Hopp til Innhold

Baby som kaver ved brystet

Har du en baby som kaver ved brystet, drar seg av og på puppen, vrir seg, slipper taket, stresser, gråter og virker frustrert? Mange lurer på hvorfor dette skjer, og hva man kan gjøre. Her finner du noen tips som kanskje kan hjelpe.

Det er dessverre ikke ett enkelt svar på hvorfor en baby kaver ved brystet. Her er noen forslag til årsaker og mulige løsninger. Du finner mer informasjon ved å klikke på lenkene i teksten:

Mens babyen blir lagt til brystet

Hvis babyen kaver mens han blir lagt til brystet, så kan det være fordi det er vanskelig å få tak, eller fordi han er for sulten til å klare å fokusere.

Løsningen kan være å hjelpe han til et bedre sugetak, prøve en annen ammestilling, og å prøve å amme før han viser veldig tydelige tegn på sult (gråt/uro).

I begynnelsen av ammingen

Hvis babyen kaver helt i begynnelsen av ammingen, så kan det være fordi melkestrømmen er sterk.

Løsningen kan være tilbakelent ammestilling, eller å la den første utdrivingen gå i en klut eller kopp – eventuelt gjøre tiltak mot overproduksjon, hvis dere har andre symptomer på dette.

Overproduksjon kan gjøre at babyen kaver og stresser gjennom hele ammestunden.

Etter 5-10 minutter

Hvis babyen begynner å kave etter 5-10 minutter, så kan det være fordi melkestrømmen dabber av, og han venter på en ny utdriving av melk.

Kaving og napping i brystknoppen er med på å stimulere til ny utdriving Den første utdrivingen kommer i løpet av et par minutter etter at du har lagt barnet til brystet.

Det kommer en ny utdrivning ca hvert 10-15 minutt,  så lenge barnet ligger til brystet. Hvis kavingen stresser deg, så kan dette hindre utdrivingen fra å sette i gang. Prøv å puste rolig, eller gjør noe som får deg til å slappe av.

Du kan evt prøve melkekompresjoner eller vindusviskeramming for å øke melkestrømmen, og øke antall utdrivninger av melk.

Når som helst

Hvis babyen plutselig begynner å kave og gråte, og kobler seg av og på, så kan det skyldes at det er en rap eller promp som vil ut eller opp.

Løft babyen opp og gjør ditt vanlige rapetriks.

Hvis det er promp eller bæsj som skal ut, så kan du prøve å holde henne i froskestilling inn mot brystet.

Tilbakelent amming eller amming i bæretøy kan bidra til å få ut luft underveis i ammingen.

Hvis ingenting hjelper

Hvis ingenting hjelper, og du vet at babyen er sulten, så kan du prøve å amme gående (enten med baby i armene eller i bæretøy) eller å ta dere et bad sammen.

Eller så var det kanskje ikke pupp babyen ville ha?

Ta en pause, og finn på noe annet, for eksempel gi babyen litt avveksling ved å gå inn i et annet rom eller ut en tur.

Hvis babyen kaver hele tiden

⚠️Kontakt helsestasjon og/eller ammekyndig helsepersonell hvis babyen nesten alltid kaver ved brystet gjennom hele ammestunden.

Dette kan for eksempel skyldes lite melk, smerter hos babyen, dårlig sugetak (som også kan skyldes stramt tungebånd)

Les også:

Kolikk og unormalt mye gråt

Kveldsuro

Hvis babyen ikke tar brystet i det hele tatt

Brystvegring eller ammestreik er at babyen plutselig ikke vil ta brystet i det hele tatt – eller bare i enkelte situasjoner. Det finnes ulike årsaker til dette. Som regel er tålmodighet den beste løsningen. I tillegg kan du prøve noen tips og triks som du finner i artikkelen vår om brystvegring.

Var artikkelen nyttig?

Publisert 21.04.21


Tema

AmmestartAmmestillingerUtfordringer hos barnet