Hopp til Innhold
!Første sommer med baby?
Ammestart

Hudkontakt med spedbarnet

Hudkontakt er bra for både deg og babyen. Det regulerer blant annet babyens pust og hjerterytme, gir mindre gråt og kan bidra til en god start på ammingen.

Hvorfor er det så viktig med hudkontakt etter fødsel?

Mange vet at «kenguruomsorg» og hudkontakt er bra for premature. Men ikke alle tenker over at det er minst like viktig for barn som er født til termin.

Hudkontakt er bra for både for deg og babyen:

▪️Det regulerer blant annet babyens pust, hjerterytme og blodsukker

▪️Det gjør det enklere for deg å lære signalene babyen gir

▪️Det øker utskillelsen av hormonene prolaktin og oxytocin som er viktige for melkeproduksjonen

▪️Det gjør at babyen gråter mindre enn om han ligger for seg selv.

▪️Det kan gjøre det enklere for babyen å få et godt tak om brystet

▪️Det kan bidra til en «restart» hvis dere ble adskilt etter fødsel og/eller hvis ammingen ikke fungerer. Her kan du lese mer om den magiske timen etter fødsel og tilbakelent amming.

▪️Det kan hjelpe babyen med å finne fram til brystet selv. Her kan du lese mer om den magiske timen etter fødsel.

Hvordan gjør jeg det?

Hudkontakt er enkelt. La babyen ligge i bare bleia på brystet ditt. Ha et lett teppe over dere hvis det er kaldt i rommet.

Babyen kan også bæres i bæretøy.

Hvis det etterhvert blir klamt kan du ha en klut mellom dere.

Pust, hjerterytme, stress, kroppstemperatur og blodsukker

Nyfødte har det best når de får være inntil foreldrene. Separasjon øker stress-responsen hos barnet. Hudkontakt øker blodtilstrømmingen til hjernen og senker hjerterytmen til den nyfødte i forhold til når han ligger alene, for eksempel i en kuvøse. I denne forskningsartikkelen beskrives hudkontakt som den normale fysiologiske standarden for nyfødte barn.

Hudkontakt øker kroppstemperaturen til den nyfødte: Når hun rører brystene dine med hendene øker utskillelsen av oxytocin, og temperaturen på brystet ditt øker. Varmen overføres fra deg til babyen. Dette gjør at hun slapper av, blodsirkulasjonen øker, og babyens kroppstemperatur reguleres.

Hudkontakt kan være med på å stabilisere blodsukkeret til nyfødte som står i fare for å utvikle lavt blodsukker, for eksempel barn av mødre med diabetes, eller barn med høy fødselsvekt. Her kan du lese mer om forskningen bak dette.

Hudkontakt regulerer også babyens pust og hjerterytme.

Melkeproduksjon og ammestart

Hudkontakt med den nyfødte kan hjelpe på etableringen av melkeproduksjonen fordi det stimulerer utskillelsen av det melkeproduserende hormonet prolaktin, i tillegg til hormonet oxytocin som styrer utdrivningsrefleksen.

Ved å ligge hud mot hud øker den nyfødtes interesse for brystet, og det er enklere å legge merke til tidlige tegn på at babyen vil ammes.

Å ha hudkontakt under amming kan hjelpe babyer som har vanskeligheter med å få et godt tak om brystet, eller som har fått brystvegring fordi de har blitt presset til brystet. I denne studien tok barn som fikk hudkontakt brystet raskere enn barn som ikke fikk det.

Må babyen ligge inntil meg hele tiden?

Du må ikke ha babyen inntil deg hele tiden. Å ha babyen inntil seg skal oppleves fint for dere begge.

Hvis du kjenner at du trenger å ha kroppen for deg selv en stund skal du ikke ha dårlig samvittighet for å legge babyen ned eller å la noen andre holde babyen. 

Hudkontakt med partner er positivt både for babyen og for partners tilknytning til babyen.

Er hudkontakt like viktig når babyen blir større?

Etterhvert som babyen vokser til vil det kanskje være mer praktisk å ha klær på i det daglige. Babyen vil kanskje også bli mer nysgjerrig og ikke ønske å ligge like mye inntil mens du sitter i ro. Babyen vil kanskje i større grad akseptere å ligge litt for seg selv.

Men kroppskontakt og hudkontakt slutter aldri å være bra. Du vil for eksempel kunne oppleve at hudkontakt kan bidra til å roe babyer som ikke lenger er helt nyfødte – for eksempel ved kveldsuro.

Spedbarn kan ikke få for mye nærhet og kroppskontakt. De kan ikke bli bortskjemte av å bæres mye.

Spedbarn er avhengige av voksne for å overleve. Derfor vil de si klart fra hvis de føler seg utrygge. De vet ikke nødvendigvis at de er trygge når de ligger i senga eller i babynestet. Det er derfor helt normalt at spedbarn bare er rolige og fornøyde når de blir holdt eller får være inntil.

Hvordan sover og oppfører en normal baby seg?

Hvor kan jeg lese mer?

Her finner du artikkelen vår om tilbakelent amming.

Her har vi skrevet litt om den magiske timen etter fødsel.

«Samvård av barn och mammor är nödvändig»

Hos UNICEF finner du flere lenker til forskning omkring hvorfor hud-mot-hud-kontakt etter fødsel er bra for mor og barn.

Breastfeeding Support har en fin artikkel med henvisninger til forskning på verdien av hudkontakt for spedbarnet.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 20.03.24