Hopp til Innhold
Ammestart

Hva kan jeg gjøre hvis babyen kaver og er urolig ved brystet?

Har du en baby som kaver ved brystet, drar seg av og på puppen, vrir seg, slipper taket, stresser, gråter og virker frustrert? Mange lurer på hvorfor dette skjer, og hva man kan gjøre. Her finner du noen tips som kanskje kan hjelpe.

Det er vanskelig å amme en baby som kaver. Det finnes dessverre ikke ett enkelt svar på hvorfor en baby kaver ved brystet.

Her er noen forslag til årsaker og mulige løsninger. Du finner mer informasjon ved å klikke på lenkene i teksten:

Helt normal baby-oppførsel?

Noen ganger er babyer kavete og urolige. Babyer kan være kavete fordi de for eksempel er trøtte, slitne, syke, overstimulerte, har fått vaksine, kjeder seg – eller bare generelt har en dårlig dag. Det er ikke alltid det er en tydelig årsak, og «kavetheten» kan plutselig gå over like fort som den kom.

For sulten?

Hvis babyen kaver mens han blir lagt til brystet, så kan det være fordi han er for sulten til å klare å fokusere. Løsningen være å gi han litt melk før du igjen tilbyr brystet. Å stille den verste sulten kan gjøre babyen roligere.

Du kan også prøve å være i forkant ved neste amming og tilby brystet før han viser veldig tydelige tegn på sult (gråt/uro).

Vanskelig å få tak på brystet?

Noen babyer kaver fordi det er vanskelig å få tak på brystet.

Løsningen kan være å hjelpe han til et bedre sugetak, for eksempel ved å prøve en annen ammestilling. Tilbakelent amming pleier å fungere fint.

Hvis du har flate eller innadvendte brystknopper kan det hjelpe å forme brystet slik at brystknoppen treffer ganen og sugerefleksen utløses. Noen kan få (midlertidig) hjelp av brystskjold.

En baby kan kave hvis du stadig flytter på brystet mens hun prøver å finne brystet. For at to ting skal møtes er det langt enklere hvis den ene tingen står stille. Du kan ikke tvinge barnet til å være rolig, men du kan la brystet være i ro.

For ustabil?

Babyer kaver hvis de ligger ustabilt. De kan padle med armene og sykle med beina. Løsningen kan være at du trekker babyen tettere inntil deg, mage mot mage.

Noen ammeputer er utformet sånn at babyen ikke kommer tett inntil deg. Prøv eventuelt å ta bort puten, og se om det hjelper.

Det kan være en god idé å prøve tilbakelent amming. Når babyen ligger stabilt mage mot mage på kroppen din, så gjør det at hun slapper av. Dette kan gjøre det mindre sannsynlig at hun kaver ved brystet. Tyngdekraften gir tett kontakt mellom bryst og baby, noe som også legger grunnlaget for et godt sugetak.

Blitt presset til brystet?

Babyer kaver hvis de kjenner fare for å få luftveiene sperret. Da skyver de kraftig fra med armene, og kan gråte fortvilet hvis man svarer med å presse dem hardere inn mot brystet. 

Det er viktig at babyen får nærme seg brystet i sitt eget tempo etter fødsel. Hvis en baby har blitt presset til brystet de første dagene etter fødsel, og opplevd ubehag i forbindelse med dette, så vil dette kunne bidra til både brystvegring og kaving.

Noe som berører bakhodet?

En baby kan kave hvis han blir berørt på bakhodet mens han prøver å lete seg fram til brystet. Hold på øverste del av ryggen, mot nakken, hvis du trenger å støtte hodet til babyen.

Noen ammeputer er veldig myke og kan gjøre at babyen blir liggende nedi en grop. Dette kan bidra til at babyen kaver fordi puta kommer borti bakhodet. Løsningen kan være å prøve en annen ammepute eller bare droppe den og prøve å amme tilbakelent i stedet.

Noe som berører kinnet?

