!Amming og koronavirus

Brystvegring

Ammingen gått greit lenge, men plutselig vil ikke barnet ta brystet. Det finnes ulike årsaker til brystvegring (eller ammestreik). Som regel er tålmodighet den beste løsningen - i tillegg kan du prøve noen tips og triks.

Hvorfor vil ikke barnet ta brystet?

Det er ikke uvanlig at brystvegring opptrer når barnet er omkring fire måneder, men det kan skje i alle aldre. Det finnes mange ulike årsaker til brystvegring, og det kan også være en kombinasjon av årsaker. 

Kraftig utdrivning

Noen har svært kraftig utdrivningsrefleks som gjør at melken spruter inn i munnen på barnet. Av og til kan dette føles ubehagelig for barnet, eller gjøre at det setter melken i vranghalsen. Jo fullere brystene er, jo mer kraft vil det bli i melkespruten. Du kan eventuelt forsøke å la den første utdrivningen gå i en klut eller kopp og legge barnet til etterpå.

Barnet har blitt presset til brystet

Ikke hold fast hodet eller press barnet inntil om det viser uvilje mot å amme. Ta dere en pause, skift bleie eller lek litt, og prøv igjen om en stund.

Sugeforvirring

Selv om det har gått bra med ammingen en stund, kan noen barn bli sugeforvirret, også etter at sugeteknikken er innarbeidet. Dropp all bruk av flaske eller smokk, og bruk kopp dersom barnet får tillegg, eventuelt bruk langsom flaskemating for at barnet ikke skal venne seg til en rask melkestrøm.

Treg utdrivningsrefleks

Noen kvinner har treg utdrivningsrefleks som gjør at det tar litt tid før melken kommer. Melken renner ikke fullt så fort når den først kommer, og kanskje det blir en pause før melken begynner å renne igjen etter første utdrivning. Er barnet svært sultent kan det bli utålmodig og urolig når det må vente på melken. Det kan hjelpe å sette i gang utdrivningsrefleksen før du legger barnet til, så blir ventetiden kortere. 

Lav melkeproduksjon

Er melkeproduksjonen liten, kan det føre til at melken renner saktere, og dette kan gjøre noen barn urolige ved brystet. Da er det lett å komme inn i en ond sirkel fordi barnets vegring for å ta brystet gjør at produksjonen kan gå ytterligere ned dersom dette pågår over tid. Gjør tiltak for å øke produksjonen, prøv vindusviskeramming, melkekompresjoner eller hjelpebryst

Menstruasjon

Noen ganger kan melken forandre seg litt på smak når mensen er kommet tilbake, og av og til reagerer barn på det. Det forekommer også at melkeproduksjonen går litt ned disse dagene, men dette vil ta seg opp igjen etter noen dager. 

Tett nese, øreverk eller halsvondt

Hvis barnet har problemer med å puste på grunn av tett nese kan du justere ammestillingen ved å holde barnet så oppreist som mulig, og korte ned på ammingene og intervallene mellom ammingene. Eldre barn kan gjerne stå eller sitte oppreist i fanget mens de ammer. 

Hvis det er tykt slim i nesen kan det være nyttig å dryppe noen dråper saltvann eller morsmelk i barnets nesebor før amming.

Om barnet helt plutselig avviser brystet, selv om det tidligere sugde helt fint, kan det hende barnet har fått ørebetennelse. Når barnet suger, må det skape vakuum, og det gir undertrykk i øret, noe som gjør vondt for barnet.

Ved øreverk kan det hjelpe å endre ammestilling. Du kan for eksempel prøve å amme slik at barnet ikke trenger å ligge på det øret som verker, eller amme mer oppreist.

Barnet lar seg lett distrahere

Finn deg et rolig, gjerne litt mørkt sted for å amme. Dette kan gjøre at barnet lettere kan konsentrere seg om ammingen.

Du bruker parfyme eller såpe

Kanskje du nettopp har begynt å bruke en ny såpe eller parfyme som barnet reagerer på?

Er du gravid?

Graviditet kan få melkemengden til å gå ned og/eller endre smak, og dette kan få noen barn til å vegre seg for brystet. Noen kommer over dette, og fortsetter å amme gjennom graviditeten og etter at søskenet har kommet – mens andre benytter sjansen til å slutte. 

Hva kan jeg gjøre?

Mye hudkontakt

Legg deg i sengen, og kle av deg og barnet på overkroppen. Ha det godt og varmt i rommet. Hør på lydbok eller musikk du liker, og skap en fin stund for deg og barnet. Dette kan føre til at interessen for brystet øker.

Prøv tilbakelent amming

Tilbakelent amming gjør at barnets reflekser stimuleres optimalt, og kan være en effektiv måte å lokke barnet til å ta brystet igjen på. 

Fortsett å tilby brystet

Tilby barnet brystet jevnlig. Ikke tving eller press. Prøv gjerne å amme mens barnet er søvnig, for eksempel når det skal sove eller nettopp har våknet – gjerne i et mørkt, rolig rom. Stapp ikke brystet inn i munnen på barnet, men overlat kontrollen til barnet og la det snuse på og oppdage brystet selv.

Gi fra kopp

Om du tross alle iherdige forsøk ikke får lokket barnet til å ta brystet, kanskje du noen dager må pumpe eller håndmelke deg. Ved å gi melken fra kopp kan du unngå at barnet vegrer brystet ytterligere på grunn av sugeforvirring

Oppretthold melkeproduksjonen

Om du får ammet mindre enn vanlig over mange dager, må du sørge for at produksjonen opprettholdes enten ved håndmelking eller pumping, dersom du ønsker å fortsette å gi barnet morsmelk. 

Unngå å sulte barnet til å ta brystet igjen

Dette kan virke mot sin hensikt. Bruk kopp eller hjelpebryst på en finger for å minimere sjansene for at barnet blir vant til en rask melkestrøm fra flaske. Dersom kopp eller hjelpebryst ikke er aktuelt, bør du bruke langsom flaskemating

Du kan finne flere tips i denne artikkelen fra Philippa Pearson-Glaze (IBCLC) og denne fra Kelly Bonyata (IBCLC).

Hva er forskjellen på brystvegring og naturlig ammeslutt?

Det er vanlig å tenke at brystvegring betyr at det er slutt på ammingen fordi barnet «ikke vil mer», men dette er som regel en forbigående fase hos barn som er under 18-24 måneder gamle

Som regel vil en naturlig ammeslutt foregå over lengre tid, der barnet gradvis dier mindre og mindre, eller hopper over ammestunder som tidligere var viktige for barnet. Brystvegring oppstår ofte plutselig. Det kan du lese mer om i denne artikkelen av Kelly Bonyata, IBCLC. 

Noen barn mister interessen for brystet hvis du blir gravid, og noen får fornyet interesse når babyen har kommet. Det er ingenting i veien for å la barnet få prøve seg igjen da, så lenge minstebarnet får førsteretten til råmelka. 

Var artikkelen nyttig for deg?

 

 


Oppdatert 20.09.19


Tema

Utfordringer hos barnet