Hopp til Innhold

Morsmelkerstatning

Ammehjelpen kan gi råd om ulike måter å gi morsmelkerstatning på, og hvordan du best kan kombinere morsmelkerstatning med morsmelk.

Hvor finner jeg informasjon om bruk av morsmelkerstatning?

Ammehjelpen kan ikke gi råd omkring generell bruk av morsmelkerstatning. Vi kan heller ikke gi råd omkring hvilket merke du bør bruke.

Du finner informasjon om bruk og tilberedning av morsmelkerstatning på nettsiden til Helsenorge / Helsedirektoratet. (ekstern lenke)

Denne siden fra First Steps Nutrition har også mye fin informasjon om morsmelkerstatning. (ekstern lenke, på engelsk)

Snakk med helsestasjonen hvis du trenger mer hjelp og informasjon.

Hvilken type morsmelkerstatning kan jeg gi?

  • Du kan gi morsmelkerstatning beregnet på nyfødte (merket med 1) så lenge barnet har behov for morsmelkerstatning, dvs hele det første året.
  • Barn under seks måneder skal ikke ha tilskuddsblanding, det vil si pakker med erstatning som er merket med 2, 3 eller 4. Denne typen mme inneholder blant annet mer protein, og færre essensielle fettsyrer enn det nyfødte trenger for å utvikle seg slik de skal.
  • Hvis du ikke finner merket du pleier å bruke, så kan du bruke et annet merke. Alle merker inneholder omtrent det samme.
  • Ikke bli fristet til å bruke mindre pulver enn vanlig for å drøye det du har tilgjengelig. Du skal heller ikke bruke mer pulver enn det som står på pakken. Dette kan være farlig for barnet.
  • Snakk med helsepersonell dersom du er usikker på noe omkring morsmelkerstatning.
  • Snakk med helsepersonell dersom du tenker at barnet reagerer på innholdet i morsmelkerstatningen.

Informasjonen i lista over er hentet fra UNICEF/The Baby Friendly Initiative.

Hvordan kan jeg kombinere amming med tillegg av morsmelkerstatning?

Ammehjelpen kan gi råd omkring hvordan du best kan kombinere amming med tillegg i form av morsmelkerstatning. Du finner mer informasjon om dette i artiklene våre om morsmelkerstatning før fire måneder, og delamming.

Du kan også kontakte en ammehjelper dersom du har spørsmål som ikke dekkes av artiklene.

Hvordan bør jeg gi barnet morsmelkerstatningen?

Små mengder morsmelkerstatning kan gis på kopp.

Hjelpebryst med morsmelkerstatning er et godt alternativ dersom du ønsker å stimulere melkeproduksjonen samtidig som barnet får tillegg.

Dersom barnet bare får mest, eller bare, morsmelkerstatning er det mest effektivt å bruke flaske. Langsom flaskemating er en sensitiv måte å mate barnet på, der barnet ikke overspiser og får lov til å kjenne etter om det er mett.

Langsom flaskemating anbefales også av Helsenorge i artikkelen deres om flaskemating.

Var artikkelen nyttig for deg?

Oppdatert 18.05.20


Tema

Fast føde og delamming