Hopp til Innhold

Morsmelkerstatning

Ammehjelpen kan gi råd om ulike måter å gi morsmelkerstatning på, og hvordan du best kan kombinere morsmelkerstatning med morsmelk.

Hvor finner jeg informasjon om bruk av morsmelkerstatning?

Du finner informasjon om bruk og tilberedning av morsmelkerstatning på nettsiden til Helsenorge / Helsedirektoratet. (ekstern lenke)

Denne siden fra First Steps Nutrition/Unicef UK Baby Friendly har også mye nyttig informasjon om morsmelkerstatning. (ekstern lenke, på engelsk)

Snakk med helsestasjonen hvis du trenger hjelp og informasjon om bruk av morsmelkerstatning.

Viktig informasjon om tilberedning av morsmelkerstatning

Pulveret skal blandes i kokt vann som er minst 70 grader

I følge anbefalinger fra Helsedirektoratet bør mme-pulveret blandes med vann som er minst 70 grader, selv om produsenten skriver noe annet på pakken. Dette er viktig for å drepe farlige bakterier som kan finnes i pulveret. Du finner mer informasjon om dette i artikkelen om morsmelkerstatning på Helsenorge.no

Melkemaskiner kan ikke anbefales

Anbefalingene om at morsmelkerstatning bør tilberedes med vann som holder minst 70 grader får konsekvenser for bruken av melkemaskiner / blandeapparater. Denne typen maskin (for eksempel Baby Brezza) kan sammenlignes med en «kaffemaskin» som blander morsmelkerstatning til drikkeklar temperatur.

Mange foreldre bruker disse maskinene daglig, og lurer på om det er trygt. Ammehjelpen har fått følgende svar fra Helsedirektoratet og Mattilsynet:

«Morsmelkerstatning bør tilberedes med kokt vann som har en temperatur på minst 70 grader når det blandes med pulveret. Blandeapparater som ikke ivaretar dette, kan vi ikke anbefale. Det er flere typer blandeapparater på markedet, og vi har dessverre ikke anledning til å vurdere hvert enkelt

Disse melkemaskinene kan altså ikke anbefales – med mindre vannet som blandes med pulveret holder minst 70 grader. Vi kjenner ikke til noen maskiner som møter dette kriteriet.

Drikkeklar morsmelkerstatning i porsjonspakninger trenger ikke varmes opp

Ferdig tilberedt morsmelkerstatning som selges i porsjonspakninger, er et sterilt produkt. (ekstern lenke) Det betyr at det ikke inneholder farlige bakterier og trenger derfor ikke varmes over 70 grader.

Hvilken type morsmelkerstatning kan jeg gi?

Hvordan kan jeg kombinere amming med tillegg av morsmelkerstatning?

Du finner informasjon om hvordan du best kan kombinere amming med tillegg i artiklene våre om morsmelkerstatning før fire måneder, og delamming.

Kontakt en ammehjelper hvis du har spørsmål som du ikke finner var på i artiklene.

Hvordan bør jeg gi barnet morsmelkerstatningen?

Små mengder morsmelkerstatning kan gis på kopp.

Hjelpebryst med morsmelkerstatning er et godt alternativ dersom du ønsker å stimulere melkeproduksjonen samtidig som barnet får tillegg.

Dersom barnet bare får mest, eller bare, morsmelkerstatning er det mest effektivt å bruke flaske. Langsom flaskemating er en sensitiv måte å mate barnet på, der barnet ikke overspiser og får lov til å kjenne etter om det er mett.

Langsom flaskemating anbefales også av Helsenorge i artikkelen deres om morsmelkerstatning. Der finner du også informasjon om hvordan du tilbereder og håndterer morsmelkerstatning. Snakk med helsestasjonen hvis du trenger mer hjelp og informasjon.

Her finner du mer informasjon om langsom flaskemating.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 21.10.20


Tema

Fast føde og delamming