Nyfødte kaver hvis de får flere stimuli som motvirker hverandre, for eksempel hvis du stryker dem aktivt på kinnet mens de har brystet rett foran seg.  De vil automatisk snu seg mot berøringen på kinnet, og da går de bort fra brystet.

Hvis brystet berører dem på ett kinn og en finger berører det andre, kan de slite med å skjønne hvilken vei som fører til maten. En lue, en flik av tøy/teppe eller en ammepute som berører ansiktet kan være nok til å forvirre et nyfødt barn. 

Smerter eller ubehag?

Babyer kaver hvis de ligger i en ubekvem stilling, for eksempel hvis de må bøye hodet for å få tak på brystet, i stedet for å strekke på nakken.

Noen babyer kaver fordi de har vondt i én eller flere stillinger. Snakk med lege eller helsesykepleier hvis babyen din har problemer med å ligge på den ene siden, eller bare snur hodet i én retning.

Fram til barnet ditt får hjelp, må du bruke ammestillinger som barnet tåler. Det kan for eksempel hjelpe å bruke tvillingstillingen på brystet som er vanskelig for barnet, fordi det da ligger i samme retning som på det gode brystet.

Sterk melkestrøm?

Hvis babyen kaver helt i begynnelsen av ammingen, så kan det være fordi melkestrømmen er sterk.

Løsningen kan være tilbakelent ammestilling, eller å la den første utdrivingen gå i en klut eller kopp – eventuelt gjøre tiltak mot overproduksjon, hvis dere har andre symptomer på dette.

Overproduksjon kan gjøre at babyen kaver og stresser gjennom hele ammestunden.

Venter på ny utdrivning av melk?

Hvis babyen begynner å kave etter 5-10 minutter, så kan det være fordi melkestrømmen dabber av, og han venter på en ny utdriving av melk.

Kaving og napping i brystknoppen er med på å stimulere til ny utdriving Den første utdrivingen kommer i løpet av et par minutter etter at du har lagt barnet til brystet.

Det kommer en ny utdrivning ca hvert 10-15 minutt,  så lenge barnet ligger til brystet. Hvis kavingen stresser deg, så kan dette hindre utdrivingen fra å sette i gang. Prøv å puste rolig, eller gjør noe som får deg til å slappe av.

Du kan evt prøve melkekompresjoner eller vindusviskeramming for å øke melkestrømmen, og øke antall utdrivninger av melk.

Magevondt?

Hvis babyen plutselig begynner å kave og gråte, og kobler seg av og på, så kan det skyldes at det er en rap eller promp som vil ut eller opp.

Løft babyen opp og gjør ditt vanlige rapetriks.

Hvis det er promp eller bæsj som skal ut, så kan du prøve å holde henne i froskestilling inn mot brystet.

Tilbakelent amming eller amming i bæretøy kan bidra til å få ut luft underveis i ammingen.

Hva hvis ingenting hjelper?

Hvis ingenting hjelper, og du vet at babyen er sulten, så kan du prøve å amme gående (enten med baby i armene eller i bæretøy) eller å ta dere et bad sammen.

Eller så var det kanskje ikke pupp babyen ville ha?

Ta en pause, og finn på noe annet, for eksempel gi babyen litt avveksling ved å gå inn i et annet rom eller ut en tur.

Hva hvis babyen kaver hele tiden?

⚠️Kontakt helsestasjon og/eller ammekyndig helsepersonell hvis babyen nesten alltid kaver ved brystet gjennom hele ammestunden.

Dette kan for eksempel skyldes lite melk, smerter eller sykdom hos babyen, dårlig sugetak (som også kan skyldes stramt tungebånd)

Les også:

Kolikk og unormalt mye gråt

Kveldsuro

Hva hvis babyen ikke tar brystet i det hele tatt?

Brystvegring eller ammestreik er at babyen plutselig ikke vil ta brystet i det hele tatt – eller bare i enkelte situasjoner. Det finnes ulike årsaker til dette. Som regel er tålmodighet den beste løsningen. I tillegg kan du prøve noen tips og triks som du finner i artikkelen vår om brystvegring.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 27.09.21