!Amming og koronavirus

Ammestillinger – en oversikt

Her finner du en oversikt over ulike ammestillinger. Den beste er den du og barnet syns er mest behagelig, og der barnet får et godt tak på brystet.

Hva er en god ammestilling?

En god ammestilling kombinert med en god måte å legge barnet til på legger grunnlaget for et godt sugetak hos barnet. Et godt sugetak forebygger såre brystvorter, tette melkeganger og brystbetennelser og gjør at barnet får i seg melken det har behov for.

Du bruker mye tid på å amme de første dagene, ukene og månedene. Ammingen skal være en avslappende stund for deg. Du skal hente nye krefter, ikke sitte stiv og anspent.  

Det er derfor viktig at du finner en ammestilling du synes er komfortabel, slik at du ikke spenner deg under ammingen. Det er også viktig at stillingen gjør det mulig for barnet å ligger tett, tett inntil kroppen din – mage mot mage med deg – med nesen i høyde med brystknoppen.

Det er vanlig at både mor og barn har favorittstillinger, men det er lurt å variere litt for best mulig tømming av brystet. Barnets hake og underkjeve er nemlig det som jobber mest aktivt når barnet dier. Underkjevens bevegelser skaper undertrykket som hjelper til med å melke brystet. 

Finnes det noen generelle råd?

Tilbakelent amming

Tilbakelent amming er behagelig for deg, og samtidig svært stimulerende på barnets søke/gape- og sugerefleks. Stillingen er basert på barnets naturlige vei til brystet etter fødsel. Mange barn tar et godt tak i denne stillingen, og ligger avslappet på kroppen din. 

Bruk puter/dyner og lag deg et behagelig rede å ligge i. Sørg for god støtte under nakke, rygg og armer La barnet ligge på magen oppå din mage. Stillingen kan også gjøres sittende mer oppreist med
støtte av fanget ditt og hånden din.

Vi har mange bilder og filmer av ulike måter å amme tilbakelent på i artikkelen vår om tilbakelent amming.

Modifisert vuggestilling

I modifisert vuggestilling ligger barnet på motsatt arm av det brystet du skal amme på. Hele barnet hviler på armen, med hendene dine støttet i nakken. Ha gjerne barnets ben på hver side av armen din. Da har du den andre hånden fri ved brystet, og kan på den måten hjelpe til med å forme og eventuelt støtte brystet under ammingen.

Det er også lettere å legge barnet lenger ned mot midten av brystkassen din slik at brystknoppen ligger mot nesen til barnet. Barnet skal ligge mage mot mage. Dette er en god stilling når barnet er nyfødt, eller hvis barnet er prematurt eller sugesvakt.

Her ser du hvordan barnet skal ha brystknoppen i forhold til nesen for å stimulere gaperefleksen til barnet. Ved å holde barnet slik kan du forme brystet med den ledige hånden og hjelpe barnet til å få et godt sugetak.

Tvillingstilling

I tvillingstilling ligger barnet omtrent som i modifisert vugge, men er flyttet til brystet nærmest armen som holder barnet. Barnet blir liggende på siden under armen din, med lårene trukket opp rundt midjen din eller med din arm mellom beina til barnet.

At beina kan trekkes opp mot barnets mage kan hjelpe barnet å slappe bedre av. Denne stillingen er effektiv for melking av kjertlene som er på yttersiden og opp mot armhulen din.

I denne stillingen kan det være lettere å forme og støtte brystet og se hvordan barnet gaper over brystet. Den er også gunstig for sugesvake barn.

Liggende stilling

Hvis du vil amme liggende, så legger deg over på siden. Brystet ditt skal hvile mot underlaget. Barnet skal ligge tett inntil deg med nesen mot brystknoppen. Pass på at du ligger litt høyt opp med hodet slik at du ser barnet ditt. Barnet vil bøye hodet litt tilbake for å gape over brystet og får dermed godt med luft til nesen. Støtt barnet ditt i ryggen enten med hånden din eller et sammenrullet teppe slik at barnet ikke ruller over på ryggen under amming.

Ønsker du å amme fra begge bryst uten å snu deg til andre siden kan du legge barnet på en fast pute slik at hun rekker opp til det andre når du skal bytte, samtidig som at du lener deg litt over.

Klassisk vuggestilling

I klassisk vuggestilling ligger barnet på siden med magen tett mot din mage. Hodet til barnet hviler i armkroken din. Den underste armen til barnet ligger rundt livet ditt.

Denne stillingen passer best dersom barnet ikke er helt nyfødt. Det er fordi et lite barn kan bli liggende for langt opp mot armhulen og dermed for langt unna brystknoppen. Dette kan gjøre at det blir vanskelig for den nyfødte å bøye nakken bakover for å få et godt sugetak.

Barnet sittende eller stående

Ved å ha barnet sittende eller stående i fanget, er barnet vendt mot deg og kan dermed skjermes mot forstyrrende inntrykk fra omgivelsene. Barnet kan for eksempel sitte i fanget ditt, eller stå på gulvet slik som på denne filmen.

Var artikkelen nyttig for deg?

Ulike ammestillinger har utviklet seg gjennom tidene og er videreført gjennom erfaringsbasert kunnskap. Her har vi vist et utvalg av hyppig brukte ammestillinger, men det finnes flere ammestillinger enn dem vi har vist her.

Til denne artikkelen har vi hentet inspirasjon fra følgende kilder

Sundhedsstyrelsen i Danmark. Det normale ammeforløp. I: Amming – en håndbok for helsepersonell. Norsk utgave: Alquist Ragnhild. Bergen:Fagbokforlaget; 2016. s.62-98.

Helsing E, Häggkvist A. Fødselen over – venne seg til hverandre. I: Helsing E, Häggkvist A. Amming- for deg som vil amme. Bergen:Fagbokforlaget; 2008.s.97-123.

 


Oppdatert 30.08.19


Tema

Ammestillinger