Hopp til Innhold
Ammestart

Visste du at et nyfødt barn kan finne veien til brystet selv?

Når barnet blir lagt på magen din etter fødsel vil det kunne lete seg frem til brystet på egen hånd. Dette er barnet i stand til takket være instinkter og reflekser som utløses i en bestemt rekkefølge.

Hva er «den magiske timen»? 

Barnet vil som regel instinktivt utføre en rekke handlinger i en spesiell rekkefølge når det blir lagt på magen din rett etter fødsel. Barnet bruker både sanser, instinkter og reflekser. Dette kalles også breast crawl. I løpet av en times tid («den magiske timen») vil de fleste barn gjøre disse handlingene og til slutt nå brystet:

At barnet får brukt refleksene og sansene sine på denne måten legger grunnlaget for et godt sugetak. Et godt sugetak forebygger såre brystknopper, infeksjoner og brystbetennelser. Et godt sugetak legger også grunnlaget for at barnet får i seg den melka det trenger, og øker i vekt slik det skal

Hva er vanlig å oppleve?

▪️Barnet vil ta pauser underveis, så det er viktig å ha tålmodighet og god tid.

▪️Barnet kan virke irritert underveis, men det betyr ikke at barnet har det ubehagelig.

▪️Beina vil bevege seg, som om barnet krabber oppover mot brystet. Dette styres av barnets reflekser.

▪️Når barnet når brystet, vil barnets hode nikke opp og ned på brystet samtidig med at tungen stikkes ut for å finne og smake på brystet.

▪️Brystknoppen reiser seg ved denne berøringen og blir fastere og enklere for barnet å få tak på.

▪️Denne nikkende bevegelsen utløser i tillegg søkerefleksen som gjør at barnet gaper stort og får riktig tak rundt brystknopp og areola.

▪️Selv om barnets nese kan være ganske tett inntil brystet kan det puste fordi luften kommer til i vikene ved siden av nesen.

Her kan du lese mer om forskningen bak breast crawl.

Hvor kan jeg se filmer som viser babyens vei mot brystet?

Her kan du se et helt nyfødt barns vei til brystet. Legg merke til hvordan barnet fra å ligge midt mellom brystene kaster seg sidelengs og når brystknoppen ca 7:30 minutter inn i filmen.

Her finner du en kort, svensk film om «den magiske timen» og de ulike stadiene barnet går gjennom i sin ferd mot brystet etter fødsel. (ekstern lenke)

Her finner du en liten film om den første timen etter fødsel.

Hva hvis jeg gikk glipp av den magiske timen?

Det finnes mange årsaker til at barnet ikke kan ligge uforstyrret på magen din rett etter fødsel. Kanskje har du hatt keisersnitt, eller så var du eller barnet for sykt til at det var mulig?

Hvis dere ønsker, og hvis det er mulig, så kan dere prøve å starte på nytt og la barnet prøve å finne veien til brystet selv. Her kan du lese mer om å starte på nytt.

Les mer om breast crawl.

Les mer om hud-mot-hud-kontakt.

Les mer om tilbakelent amming.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 06.01.22