Hopp til Innhold
Morsmelkens innhold og egenskaper

Morsmelk som øyedråper?

Morsmelk har tradisjonelt vært brukt som øyedråper ved tette tårekanaler eller lette øyebetennelser hos barn.

Les dette først

⚠️ Ikke bruk morsmelk som øyedråper hvis du har brystbetennelse eller har fått påvist sykdomsfremkallende bakterier i melken.

Kontakt helsepersonell hvis du har spørsmål omkring behandling av tette tårekanaler eller øyebetennelse hos barn.

Det er flere årsaker til puss i øynene hos spedbarn. Noe går over av seg selv, mens andre tilstander krever behandling.

Ta kontakt med lege hvis det er mye gul/grønt puss, hvis øynene er veldig hovne, eller hvis det er rødt i/rundt øynene. Det kan da være nødvendig med øyedråper med antibiotika. Dette er spesielt viktig hvis babyen din er nyfødt.

Fra nyfødtveilederen:

«Litt sekret som «kliss» i øyevippene, lett infeksjon eller lett ødem av øyelokkene tillegges ikke betydning (skyldes ofte blokkert tårekanal/irritanter). Tørkes vekk med tørr eller litt fuktet tupfer (NaCl 9 mg/ml = saltvann). Dryppes ev. med morsmelk. (…) Puss (gult eller grønt) skal vises barnelegen hvis samtidig hevelse eller rubor (rødhet) eller rikelig puss.»

Virker morsmelk som øyedråper?

Morsmelk inneholder antistoffer som beskytter slimhinner. I tillegg virker morsmelk bakteriedrepende og betennelsesdempende.

Hva inneholder morsmelk?

Mange har god erfaring med å bruke morsmelk i øyet ved ulike milde tilstander, både på barn og voksne. Det er et tiltak som brukes både av helsepersonell og foreldre, men det er lite forskning på området.

Vi vet derfor ikke så mye om den egentlige effekten av morsmelk i øynene, og om det er mer eller mindre effektivt enn andre tiltak. Du finner oversikt over ulike kilder nederst under artikkelen.

Hvordan gjør jeg det?

Hvis du vil bruke morsmelk som øyedråper er det viktig å vaske hendene godt før håndmelking/pumping, være nøye med hygienen hvis du pumper, og bruke så fersk melk som mulig – altså ikke avkjølt eller tidligere fryst melk.

Dette er viktig for å unngå bakterievekst og for å sørge for at mest mulig av de beskyttende og bakteriedrepende stoffene er tilstede.

Hvis du ikke er nøye med hygienen, så kan det komme skadelige bakterier fra omgivelsene og fra huden over i melken, og vi ønsker ikke å tilføre slike bakterier til barnets øyne.

For å samle opp melken kan du håndmelke i en helt ren kopp og dra opp melken i en sprøyte ute spiss. Du kan også prøve å håndmelke rett i øyet på barnet. 

Drypp morsmelk i barnets øye når det ligger. Når barnet blunker fordeles melken rundt i øyet. 

Du kan også dryppe godt med morsmelk på en kompress og tørke fra ytterste øyekrok og inn mot neseroten.

Som nevnt øverst er det viktig å kontakte helsepersonell hvis tilstanden ikke bedrer seg eller blir verre.

Helsenorge: Puss i auget hos barn

Les mer:

Hva kan morsmelk brukes til?

Amming når barnet er sykt?

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 15.12.23