Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Amming og menstruasjon

Noen kvinner kan oppleve at melkeproduksjonen går litt ned i første dagene av menstruasjonen. Det er helt normalt, og krever ikke tiltak.

Når vil menstruasjonen komme tilbake etter fødsel?

Det er dessverre ikke et klart svar på dette. For veldig mange vil fullamming hindre eggløsning, men det er ingen sikker prevensjon. Det er mulig å få eggløsning og menstruasjon selv om du fullammer, og du kan bli gravid.

Mange vil oppleve at menstruasjonen kommer tilbake når babyen begynner med fast føde, og man ikke lenger fullammer. Men dette gjelder ikke alle, og det kan hos noen ta enda lengre tid før systemet kommer i gjenge igjen.

Du kan lese mer om dette i artikkelen vår om amming som prevensjon.

Snakk med lege, jordmor eller helsesykepleier hvis du har spørsmål omkring dette.

Går melkeproduksjonen ned når jeg har mensen?

Noen mødre vil erfare at barna vil ammes oftere de første dagene av menstruasjonen. Nedgangen i melkeproduksjonen er ikke stor, og barna trenger i utgangspunktet ikke morsmelkerstatning eller annen føde dersom du enda fullammer. Produksjonen vil ta seg opp igjen noen dager inn i menstruasjonen.

Enkelte mødre kan oppleve at barnet vegrer seg for å ta brystet de første dagene av menstruasjonen, noe som kan skyldes minst to ting:

Dersom barnet vegrer seg er det viktig å være tålmodig og ikke presse barnet til brystet.

Hvis barnet blir utålmodig kan det hjelpe å stimulere utdrivingsrefleksen før du legger barnet til, og evt bytte bryst dersom barnet blir utålmodig etter å ha diet en stund. Dette kalles vindusviskeramming og stimulerer til flere utdrivninger. 

Kan det være vondt å amme ved eggløsning eller menstruasjon?

Noen kan oppleve at det plutselig kjennes vondt å amme i perioden rundt eggløsning og menstruasjon. Det kan føles som at brystknoppene på begge sider er ømmere enn vanlig. Dette skyldes hormonelle endringer og vil gå over i løpet av noen dager. (ekstern lenke)

Var artikkelen nyttig?

«Amming – til deg som vil amme», Elisabeth Helsing og Anna-Pia
Häggkvist, 2008.

Elisabeth Tufte, Nasjonalt kompetansesenter for
amming.


Oppdatert 27.06.21