsepersonell hvis bleiene er tørre, urinen er konsentrert/mørkere enn vanlig, babyen er slapp og ikke vil spise – og/eller du er bekymret for barnet ditt av andre årsaker.

Hvis babyen tisser som vanlig og fargen på tisset er lysegult, så får babyen nok væske. Men dette må ikke blandes sammen med tegn på at babyen får nok melk:

Hvordan vet jeg om den nyfødte får nok melk?

Har jeg for lite melk?

Hvor mye væske skal jeg som mamma drikke?

Det kan være lett å glemme seg selv når man er småbarnsmamma.

Selv om en fullammet baby ikke har behov for ekstra vann eller annen væske, gjelder ikke dette deg som ammer. Du må passe på å drikke nok. 

Det er veldig vanlig å kjenne seg tørst når babyen har koblet seg på brystet og utdrivingen av melk setter i gang. Det er som om kroppen sier fra at når det går væske ut, så må den få noe tilbake. Det kan derfor være lurt å ha en fylt vannflaske stående der du pleier å amme.

Væskebehovet ditt som ammende, spesielt i varmt vær, vil være høyere enn det vanligvis er. Du trenger nok væske til din egen kropp, i tillegg til væsken som går ut i melka.

Hold øye med din egen urin (som skal være klar og lysegul). Hvis den ofte er mørk, og du tisser sjelden, så drikker du for lite.

Det er ikke mulig å si nøyaktig hvor mye væske du bør drikke fordi alle kropper er ulike, vi svetter ulike mengder og er i ulike temperaturer – men det er uansett ikke nødvendig å drikke enorme mengder.

Drikk når du er tørst 💙

Kan jeg drikke alkohol?

(du finner kilder og mer info i artikkelen vår om amming og alkohol)

🍷Det er ikke påvist at det er skadelig for barnet at du drikker litt alkohol av og til.

❗️Helsedirektoratet baserer likevel sine anbefalinger på et føre-var-prinsipp, fordi de ikke vet hvor lite som skal til før barn tar skade av alkohol. De anbefaler derfor at du venter til seks uker etter termin og at du er forsiktig med inntaket etter det.

Ettersom det ikke er etisk forsvarlig at forskere gir ammende mødre alkohol over lengre tid for å undersøke hvordan det påvirker barnet, så er det ikke mye forskning på området.

Det er derfor ikke mulig å vite helt sikkert hvor grensen går for hvor mye (eller lite) alkohol et barn tåler å få gjennom morsmelk.

Når temaet alkohol og amming kommer opp, så er det mange som bare har fokus på mengden alkohol i melka etter at man har drukket.

Det er i tillegg viktig å vite om de andre virkningene alkohol kan ha:

▪️Å drikke alkohol kan påvirke blant annet melkemengde, utdrivningsrefleks, og barnets søvn – noe som kan være fint å ha i bakhodet når du skal vurdere om du skal drikke eller ikke.

▪️Det har også noe å si om du drikker mye og ofte, eller litt av og til. Daglig inntak av alkohol over tid kan skade barnets utvikling.

▪️Det er ikke anbefalt at du sover i samme seng som barnet hvis du har drukket alkohol, eller at du håndterer barnet hvis du er påvirket av alkohol.

Les mer og finn kilder:

🍷Amming og alkohol?

Kan melka inne i brystene bli for varm for babyen?

Noen mødre har fått høre at melka kan bli for varm for babyen hvis man soler seg.

Noen har også fått høre at melka kan bli sur.

Men vi kan berolige alle med at melka verken blir sur eller for varm 🤗

Kan jeg få brystbetennelse av å bade?

Det er en seiglivet «sannhet» at alle ammende lett kan få brystbetennelse av å fryse. 

Mange ammende er derfor livredde for å bli kalde på puppene, er redde for å amme utendørs, eller å ta seg et bad om sommeren. Dette kan skape unødvendig stress, og at du unngår å gjøre noe som du egentlig har veldig lyst til. 

Du får ikke automatisk brystbetennelse av å fryse eller bli kald.

Verken kulde, å fryse eller å få trekk på puppene nevnes som risikofaktorer for brystbetennelse i vitenskapelige artikler som tar for seg dette. Du finner kilder i artikkelen vår om brystbetennelse.

Noen ammende opplever riktignok at de lettere får tette melkeganger hvis de fryser. Dette er ikke noe som støttes av forskningen som finnes i dag – men det betyr ikke at det umulig å oppleve det.

Forskningen vi har i dag gir uansett ikke grunnlag for å anbefale alle ammende å droppe bading utendørs, eller å svette med ullinnlegg når sola steiker for å unngå brystbetennelse.

Men det vil kunne være forebyggende å unngå tøy som klemmer, for eksempel en bikini med spiler som havner på feil sted.

Når du er ute på tur, så kan det dessuten være lett å amme kortere du ville gjort hjemme, eller å drøye tiden mellom amminger fordi babyen sover så godt i vogna. Dette kan øke risikoen for tette melkeganger. Det kan derfor være lurt å ha det i bakhodet i tilfelle du er typen som lett får tette melkeganger eller brystbetennelse.

Men i utgangspunktet kan du altså bare bade i vei, slippe puppene løs i friluft og kose deg ☀️💦

Hvordan takle velmente råd?

Er du på ferie sammen med egen familie eller svigerfamilie for første gang etter at du ble mamma?

Familieferie kan være både være veldig hyggelig, avlastende… og litt slitsomt? 🌦

Du får kanskje tips og råd du ikke har bedt om, og som du ikke helt vet hvordan du skal takle?

Det kan være merkelig vanskelig å si fra til sine nærmeste, spesielt når det handler om hvordan man forholder seg til en baby. De har gjerne kjent deg fra du var liten, og det gikk jo fint med deg?

Kjærlighet og omsorg går ikke ut på dato, men mange av rådene som ble gitt for 30 år siden er ikke gyldige lenger. Alle disse rådene og meningene kommer fra et godt sted – men du trenger ikke ta dem til deg, hvis det ikke kjennes rett.

Babyen din er noens barnebarn, oldebarn, tantebarn. Men det er du som er mammaen. Det er du som vet hva som er best for barnet ditt.

✅ Hvis du merker at babyen blir stresset av å bli holdt av andre, så kan du si fra og be om å få babyen tilbake.

✅ Hvis du merker at babyen trenger å ammes, så ammer du bare – selv om noen spør om du skal amme nå igjen, eller kommer med ulike meninger om hvorfor det ikke er nødvendig.

Pupp er mer enn mat, og det er der babyen føler seg tryggest. Varmt vær kan også gjøre babyen tørst. Derfor kan babyen søke brystet oftere enn vanlig. Fullammede babyer trenger ikke vann.

Maten du har spist har som regel ikke skylda hvis babyen blir urolig. Det er helt vanlig at babyer blir urolige når rutinene endres, hvis du blir stressa, eller hvis det er mye aktiviteter og styr.

✅ Du kan både spise jordbær og reker og alt annet du måtte ha lyst på. Det er bare noen få ting ammende ikke bør spise, og det finner du info om her.

✅ Det er du som bestemmer når babyen skal smake på noe annet enn melk for første gang.

🧡 Husk at det er helt innafor å trekke seg tilbake hvis du vil amme eller mate babyen i fred, eller bare trenger en pause.

… og nyt den første sommerferien med barnet ditt 🌧☀️

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 26.06.23