Ammestillinger - Ammehjelpen

Ammestillinger

Det finnes mange gode ammestillinger. Den beste er den du og barnet syns er mest behagelig. Her finner du en oversikt over noen ulike ammestillinger. 

Hva er en god ammestilling?

Det er en fordel å variere mellom stillingene du bruker slik at brystet melkes fra flere vinkler. Barnets hake og underkjeve er nemlig det som jobber mest aktivt når barnet dier. Underkjevens bevegelser skaper undertrykket som hjelper til med å melke brystet. 

Hvis barnet trenger ekstra støtte, eller du trenger å forme og støtte brystet under ammingen er noen stillinger greiere enn andre. Det er vanlig at både mor og barn har favoritttstillinger, men prøv gjerne å variere litt for best mulig tømming av brystet.

Det kan også være grunn til å amme i en spesiell stilling fordi du har tette melkeganger eller brystbetennelse.

Finnes det noen generelle råd?

Tilbakelent ammestilling

Tilbakelent amming er behagelig for deg, og samtidig svært stimulerende på barnets søke/gape- og sugerefleks. Stillingen er basert på barnets naturlige vei til brystet etter fødsel. Mange barn tar et godt tak i denne stillingen, og ligger avslappet på kroppen din. 

Bruk puter/dyner og lag deg et behagelig rede å ligge i. Sørg for god støtte under nakke, rygg og armer La barnet ligge på magen oppå din mage. Stillingen kan også gjøres sittende mer oppreist med
støtte av fanget ditt og hånden din.

Klassisk vuggestilling

I klassisk vuggestilling ligger barnet på siden med magen tett mot din mage. Hodet til barnet hviler i armkroken din. Den underste armen til barnet ligger rundt livet ditt. Denne stillingen passer best til de som har ammet en stund og hvor barnet ikke er helt nyfødt. Det er fordi et lite barn kan bli liggende litt langt opp mot armhulen og dermed for langt unna brystknoppen, og kan ikke bøye nakken bakover som skal til for å få et godt sugetak. 

Her kan du se en video med klassisk vuggestilling 

Modifisert vuggestilling

I modifisert vuggestilling ligger på motsatt arm av det brystet du skal amme på. Hele barnet hviler på armen, med hendene dine støttet i nakken. Ha gjerne barnets ben på hver side av armen din. Da har du den andre hånden fri ved brystet, og kan på den måten hjelpe til med å forme og eventuelt støtte brystet under ammingen. Det er også lettere å legge barnet lenger ned mot midten av brystkassen din slik at brystknoppen ligger mot nesen til barnet. På samme måte som i vuggestilling skal barnet ligge mage mot mage. Dette er en god stilling når barnet er nyfødt, eller til barn som er født prematurt eller er sugesvake.

Her ser du hvordan barnet skal ha brystknoppen i forhold til nesen for å stimulere gaperefleksen til barnet. Ved å holde barnet slik kan du forme brystet med den ledige hånden.

Tvillingstilling

I tvillingstilling ligger barnet omtrent som i modifisert vugge, men er flyttet til brystet nærmest armen som holder barnet. Barnet blir liggende på siden under mors arm, med lårene trukket opp rundt din midje eller med din arm mellom bena til barnet.

At bena kan trekkes opp mot barnets mage kan hjelpe barnet å slappe bedre av. Denne stillingen er effektiv for melking av kjertlene som er på yttersiden og opp mot armhulen din.

I denne stillingen kan det være lettere å forme og støtte brystet og se hvordan barnet gaper over brystet. Den er også gunstig for sugesvake barn.

Her kan du se en video med tillegging med tvillingstilling 

Liggende stilling

Hvis du vil amme liggende, så legger deg over på siden. Brystet ditt skal hvile mot underlaget. Barnet skal ligge tett inntil deg med nesen mot brystknoppen. Pass på at du ligger litt høyt opp med hodet slik at du ser barnet ditt. Barnet vil bøye hodet litt tilbake for å gape over brystet og får dermed godt med luft til nesen. Støtt barnet ditt i ryggen enten med hånden din eller et sammenrullet teppe slik at barnet ikke ruller over på ryggen under amming.

Her kan du se en video med liggende amming.

Ønsker du å amme fra begge bryst uten å snu deg til andre siden kan du legge barnet på en fast pute slik at hun rekker opp til det andre når du skal bytte, samtidig som at du lener deg litt over.

Var denne siden nyttig?

Tema

Ammestillinger


Ulike ammestillinger har utviklet seg gjennom tidene og er videreført gjennom erfaringsbasert kunnskap. Her har vi vist et utvalg av hyppig brukte ammestillinger, men oversikten er ikke uttømmende. Til denne artikkelen har vi hentet inspirasjon fra følgende kilder

Sundhedsstyrelsen i Danmark. Det normale ammeforløp. I: Amming – en håndbok for helsepersonell. Norsk utgave: Alquist Ragnhild. Bergen:Fagbokforlaget; 2016. s.62-98.

Helsing E, Häggkvist A. Fødselen over – venne seg til hverandre. I: Helsing E, Häggkvist A. Amming- for deg som vil amme. Bergen:Fagbokforlaget; 2008.s.97-123.

 


Oppdatert 20.06.19