Hopp til Innhold
!Norges største kilde til informasjon om amming og morsmelk
Ammestart

Håndmelking

Håndmelking er for mange en enkel måte å ta ut melk på, selv om noen må øve litt for å få det ordentlig til. Her finner du filmer og gode tips som kan hjelpe deg på veien.

Håndmelking av moden melk ved etablert melkeproduksjon.
Sånn kan det se ut dersom du håndmelker når melkeproduksjonen er godt i gang. Håndmelking av råmelk vil se annerledes ut, med dråper som pipler ut.

Når kan jeg håndmelke?

Du kan håndmelke i svangerskapet fra uke 38 hvis babyen kan komme til å trenge tillegg etter fødsel (se avsnitt lengre ned i artikkelen).

Du kan håndmelke rett etter fødsel hvis babyen ikke dier, eller ikke dier ofte nok til å stimulere melkeproduksjonen (se avsnitt lengre ned i artikkelen).

Du kan håndmelke hvis du trenger å avlaste brystene på grunn av sår eller smerter, eller hvis du har melkespreng og trenger å gjøre brystene litt mykere så barnet kan få ordentlig tak.

Du kan håndmelke hvis du trenger å få ut melk en gang i blant, for eksempel hvis du er borte fra barnet og får melkespreng. Mange foretrekker å håndmelke framfor å pumpe fordi det er så lettvint. 

NB! Husk at håndmelking av råmelk under svangerskapet eller rett etter fødsel vil se annerledes ut enn håndmelking når produksjonen er godt etablert:

Ved håndmelking av råmelk vil det kunne dryppe eller piple melk. Ved en godt etablert melkeproduksjon og moden melk, så kan melka sprute når utdrivningsrefleksen er i gang, som på bildet øverst i artikkelen.

Hvordan håndmelker jeg?

Hvordan du håndmelker, og hva du kan forvente deg, kommer an på om du har en etablert melkeproduksjon eller ikke, for eksempel om du er gravid, akkurat har født – eller om barnet er noen uker eller måneder gammelt.

Her kan du se en video av en mamma som håndmelker råmelk:

I disse filmene har mor en etablert melkeproduksjon:

Fra Alt om spedbarnsmat på helsenorge.no

NB! Det skal ikke gjøre vondt å håndmelke seg.

Denne filmen fra Maya Bolman IBCLC / Breastfeeding Medicine of Northeast Ohio viser hvordan du håndmelker og forsiktig masserer brystet for å lette utdrivingen av melk:

Hva bør jeg tenke på hvis jeg skal håndmelke rett etter fødsel?

Hvis barnet ikke dier eller ikke dier effektivt nok etter fødsel kan du håndmelke for å stimulere melkeproduksjonen. 

Det gjør du ved å håndmelke råmelken. Melken kan gis til barnet på sprøyte, kopp eller skje – etter rett i munnen på barnet.

Råmelk kommer i små mengder, og det vil bare dryppe fra brystene når du håndmelker. Dette er helt normalt. Det kan være lett å tro at de små dråpene ikke har så mye å si fra eller til. Men de er tvert i mot verdifulle, små bomber av antistoffer og konsentrert næring som er perfekt tilpasset nyfødte. Råmelk er som regel alt den nyfødte trenger de første dagene.

Kan jeg håndmelke i svangerskapet?

Ja, du kan håndmelke når du er gravid. Dette er som regel ikke nødvendig, men det kan være hensiktsmessig i tilfeller der du vet at den nyfødte vil ha behov for tillegg etter fødsel. 

Som regel vet man ikke dette på forhånd, men dersom du venter et lite barn, et sykt barn, et stort barn, har diabetes, pcos, eller andre hormonelle grunner til lav melkeproduksjon eller skal ta keisersnitt, så er det større sjanse for at barnet kan ha behov for tillegg.

Friske nyfødte får tilbud om morsmelkerstatning dersom de har et medisinsk behov for melk som er større enn det du produserer etter fødsel. Donormelk fra melkebanken er forbeholdt premature og syke nyfødte.

Dersom du vet at barnet kan ha behov for tillegg etter fødsel, kan du fra uke 37 i svangerskapet håndmelke råmelk og samle det opp i små sprøyter på 1 ml eller 2,5 ml. Disse fryser du ned og tar med på sykehuset når du skal føde. På denne måten kan barnet få din melk, dersom du ønsker dette.

Du kan håndmelke ca 5-10 minutter på hver bryst, ca 3-5 ganger daglig – eller så ofte som du ønsker selv. Her kan du lese mer.

Råmelk kommer i små mengder, og det vil bare piple små dråper fra brystene når du håndmelker. Dette er helt normalt. Det kan være lett å tro at de små dråpene ikke har så mye å si fra eller til, men dette stemmer ikke.

De er tvert i mot verdifulle, små bomber av antistoffer og næring som er perfekt tilpasset nyfødte. Råmelk er som regel alt den nyfødte trenger de første dagene.

Her kan du se en film av en mamma som håndmelker før babyen er født. Dråpene som kommer ut av brystet er gjennomsiktige hos henne, men melken kan også være gul eller ha andre farger.

Snakk med jordmor om du tenker det kan være aktuelt for deg å håndmelke i svangerskapet.

Det er ikke anbefalt hvis du har blødninger, står i fare for prematur fødsel eller har fått andre restriksjoner for å unngå rier.

PS. Ikke alle klarer å klemme ut råmelk i svangerskapet. Dette sier ingenting om melkeproduksjonen din etter fødsel, som vil starte for alvor når babyen og morkaken er ute.

Mer informasjon om håndmelking i svangerskapet:

Finnes det andre metoder for å få ut melk?

Ammehjelpens nettbutikk selger NatureBond, en mellomting mellom melkeoppsamler og pumpe. Den kan kobles på det brystet som ikke ammes på, og vakuumet som oppstår i kombinasjon med utdrivingsrefleksen bidrar til å dra melken ut av brystet. Mange mødre samler opp store mengder melk på denne måten, med veldig liten innsats.

Her kan du lese mer om pumping av morsmelk.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 30.07.22