Hopp til Innhold

Slik viser nyfødte at de vil ammes

Signalene som babyen gir når den vil ammes kan være litt vanskelige å få tak på for nybakte foreldre. Det er vanskelig å legge et gråtende barn til brystet, så legg barnet til mens det fortsatt er rolig og viser tidlige tegn. Dette kan du lese mer om her. 

Hva skal jeg se etter?

Film fra helsenorge.no

Tegnene nyfødte gir på at de vil ammes kan til å begynne med være ganske vage og vanskelige å se dersom du ikke vet hva du skal se etter. I denne filmen laget av en svensk ammeveileder kan du se de ulike tegnene, fra tidlige til seine. (ekstern lenke)

Det er mye enklere å amme en baby som er passelig sulten og rolig enn én som er skrubbsulten og gråtende.

Dersom du har barnet tett på kroppen er det lettere å lære seg å tolke barnets signaler tidlig enn om barnet ligger for seg selv.

Hva er tidlige tegn?

Hva er middels og sene tegn?

Når barnet gråter, er dette altså et sent tegn på sult. Etter hvert som du lærer barnet ditt å kjenne, vet du også hvilke signaler du skal se etter, sånn at du kan være i forkant. 

Kan man se tegn til at barnet vil ammes mens det fortsatt sover?

En del nyfødte sover mye. Men du kan se at barnet begynner å vise tegn på sult allerede før det våkner. Du kan kanskje se at barnet begynner å smatte, tar fingrene/hendene opp til munnen, eller at hodet virrer fra side til side. Legg barnet til brystet når du oppdager disse tegnene.

Hvorfor viser barnet tegn til å ville ammes så ofte?

Mange tenker at det er vanlig å amme hver tredje eller fjerde time, men dette er et minimum for nyfødte. Nyfødte bør spise minst 8-12 ganger i døgnet, uansett om det dier eller får melk på andre måter. De fleste vil die mye oftere enn det, gjerne hver 1-2 time.

Barnet «vet» at ved å søke brystet ofte, så etableres og stimuleres melkeproduksjonen.  Det er derfor viktig å la barnet få die selv om du tenker at du nettopp ammet og at hen umulig kan være sulten nå igjen.

Ved å la barnet være selvregulert vil det som regel få dekket behovene sine både for næring og nærhet.

Se på barnet, ikke på klokka.

Dette kan du lese mer om i artikkelen vår om hvor ofte du bør amme. 

Var artikkelen nyttig?

Nasjonalt Kompetansesenter for amming, ved Elisabeth Tufte Amning – en håndbog for sundhedspersonale. Sunhedsstyrelsen 2013.


Oppdatert 02.03.21


Tema

Ammestart