Hopp til Innhold
Ammestillinger

Amming i bæretøy

Å lære seg å bruke bæretøy kan være både praktisk og fint. I denne artikkelen finner du blant annet en film som viser deg hvordan du kan amme i ulike typer bæretøy.

Hvorfor bæretøy?

Noe som ofte kommer litt overraskende nybakte mammaer er at de plutselig ikke har hendene fri. Det kan være en utfordring å gå på do, lage mat og få gjort alt du trenger mer enn én hånd til å gjøre.

Noen barn trives ikke i vogna, og da kan det være lett å bli sittende inne fordi du ikke orker å styre og stresse med vogna og et barn som når som helst kan begynne å gråte.

Å finne et bæretøy som fungerer kan derfor være gull verd. Det kan kreve litt øvelse å få det til, og å finne ut hvilke teknikker som fungerer for dere, men med litt hjelp og veiledning pleier det å gå seg til ganske kjapt.

Det finnes mye forskjellig bæretøy, for eksempel ulike typer bæresjal og bæreseler, som alle har sine fordeler og ulemper.

Mange barn trives med å være i bevegelse i bæretøyet, så ikke gi opp dersom barnet protesterer de første gangene du prøver det innendørs. En rask gåtur rundt huset, dype knebøy eller husarbeid pleier å virke beroligende.

For premature og nyfødte barn er bæring særlig gunstig. De er vant til å ligge varmt og trangt mens de lytter til hjerterytmen din, og dette bidrar bæring og kroppskontakt til. Hudkontakt fremmer også hormonene prolaktin og oxytocin som fremmer melkeproduksjon og utdrivningsrefleks.

Det er lettere å oppfatte de tidlige signalene barnet gir når det vil ammes når barnet er inntil kroppen din. På denne måten kan du unngå at barnet begynner å gråte, noe som gjør det vanskeligere å få barnet til å ta brystet.

Litt større barn som lett lar seg distrahere av omgivelsene kan få hjelp av bæretøyet. Bæretøy kan også være verd å forsøke dersom barnet har brystvegring.

Den lett duvende bevegelsen når du beveger seg rundt er ofte effektiv for å få babyen til å fokusere på brystet, og det er i tillegg mulig å bruke litt av stoffet i bæretøyet til å skjerme babyen fra omgivelsene.

Barnet sover ofte lenger i bæretøy fordi bevegelsene dine kan hjelpe barnet i overgangen mellom søvnfasene.

Å amme og bære i bæretøy kan gjøre at barnet gråter mindre. Den opprette stillingen og de bøyde beina kan gjøre at barnet får mindre vondt i magen.

✅ Uansett hvilket bæretøy du bruker, så er det viktig at du passer på at babyens hake ikke faller med mot babyens bryst. Dette kan gjøre det vanskeligere for babyen å puste.

Les mer om sikkerhet hos Norsk bæregruppe.

Hvordan kan jeg amme i bæretøy?

Her kan du se en film som handler om amming i ulike typer bæretøy:

Amming i bæretøy er enkelt og praktisk – når du har lært det. For noen mødre og barn kan det kreve litt øvelse, og det kan kanskje være greit å ha forsøkt å ta på seg bæretøyet og ha båret barnet noen ganger før du prøver å amme i bæretøyet.

I tillegg er det en fordel at barnet har et optimalt sugetak på brystet.

Du må selvsagt sørge for at barnet blir båret ergonomisk riktig og på en sikker måte.

Norsk bæregruppe har en fin nettside om riktig bruk av bæretøy, blant annet denne artikkelen med filmer om amming i bæretøy.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 23.06.23