Hopp til Innhold

Sykdom hos barnet

Morsmelk er ekstra viktig når barnet er sykt. Hvis barnet ikke orker å suge, så kan du pumpe/håndmelke og gi melken med kopp eller sprøyte.

Oppkast og omgangssyke

Morsmelk er den perfekte væskererstatningen ved oppkast. Følg barnets signaler, og amm så mye barnet orker. Hvis barnet kaster opp under amming kan du prøve å korte ned på ammestudene, og heller amme hyppigere. Følg med på tissebleier, og kontakt lege dersom du er bekymret for om barnet får i seg nok væske. 

Tett nese

Hvis barnet har problemer med å puste under amming på grunn av tett nese, kan du justere ammestillingen ved å holde barnet så oppreist som mulig. Du kan også korte ned på ammingene og intervallene mellom ammingene. Hvis det er mye snørr kan det være nyttig å dryppe saltvann eller morsmelk i barnets nesebor før amming.

Diaré

Avføringen til et fullammet barn kan ofte se ut som diaré fordi den er flytende, sterk gul i fargen og med små korn i.

Det er svært uvanlig at barn som fullammes får ekte diaré. Diaré hos fullammede barn viser seg som økt mengde vandig avføring utover det som er vanlig for barnet, gjerne illeluktende.

Ved diaré bør du fortsette hyppig amming. Ta kontakt med lege. 

Gulsott

Den første leveuken kan gulsott komme av utilstrekkelig melkeinntak. Derfor bør alle spedbarn med økende gulsott få en nøye vurdering under amming, og bør være under oppfølgning av helsepersonell. Du bør amme så ofte som mulig. Det er ikke nødvendig å bruke tilleggsvæske med mindre det er klare tegn på dehydrering. Dette skal barnets lege ta stilling til. Barnet ditt bør få oppfølging av helsepersonell inntil gulsotten har gått ned under behandlingsgrensen.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 19.09.19


Tema

Utfordringer hos barnet