Hopp til Innhold

Langsom flaskemating

Langsom flaskemating etterligner måten melka strømmer på under amming. Tanken er at forskjellen mellom amming og flaskemating skal være minst mulig, og at barnet skal få tid til å signalisere at det er mett. Dette er viktig for alle barn som får flaske, også for barn som ikke ammes.

Hva er langsom flaskemating?

Langsom flaskemating er en måte å mate barnet på som i likhet med amming skjer mest på barnets premisser. Tanken er at forskjellen mellom amming og flaskemating skal være minst mulig, og at barnet skal få tid til å kjenne på at det er mett.

Ved langsom flaskemating holdes flasken tilnærmet vannrett (–), og flaskesmokken har få/små hull for å hindre at melka renner for fort.

Langsom flaskemating er en sensitiv måte å mate på. Metoden egner seg derfor både for ammede barn som i en periode mates på annen måte, og for barn som får all mat via flaske.

Helsedirektoratet anbefaler denne måten å mate barnet på i sin artikkel om flaskemating og morsmelkerstatning på Helsenorge (ekstern lenke).

Hvorfor er langsom flaskemating viktig?

Langsom flaskemating hindrer at barnet får for mye melk. Det er fordi barnet får mulighet til å ta naturlige pauser i sugingen, og lettere kan avslutte måltidet når det kjenner seg mett.

Når flasken holdes tilnærmet loddrett (I) vil barnet ofte drikke til det er tomt. Det er fordi barnet ikke får til å stoppe når melken kommer kontinuerlig. 

Melkestrømmen fra et bryst kommer i bølger. Barnet må stimulere brystet først for å få strømmen i gang, noe det ikke må ved flasken. Det er stor forskjell på å suge melk ut av flaske og å die fra et bryst.

Dette kan gjøre det vanskelig for enkelte babyer å veksle mellom å få mat fra både flaske og bryst. Det er dette som ofte kalles «sugeforvirring«. Barnet kan bli urolig ved brystet fordi melken ikke renner like fort som fra flasken.

Hvordan gjør man det?

Film fra helsenorge.no
Film fra The Institute for the Advancement of Breastfeeding and Lactation Education (IABLE)

Bruk en flaskesmokk med små hull

Bruk en smokk med små og få hull for minst mulig melkestrøm.

Barnet skal sitte oppreist

Barnet skal sitte ganske oppreist, tett inntil den som skal gi mat. Dette gjør at det er mulig å holde flasken vannrett (–).

Liggende mating med morsmelkerstatning øker dessuten risikoen for ørebetennelse fordi melka kan komme inn i mellomøret via øretrompeten. Bakterier formerer seg lett i morsmelkerstatning, mens morsmelk hindrer oppvekst av bakterier. Morsmelk vil derfor ikke øke risikoen for ørebetennelse på samme måte som morsmelkerstatning. Her finner du lenker til forskning omkring dette (ekstern lenke).

Flasken holdes vannrett (–), ikke loddrett (I)

Hold flasken forholdsvis vannrett (–), slik at melken ikke renner av seg selv inn i barnets munn. 

La barnet selv ta flaskesmokken i munnen

Sikt med smokken mot nesen til barnet, stryk det lett på overleppa for å få barnet til å gape, og la barnet selv ta smokken i munnen, uten at du dytter den inn.

Barnet skal helst ha leppene sine rundt den vide delen av flaskesmokken, ikke den tynne tuppen ytterst. På denne måten gjenskaper vi noe av situasjonen som oppstår når barnet skal ta brystet.

Hva er tegn på at melken kommer for fort?

Følg med på barnets signaler for å unngå at det drikker for fort. Akkurat som med en god ammestund skal barnet kunne drikke melken uten å bli andpustent eller anspent:

Ta en pause eller senk flasken lavere dersom dette skjer. 

Slik gir du barnet pause

Ta pauser i matingen innimellom. Dette etterligner utdrivningsrefleksen som gjør melken ikke renner konstant når barnet ammes.

La barnet spise en liten stund av flasken, og legg deretter forsiktig flasken litt lenger ned, slik at melken som er igjen renner bakerst i flasken og ikke kommer frem til barnet som suger.

Ikke vær bekymret for om barnet får i seg luft. Når melken kommer langsomt kan barnet klare å puste ut luften i stedet for å svelge den.

Hvor lenge skal matestunden vare?

La flaskematingen vare i 10-20 minutter, slik en ammestund normalt ville vare.

Bytt gjerne side midtveis slik at barnet blir stimulert fra begge sider.

Hvordan vet jeg at barnet er ferdig?

Når barnet sovner og/eller slipper smokken, lar du det skje uten å prøve å vekke det ved stryke barnet på kinnene, massere hendene, gni flaskesmokken rundt i munnen eller på annen måte forsøke å få barnet til å drikke opp melk som eventuelt er igjen i flasken.

Det er barnets tegn til at det er mett som skal avgjøre når matingen er ferdig, ikke hvor mye melk det er igjen på flasken.

Hva gjør jeg med melk som blir til overs?

Morsmelkerstatning som er til overs i flasken når barnet er ferdig med å spise skal kastes.

Morsmelk kan gis på nytt innenfor et tidsrom på 1-2 timer hvis flaska oppbevares i romtemperatur. Dette gjelder uansett om melka har vært oppvarmet eller ikke.

Her kan du lese mer om oppbevaring av morsmelk.

Må man bruke en spesiell flaske?

Det er ingen flaskemerker som er bedre enn andre ved langsom flaskemating. Det viktige er måten du gir flaske på, og at det er små hull i flaskesmokken, slik at melka ikke renner for lett.

Men barn foretrekker ulike flasker. Noen tar alle, mens andre er mer kresne. Her kan du finne en oversikt over fordelene og ulempene ved forskjellige flaskesmokker (ekstern lenke).

Noen produsenter av flasker hevder at deres produkt ikke forstyrrer ammingen, fordi det etterligner måten barnet dier fra brystet på. Dette er villedende markedsføring.

Å drikke fra en flaske vil aldri kunne bli det samme som å melke et bryst. Det er fordi det krever to ulike teknikker.

Én av de mest populære flaskemerkene på markedet lager en av flaskene/flaskesmokkene som får melka til å flyte raskest (ekstern lenke) Dette er ikke en fordel ved langsom flaskemating – fordi poenget nettopp er «langsom flaskemating».

Mer informasjon

Her kan du lese mer om morsmelkerstatning.

Om morsmelkerstatning som tillegg til morsmelk før fire måneder.

Delamming

Breastfeeding Support: Tips to Bottle Feed a Breastfed Baby (ekstern lenke)

Kellymom: How to bottle feed the breastfed baby (ekstern lenke)

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 03.03.21


Tema

AmmestartFast føde og delammingPumping og oppbevaring av melk