Får den nyfødte nok mat? - Ammehjelpen

Får den nyfødte nok mat?

Nybakte foreldre lurer ofte på hvordan de vet at den nyfødte får i seg nok mat. Her finner du en ammesjekkliste med oversikt over tegn du skal se etter de første ukene.

Mange foreldre lurer på hvordan de kan vite om barnet får i seg nok morsmelk når de reiser hjem fra sykehuset. Ofte reiser dere hjem før den modne melken har kommet skikkelig i gang og barnets vekt begynner å øke.

Å veie barnet for ofte kan gi feil bilde av vektoppgangen fordi det er snakk om så lite som kan gi utslag enten opp eller ned. Dette kan føre til unødvendige bekymringer. 

Nasjonal kompetansetjeneste for amming (NKA) har laget en to-siders ammesjekkliste for hva som kjennetegner at ammingen går bra og at barnet tar til seg nok næring (pdf).

Skjemaet viser hva du skal se etter i forhold til barnets adferd, hvor ofte du ammer, hvordan du opplever ammingen, antall våte bleier og bæsjebleier, og farge og konsistens på bæsjen.

Kontakt helsestasjonen dersom du er usikker på om barnet får i seg nok mat. 

Du finner også informasjon i artiklene våre om lite melk, avføring hos fullammede barn, hvor ofte du bør amme, og i artikkelen om vektøkning hos fullammede barn

Var denne siden nyttig?

Tema

Ammestart


Oversatt av Nasjonal kompetansetjeneste for amming til norsk i 2014 med tillatelse fra UNICEF UK Baby Friendly initiative ©


Oppdatert 20.06.19