Hopp til Innhold
!Nye filmer på nettsiden vår!

Morsmelkerstatning

Ammehjelpen kan gi råd om ulike måter å gi morsmelkerstatning på, og hvordan du best kan kombinere morsmelkerstatning med morsmelk.

Hvor finner jeg informasjon om bruk av morsmelkerstatning?

Du finner informasjon og filmer som viser bruk og tilberedning av morsmelkerstatning på nettsiden til Helsenorge / Helsedirektoratet.

Du finner informasjon om hvorfor det er viktig å tilberede morsmelkerstatning riktig i en artikkel skrevet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Denne siden fra First Steps Nutrition/Unicef UK Baby Friendly har også mye nyttig informasjon om morsmelkerstatning.

Snakk med helsestasjonen hvis du trenger hjelp og informasjon om bruk av morsmelkerstatning.

Viktig informasjon om tilberedning av morsmelkerstatning

Film fra helsenorge.no

Morsmelkerstatning skal blandes i kokt vann som er minst 70 grader

I følge anbefalinger fra Helsedirektoratet, Mattilsynet og WHO bør morsmelkerstatning blandes med vann som er minst 70 grader, selv om produsenten skriver noe annet på pakken.

Dette er viktig for å drepe farlige bakterier som kan finnes i pulveret – eller som kan overføres fra deg, omgivelsene eller utstyret som brukes.

Morsmelkerstatningspulver er ikke bakteriefritt (sterilt). Det kan være bakterier i pulveret selv om pulveret er laget under rene forhold og er kontrollert av produsenten.

Uansett hvor bakteriene kommer fra, så vil de kunne trives og formere seg i morsmelkerstatningen hvis temperaturen er 40-50 °C. Hvis temperaturen er 70 °C eller høyere, drepes eller inaktiveres bakteriene.

Det er bakteriene Cronobacter Sakazakii og Salmonella som kan gjøre barn syke. Det varierer hvor sykt barnet kan bli av disse bakteriene. Det kan for eksempel vise seg som en mild mage-tarm-sykdom som går over av seg selv, eller i sjeldne tilfeller gi alvorlig blodinfeksjon (sepsis) og hjernehinnebetennelse. Les mer om dette i artikkelen som er skrevet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Det er heldigvis sjelden at barn blir alvorlig syke av disse bakteriene, men det skjer:

I februar 2022 i USA ble fire spedbarn innlagt på sykehus, og to av dem døde. Infeksjon med Cronobacter Sakazakii fra morsmelkerstatning var den sannsynlige årsaken. Den aktuelle morsmelkerstatningen ble trukket fra markedet og har ikke vært i salg i Norge. (Kilde: Det amerikanske folkehelseinstituttet, CDC)

Ødelegges næringsinnholdet ved høy temperatur?

I følge WHO vil næringsinnholdet påvirkes minimalt selv om vannet er over 70 grader.

Du finner mer informasjon om dette i en artikkel skrevet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.

Melkemaskiner av typen Baby Brezza kan ikke anbefales

Anbefalingene om at morsmelkerstatning bør tilberedes med vann som holder minst 70 grader har konsekvenser for bruken av melkemaskiner / blandeapparater.

Denne typen maskin (for eksempel Baby Brezza) kan sammenlignes med en «kaffemaskin» som blander morsmelkerstatning til drikkeklar temperatur.

Mange foreldre bruker disse maskinene daglig, og lurer på om det er trygt. Ammehjelpen har fått følgende svar fra Helsedirektoratet og Mattilsynet:

«Morsmelkerstatning bør tilberedes med kokt vann som har en temperatur på minst 70 grader når det blandes med pulveret. Blandeapparater som ikke ivaretar dette, kan vi ikke anbefale. Det er flere typer blandeapparater på markedet, og vi har dessverre ikke anledning til å vurdere hvert enkelt

Drikkeklar morsmelkerstatning i porsjonspakninger trenger ikke varmes opp

Ferdig tilberedt morsmelkerstatning som selges i porsjonspakninger, er et sterilt produkt. Det betyr at det ikke inneholder farlige bakterier og trenger derfor ikke varmes over 70 grader.

Hvilken type morsmelkerstatning kan jeg gi?

  • Barn under seks måneder skal ikke ha tilskuddsblanding, det vil si pakker med erstatning som er merket med 2, 3 eller 4. Denne typen mme inneholder blant annet mer protein, og færre essensielle fettsyrer enn det nyfødte trenger for å utvikle seg slik de skal. (Kilde: WHO/UNICEF)
  • Ikke bli fristet til å bruke mindre pulver enn vanlig for å drøye det du har tilgjengelig. Du skal heller ikke bruke mer pulver enn det som står på pakken. Begge deler kan være farlig for barnet.
  • Snakk med helsepersonell hvis du tenker at barnet reagerer på innholdet i morsmelkerstatningen.
  • Snakk med helsepersonell dersom du er usikker på noe omkring morsmelkerstatning.

Hvordan kan jeg kombinere amming med tillegg av morsmelkerstatning?

Du finner informasjon om hvordan du best kan kombinere amming med tillegg i artiklene våre om morsmelkerstatning før fire måneder, og delamming.

Kontakt en ammehjelper hvis du har spørsmål som du ikke finner var på i artiklene.

Hvordan bør jeg gi barnet morsmelkerstatningen?

Små mengder morsmelkerstatning kan gis på kopp.

Hjelpebryst med morsmelkerstatning er et godt alternativ hvis du ønsker å stimulere melkeproduksjonen samtidig som barnet får tillegg.

Hvis barnet bare får mest, eller bare, morsmelkerstatning er det mest effektivt å bruke flaske. Langsom flaskemating er en sensitiv måte å mate barnet på, der barnet ikke overspiser og får lov til å kjenne etter om det er mett.

Langsom flaskemating anbefales også av Helsenorge i artikkelen deres om morsmelkerstatning. Der finner du også informasjon om hvordan du tilbereder og håndterer morsmelkerstatning. Snakk med helsestasjonen hvis du trenger mer hjelp og informasjon.

Film fra helsenorge.no

Her finner du mer informasjon om langsom flaskemating.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 22.03.22


Tema

Fast føde og delamming