Hopp til Innhold
!Må man passe på at babyen får «den fete melka»?
Ammestart

Håndmelking

Håndmelking er for mange en enkel måte å ta ut melk på, selv om noen må øve litt for å få det ordentlig til. Her finner du filmer og gode tips som kan hjelpe deg på veien.

Håndmelking av moden melk ved etablert melkeproduksjon.
Sånn kan det se ut dersom du håndmelker når melkeproduksjonen er godt i gang. Håndmelking av råmelk vil se annerledes ut, med dråper som pipler ut.

Når kan jeg håndmelke?

Du kan håndmelke i svangerskapet fra uke 37 hvis babyen kan komme til å trenge tillegg etter fødsel.

Du kan håndmelke rett etter fødsel hvis babyen ikke dier, eller ikke dier ofte nok til å stimulere melkeproduksjonen (se avsnitt lengre ned i artikkelen).

Du kan håndmelke hvis du trenger å avlaste brystene på grunn av sår eller smerter, eller hvis du har melkespreng og trenger å gjøre brystene litt mykere så barnet kan få ordentlig tak.

Du kan håndmelke hvis du trenger å få ut melk en gang i blant, for eksempel hvis du er borte fra barnet og får melkespreng. Mange foretrekker å håndmelke framfor å pumpe fordi det er så lettvint. 

NB! Husk at håndmelking av råmelk under svangerskapet eller rett etter fødsel vil se annerledes ut enn håndmelking når produksjonen er godt etablert:

Ved håndmelking av råmelk vil det kunne dryppe eller piple melk. Ved en godt etablert melkeproduksjon og moden melk, så kan melka sprute når utdrivningsrefleksen er i gang, som på bildet øverst i artikkelen.

Hvordan håndmelker jeg?

Hvordan du håndmelker, og hva du kan forvente deg, kommer an på om du har en etablert melkeproduksjon eller ikke, for eksempel om du er gravid, akkurat har født – eller om barnet er noen uker eller måneder gammelt.

Her kan du se en video av en mamma som håndmelker råmelk:

I disse filmene har mor en etablert melkeproduksjon:

NB! Det skal ikke gjøre vondt å håndmelke seg.

Denne filmen fra Maya Bolman IBCLC / Breastfeeding Medicine of Northeast Ohio viser hvordan du håndmelker og forsiktig masserer brystet for å lette utdrivingen av melk:

Hva bør jeg tenke på hvis jeg skal håndmelke rett etter fødsel?

Hvis barnet ikke dier eller ikke dier effektivt nok etter fødsel kan du håndmelke for å stimulere melkeproduksjonen. 

Det gjør du ved å håndmelke råmelken. Melken kan gis til barnet på sprøyte, kopp eller skje – etter rett i munnen på barnet.

Råmelk kommer i små mengder, og det vil bare dryppe fra brystene når du håndmelker. Dette er helt normalt.

Det kan være lett å tro at de små dråpene ikke har så mye å si fra eller til. Men de er tvert i mot verdifulle, små bomber av antistoffer og konsentrert næring som er perfekt tilpasset nyfødte.

Råmelk er som regel alt den nyfødte trenger de første dagene.

Les mer om råmelk.

Kan jeg håndmelke i svangerskapet?

Ja, du kan håndmelke når du er gravid. Dette er som regel ikke nødvendig, men det kan være hensiktsmessig i tilfeller der du vet at den nyfødte vil ha behov for tillegg etter fødsel. 

Hvis du…

…så kan barnet ha behov for tillegg til den melka du er i stand til å produsere de første dagene etter fødsel.

Hvis babyen har et medisinsk behov for tillegg, så er det mange barselavdelinger som for enkelhets skyld tilbyr morsmelkerstatning. Donormelk (altså morsmelk fra andre mødre) er som regel forbeholdt premature babyer.

Har det noe å si om babyen får morsmelk eller morsmelkerstatning?

Hvis du vil at babyen din skal få morsmelk, så kan du samle råmelk ved håndmelking de siste ukene i svangerskapet som du kan ta med til sykehuset.

Les mer og finn praktiske tips om håndmelking før fødsel:

Alt du trenger å vite om håndmelking i svangerskapet

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 28.07.23