Hopp til Innhold
!Trenger en fullammet baby vann når det er varmt ute?

Hudkontakt med spedbarnet

Å ha barnet inntil seg hud mot hud er bra for både for deg og barnet. Det regulerer blant annet pust og hjerterytme hos barnet, og det gjør det enklere for deg å lære signalene barnet gir. Det kan bidra til en god start på ammingen.

Hvorfor er det så viktig med hud-mot-hud-kontakt etter fødsel?

Mange vet at «kenguruomsorg» og hudkontakt er bra for premature. Men ikke alle tenker over at det er minst like viktig for barn som er født til termin 💛

Hvis du og barnet er friske, så er brystet ditt det beste stedet å være for barnet rett etter fødsel. Å ha barnet inntil seg hud mot hud er bra for både for deg og barnet – og kan være med på gi en god start på ammingen.

Hudkontakt er enkelt. La barnet ligge i bare bleia på brystet ditt. Ha et lett teppe over dere hvis det er kaldt i rommet. Barnet kan også bæres i bæretøy.

▪️Det regulerer blant annet pust, hjerterytme og blodsukker hos barnet

▪️Det gjør det enklere for deg å lære signalene barnet gir

▪️Det øker utskillelsen av hormonene prolaktin og oxytocin som er viktige for melkeproduksjonen

▪️Det kan gjøre at barnet gråter mindre

▪️Det kan gjøre det enklere for barnet å få et godt tak om brystet

▪️Det kan bidra til en «restart» hvis dere ble adskilt etter fødsel og/eller hvis ammingen ikke fungerer. Her kan du lese mer om den magiske timen etter fødsel og tilbakelent amming.

▪️Det kan hjelpe barnet med å finne fram til brystet selv. Her kan du lese mer om den magiske timen etter fødsel.

Dette betyr ikke at du må ha barnet inntil deg hele tiden. Å ha barnet inntil seg skal være en fin stund for dere begge. Hvis du kjenner at du trenger å ha kroppen for deg selv en stund skal du ikke ha dårlig samvittighet for å legge barnet ned eller å la noen andre holde barnet. Hudkontakt med pappa eller medmor er fint både for barnet og for partners tilknytning til barnet.

Regulerer blant annet pust, hjerterytme, kroppstemperatur og blodsukker

Hvis du og barnet er friske, så er magen/brystet ditt det beste stedet å være for barnet rett etter fødsel. Hud-mot-hud-kontakt regulerer for eksempel barnets pust og hjerterytme.

Spedbarn har det best når de får være inntil foreldrene. Her beskriver de hud-mot-hud-kontakt som den normale fysiologiske standarden for nyfødte barn. Separasjon fra foreldrene, noe som er vanlig når barn er født prematurt, øker stress-responsen hos barnet. Hudkontakt øker blodtilstrømmingen til hjernen og senker hjerterytmen til barnet i forhold til når barnet ligger i kuvøsen.

Hudkontakt øker kroppstemperaturen til barnet: Når barnet rører brystene dine med hendene øker utskillelsen av oxytocin, og temperaturen på brystet ditt øker. Varmen overføres fra deg til barnet. Dette gjør at barnet slapper av, blodsirkulasjonen øker, og barnets kroppstemperatur reguleres.

Hudkontakt kan være med på å stabilisere blodsukkeret til barn som står i fare for å utvikle lavt blodsukker, for eksempel barn av mødre med diabetes, eller barn med høy fødselsvekt. Her kan du lese mer om forskningen bak dette.

Positivt for melkeproduksjon og ammestart

Hudkontakt med barnet kan hjelpe på etableringen av melkeproduksjonen fordi det stimulerer utskillelsen av det melkeproduserende hormonet prolaktin, i tillegg til hormonet oxytocin som styrer utdrivningsrefleksen.

Ved å ligge hud mot hud øker barnets interesse for brystet, og det er enklere å legge merke til barnets tidlige tegn på at det vil die.

Å ha hudkontakt med barnet under amming kan hjelpe barn som har vanskeligheter med å få et godt tak om brystet, eller som har fått brystvegring fordi de har blitt presset til brystet. I denne studien tok barn som hadde hudkontakt brystet raskere enn barn som ikke hadde det.

Hvis du er ikke er i stand til å ha barnet hos deg, så vil hudkontakt med partner være et godt alternativ. Dette er positivt både for barnet, og for partners tilknytning til barnet

Mer forskning og informasjon

Her finner du artikkelen vår om tilbakelent amming.

Her har vi skrevet litt om den magiske timen etter fødsel.

Hos UNICEF finner du flere lenker til forskning omkring hvorfor hud-mot-hud-kontakt etter fødsel er bra for mor og barn.

Breastfeeding Support har en fin artikkel med henvisninger til forskning på verdien av hudkontakt for spedbarnet.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 14.06.21


Tema

AmmestartSmerter ved ammingUtfordringer hos barnet