Hopp til Innhold
Utfordringer hos barnet

Amming når barnet er sykt

Morsmelk er ekstra viktig når barnet er sykt: Amming kan virke smertestillende, og morsmelk bidrar med væske, næring og antistoffer.

🆘 Ha lav terskel for å kontakte helsepersonell hvis du er bekymret for barnet ditt.

Ps. Er du også syk? Som regel er ikke sykdom et hinder for å amme. Men hvis du er så syk at du ikke greier å amme, eller hvis de medikamentene du må bruke ikke er forenlig med amming, så må du finne andre alternativer.

Kan jeg amme hvis jeg er syk?

Hvorfor er morsmelk viktig når barnet er sykt?

Mange opplever at puppen er redningen når barnet blir sykt. Det er vanlig at syke barn søker seg til brystet oftere enn de pleier, av mange ulike årsaker. 

Amming er som regel gull verd i forbindelse med sykdom:

♦️Amming virker smertestillende. Det er både selve sugingen og innholdet i melka som gjør at amming kan ha denne effekten (1,4).

🔸Barnet får i seg viktig næring og væske. Dette er spesielt viktig hvis barnet har omgangssyke, diare, feber eller dårlig matlyst av andre grunner. Innholdet i melka endrer seg etter barnets behov. Et barn som vanligvis spiser fast føde i tillegg vil som regel kunne klare seg fint på bare morsmelk en periode i forbindelse med sykdom.

🔹Barnet får i seg antistoffer og andre stoffer som hjelper immunforsvaret. Morsmelk inneholder antistoffer mot sykdommer og infeksjoner du har hatt eller fått vaksine mot. Dette vil kunne gjøre at barnet blir mindre sykt enn det kunne blitt, eller ved at sykdommen går fortere over enn den kunne gjort uten morsmelk. 

Enkelte antistoffer konsentreres faktisk i melka når det blir mindre av den, for eksempel hvis du delammer eller ammer et større barn som også spiser fast føde. Antistoffer er dessuten bare noe av det som påvirker og utvikler barnets immunsystem gjennom morsmelk (2).

Hva inneholder morsmelk?

Hva hvis babyen ikke klarer å die ordentlig?

Hvis babyen ikke dier effektivt, så kan du hjelpe babyen til å få i seg mer melk ved å bruke melkekompresjoner og/eller vindusviskeramming.

❗️Hvis babyen vil die mye mindre enn vanlig, og antall tissebleier går ned, så kan du i tillegg til amming prøve å få i babyen melk på andre måter, for eksempel via kopp, flaske eller sprøyte. Følg med på babyens allmenntilstand, og kontakt helsepersonell hvis noe bekymrer deg.

Hvis barnet plutselig ikke dier like ofte og mye som vanlig, så kan du være utsatt for tette melkeganger og brystbetennelse. Følg med på symptomer, og pump eller håndmelk hvis det blir nødvendig.

Hvis barnet er innlagt på sykehus og er for sykt til å die, så kan du bruke noen av rådene i denne artikkelen som handler om å være adskilt fra barnet for å opprettholde melkeproduksjonen.

Amming av hjertesyke barn?

Luftveisinfeksjoner?

Spedbarn som ammes (eller får morsmelk på andre måter) har bedre beskyttelse mot nedre luftveisinfeksjoner enn spedbarn som ikke ammes(5).

Forskning viser for eksempel at amming kan redusere risikoen for at babyen blir syk av RS-virus, alvorlighetsgraden av sykdommen, lengden på et eventuelt sykehusopphold og behovet for ekstra oksygen hvis babyen blir innlagt(6,7).

Fordi luftveiene hos spedbarn er trangere enn hos eldre barn og voksne, så kan tilstanden endre seg fort, og det er viktig å kontakte lege raskt hvis barnet strever med pusten.

Les mer på Helsenorge.no:

Bronkiolitt / RS-virus

Hoste hos barn

Tett nese?

Det kan hjelpe å justere ammestillingen og å holde barnet så oppreist som mulig, for eksempel i tilbakelent ammestilling.

Du kan også korte ned på ammingene og i stedet amme oftere.

Hvis det er mye snørr kan det være nyttig å dryppe saltvann eller morsmelk i barnets nesebor før amming (3) og å tørke/suge vekk så mye som mulig av snørret.

Les mer her:

Morsmelk som nesedråper?

Øreverk, halsvondt eller tannfrembrudd?

Ørebetennelse eller andre årsaker til vondt i ørene kan gjøre at barnet ikke klarer å ta brystet. Når barnet dier, må det skape vakuum noe som gir undertrykk i øret. Dette kan gjøre vondt for barnet.

Ved øreverk kan det hjelpe å endre ammestilling. Du kan for eksempel prøve å amme slik at barnet ikke trenger å ligge på det øret som verker, eller amme mer oppreist.

Hvis barnet har vondt i halsen eller i ørene, så kan det virke interessert i brystet, men slippe når det gjør vondt å svelge.

Det kan hjelpe med smertestillende. Ta kontakt med helsepersonell hvis du lurer på noe omkring dette.

Tannfrembrudd kan også gjøre det vondt for barnet å die.

Oppkast og omgangssyke?

Morsmelk er den perfekte væskererstatningen ved oppkast. Følg barnets signaler, og la barnet die så mye det orker.

Hvis barnet kaster opp under amming kan du prøve å korte ned på ammestudene, og heller amme hyppigere.

Følg med på tissebleier, og kontakt lege hvis du er bekymret for om barnet får i seg nok væske. 

Diaré?

Avføringen til et fullammet barn kan ofte se ut som diaré fordi den er flytende, sterk gul i fargen og med små korn i.

Det er svært uvanlig at barn som fullammes får ekte diaré. Diaré hos fullammede barn viser seg som økt mengde vandig avføring utover det som er vanlig for barnet, gjerne illeluktende. Ta kontakt med helsepersonell hvis du opplever dette.

Ved diaré bør du fortsette hyppig amming og følge med på barnets bleier og allmenntilstand.

Øyebetennelse?

Morsmelk har lenge vært brukt som behandling ved tette tårekanaler og lette øyebetennelser hos barn. Morsmelken inneholder antistoffer som beskytter slimhinner. I tillegg virker morsmelk antibakterielt og betennelsesdempende.

Ikke bruk morsmelk som øyedråper hvis du har brystbetennelse eller har fått påvist sykdomsfremkallende bakterier i melken.

Ta kontakt med lege hvis øyet ikke blir bedre, eller hvis det blir mer gul/grønt puss og øyet blir rødt. Det kan da være nødvendig med øyedråper med antibiotika.

Les mer:

Morsmelk som øyedråper?

Feber?

Et barn med feber trenger mye væske. La barnet ha fri tilgang til brystet, og/eller tilby væske på andre måter.

Les mer: Helsenorge – Feber hos barn.

Når bør jeg kontakte helsepersonell?

🆘 Kontakt helsepersonell hvis du er bekymret for barnet ditt.

❗️Kontakt alltid helsepersonell hvis en baby under tre måneder får feber eller hoster.

God bedring 💚

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 14.12.23