Tilbakelent amming

Ved tilbakelent amming sitter du halvveis tilbakelent med barnet liggende oppå deg. Det er en behagelig og avslappende ammestilling både for deg og barnet.

Hva er tilbakelent amming?

Ved tilbakelent amming sitter du halvveis tilbakelent mens du ammer med barnet liggende oppå deg. Stillingen kan brukes av mødre med babyer i alle aldre, og er behagelig og avslappende for både mor og barn.

Når barnet ligger stabilt på kroppen din gjør det at barnet slapper av. Det stimulerer barnets medfødte nyfødtreflekser, gjør ofte at barnet gaper høyere, og hjelper barnet til å få korrekt tak på brystet. Dette kan gi mindre friksjon på brystknoppen fordi den havner lengre bak i barnets munn

Stillingen er derfor ekstra gunstig dersom det er vanskelig å få barnet til å ta brystet ordentlig, og hvis du har smerter og/eller sår som kommer av dårlig sugetak hos barnet.

Dersom du har fått en trøblete ammestart og ikke kommet godt i gang med ammingen eller den ble utsatt av en eller annen grunn, kan dere starte på nytt med denne metoden. 

Hvordan gjør jeg det?

Sett deg halvveis tilbakelent i en lenestol eller i en sofa. Bruk puter, pledd eller dyner til å støtte hode, nakke og armer. Sørg for at du sitter komfortabelt. Det skal ikke være anstrengende eller vondt.

Du skal ikke ligge helt flatt, men ha litt støtte bak deg, slik at du ikke må du anstrenge deg for å få øyekontakt med barnet. Barnet kan ligge med bena ned på tvers over magen din, eller i en annen retning som føles komfortabel.

Legg barnet til på den måten du pleier, eller la barnet prøve å finne fram selv. Hjelp til så mye du tenker er hensiktsmessig. 

Tyngdekraften vil holde barnet på kroppen din. Barnet kan lene hodet mot armen din. Legg mer støtte under armen dersom du må anstrenge deg for å holde den oppe.

Hvis du syns det er vanskelig å få lagt til barnet mens du halvligger, eller at barnet ikke får tak – så kan du legge til barnet mens du sitter oppreist og forsiktig legge deg bakover etter at barnet har fått et godt tak.

De første gangene man legger barnet til på denne måten er det best at barnet ikke har vært sulten lenge og gråter/stresser for å få mat. Det vil bare resultere i frustrasjon for dere begge.

Denne oversiktsartikkelen om tilbakelent amming fra en svensk ammeveileder inneholder mange tips og triks.

Du finner enda mer informasjon i denne artikkelen fra La Leche League USA.

Hva er «den magiske timen» rett etter fødsel? 

Denne filmen fra Global Health Media forteller hva du kan forvente de første timene etter fødsel og viser hvordan nyfødte instinktivt kravler seg mot brystet.

Når barnet blir lagt på magen din etter fødsel  – og dersom får barnet lov til å ligge der uforstyrret – så vil barnet etterhvert lete seg frem til brystet på egen hånd, såkalt «breastcrawl». Dette kalles «den magiske timen».

Barnet vil som regel automatisk utføre en rekke handlinger i en spesiell rekkefølge når det ligger slik oppå deg rett etter fødsel.

Her finner du en kort, svensk film om «den magiske timen» og de ulike stadiene barnet går gjennom i sin ferd mot brystet etter fødsel. (ekstern lenke)

Barnet vil ta pauser underveis, så det er viktig å ha tålmodighet og god tid.

Barnet kan virke irritert underveis, men det betyr ikke at barnet har det ubehagelig.

Beina vil bevege seg, som om barnet krabber oppover mot brystet.

Når barnet når brystet, vil barnets hode nikke opp og ned på brystet samtidig med at tungen stikkes ut for å finne og smake på brystet.

Brystknoppen reiser seg ved denne berøringen og blir fastere og enklere for barnet å få tak på.

Denne nikkende bevegelsen utløser i tillegg søkerefleksen som gjør at barnet gaper stort og får korrekt tak rundt brystknopp og areola.

Selv om barnets nese kan være ganske tett inntil brystet kan det puste fordi luften kommer til i vikene ved siden av nesen.

Her kan du se et helt nyfødt barns vei til brystet. Legg merke til hvordan barnet fra å ligge midt mellom brystene kaster seg sidelengs og når brystknoppen ca 7:30 minutter inn i filmen.

Hvorfor er det så viktig med hud-mot-hud-kontakt etter fødsel?

Dersom du og barnet er friske, så er magen/brystet ditt det beste stedet å være for barnet rett etter fødsel. Hud-mot-hud-kontakt regulerer for eksempel barnets puste- og hjerterytme (ekstern lenke). Det øker også kroppstemperaturen til barnet:

Når barnet rører brystene med hendene øker utskillelsen av oxytocin, og temperaturen på brystet ditt øker. Varmen overføres fra deg til barnet ved at barnets sensoriske nervesystem aktiveres. Dette gjør at barnet slapper av, blodsirkulasjonen øker, og barnets kroppstemperatur reguleres (ekstern lenke).

Ved å ligge hud mot hud øker barnets interesse for brystet, og det er enklere å legge merke til barnets tidlige tegn på at det vil die.

Her finner du flere lenker til forskning omkring hvorfor hud-mot-hud-kontakt etter fødsel er gunstig for mor og barn (ekstern lenke).

Artikkel fra Breastfeeding.info om hud-mot-hud-kontakt (ekstern lenke).

Hvis du er ikke er i stand til å ha barnet hos deg, så vil hud-mot-hud-kontakt partner være et godt alternativ. Dette er positivt både for barnet, og for partners tilknytning til barnet (ekstern lenke).

Var artikkelen nyttig for deg?

Tema

AmmestartAmmestillingerSmerter ved amming


http://biologicalnurturing.com/

Kilder: Genna, CW, 2013. Supporting Sucking Skills, second edition. Jones & Bartlett learning.

Video: Amning ”laid back”, några varianter (5 min)

Lie Back and Relax! A Look at Laid-Back Breastfeeding

​https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16879936/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5282438/

 

 


Oppdatert 31.01.20