!Amming og koronavirus

Får den nyfødte nok mat?

Nybakte foreldre lurer ofte på hvordan de vet at den nyfødte får i seg nok mat. Her finner du en ammesjekkliste med oversikt over tegn du skal se etter de første ukene.

Kan man vite om barnet får nok mat uten å veie det?

Mange foreldre lurer på hvordan de kan vite om barnet får i seg nok morsmelk når de reiser hjem fra sykehuset. Ofte reiser dere hjem før den modne melken har kommet skikkelig i gang og barnets vekt begynner å øke.

Dårlig vektoppgang er det sikreste tegnet på at barnet får i seg for lite melk. Men å vurdere hva som er dårlig vektoppgang er ikke alltid like lett den første uka.

Å veie barnet for ofte kan gi feil bilde av vektoppgangen fordi det er snakk om så lite som kan gi utslag enten opp eller ned. Dette kan føre til unødvendige bekymringer. 

De første ukene øker melkeproduksjonen gradvis fram til du når full melkeproduksjon når barnet er ca fire uker gammelt. Det er ulikt fra barn til barn hvor mye melk de har behov for.

Nasjonal kompetansetjeneste for amming (NKA) har derfor laget en ammesjekkliste for barnets første uke(r) som ligger nederst i denne artikkelen.

Den danske Sundhedsstyrelsen har laget en brosjyre som handler om babybæsj: Sjekk bleien. En brosjyre fra Sundhedsstyrelsen i Danmark (pdf til nedlastning)

Hvordan skal jeg lese sjekklisten?

Sjekklisten er en oversikt over kjennetegn på at ammingen går bra og at barnet får i seg nok melk. Det viser også hvilke røde flagg du bør se etter, altså tegn på at barnet kan få i seg for lite melk

Det er viktig å huske på at ikke nødvendigvis er sånn at at barnet får for lite mat dersom du kjenner deg igjen ett eller flere av punktene i den røde kolonnen. Men det er likevel anbefalt at du kontakter helsestasjonen for veiledning.

Eksempler:

Punkt nummer to i den røde kolonnen handler om varigheten på én ammestund. Det er vanlig at barn innimellom bruker mindre enn fem minutter eller mer enn 40 minutter ved brystet.

Kontakt helsestasjonen dersom ett av ytterpunktene beskriver det barnet som regel gjør, spesielt hvis du kjenner deg igjen i flere av de røde punktene.

Punkt nummer tre i den røde kolonnen handler om barn som sovner ved brystet. Det er i utgangspunktet ikke et problem at barnet sovner ved brystet.

Dette gjør de aller fleste nyfødte, og det er normalt og riktig at de sovner under/etter amming. Men dersom barnet alltid tar noen få tak og sovner –  før det har fått i seg nok melk – så må du kontakte helsestasjonen.

Kontakt alltid helsestasjonen dersom du er usikker på om barnet får i seg nok mat. 

Ammesjekkliste

Klikk her for å se ammesjekklista som pdf.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om hva som er vanlig hos nyfødte?

Kontakt en ammehjelper direkte dersom du ønsker individuell veiledning, eller søk på nettsiden vår.

Du finner for eksempel masse nyttig informasjon i artiklene våre om lite melk, avføring hos fullammede barn, hvor ofte du bør amme, og i artikkelen om vektøkning hos fullammede barn

Var artikkelen nyttig for deg?

Oversatt av Nasjonal kompetansetjeneste for amming til norsk i 2014 med tillatelse fra UNICEF UK Baby Friendly initiative ©


Oppdatert 26.03.20


Tema

Ammestart