Hopp til Innhold
!Ammende kan ta koronavaksinen

Tilbakelent amming

Ved tilbakelent amming sitter du halvveis tilbakelent med barnet liggende oppå deg. Det er en behagelig og avslappende ammestilling både for deg og barnet.

Hva er tilbakelent amming?

Ved tilbakelent amming sitter du halvveis tilbakelent mens du ammer med barnet liggende oppå deg. Stillingen kan brukes av mødre med babyer i alle aldre, og er behagelig og avslappende for både mor og barn.

Den tilbakelente ammestillingen kalles også «naturlig amming» eller «biologisk amming». Når barnet ligger stabilt på kroppen din gjør det at barnet slapper av. Det stimulerer barnets medfødte nyfødtreflekser, gjør ofte at barnet gaper høyere, og hjelper barnet til å få korrekt tak på brystet. Dette kan gi mindre friksjon på brystknoppen fordi den havner lengre bak i barnets munn

Stillingen er derfor ekstra gunstig dersom det er vanskelig å få barnet til å ta brystet ordentlig, og hvis du har smerter og/eller sår som kommer av dårlig sugetak hos barnet.

Dersom du har fått en trøblete ammestart og ikke kommet godt i gang med ammingen eller den ble utsatt av en eller annen grunn, kan dere starte på nytt med denne metoden. 

Hvordan gjør jeg det?

Sett deg halvveis tilbakelent i en lenestol eller i en sofa. Bruk puter, pledd eller dyner til å støtte hode, nakke og armer. Sørg for at du sitter komfortabelt. Det skal ikke være anstrengende eller vondt.

Du skal ikke ligge helt flatt, men ha litt støtte bak deg, slik at du ikke må du anstrenge deg for å få øyekontakt med barnet. Barnet kan ligge med bena ned på tvers over magen din, eller i en annen retning som føles komfortabel.

Legg barnet til på den måten du pleier, eller la barnet prøve å finne fram selv. Hjelp til så mye du tenker er hensiktsmessig. 

Tyngdekraften vil holde barnet på kroppen din. Barnet kan lene hodet mot armen din. Legg mer støtte under armen dersom du må anstrenge deg for å holde den oppe.

Hvis du syns det er vanskelig å få lagt til barnet mens du halvligger, eller at barnet ikke får tak – så kan du legge til barnet mens du sitter oppreist og forsiktig legge deg bakover etter at barnet har fått et godt tak.

De første gangene man legger barnet til på denne måten er det best at barnet ikke har vært sulten lenge og gråter/stresser for å få mat. Det vil bare resultere i frustrasjon for dere begge.

Denne oversiktsartikkelen om tilbakelent amming fra en svensk ammeveileder inneholder mange tips og triks.

Du finner enda mer informasjon i denne artikkelen fra La Leche League USA.

Var artikkelen nyttig?

http://biologicalnurturing.com/

Kilder: Genna, CW, 2013. Supporting Sucking Skills, second edition. Jones & Bartlett learning.

Video: Amning ”laid back”, några varianter (5 min)

Lie Back and Relax! A Look at Laid-Back Breastfeeding

​https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16879936/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5282438/

 

 


Oppdatert 14.01.21


Tema

AmmestartAmmestillingerSmerter ved amming