Hopp til Innhold
!Norges største kilde til informasjon om amming og morsmelk
Utfordringer hos mor

Brystskjold / ammeskjold

Brystskjold kan virke som en lettvint løsning ved ammeproblemer. Men om det faktisk hjelper kommer an på hvilke problemer du prøver å løse.

Hva er et brystskjold?

Brystskjold er en myk silikonhette som settes over brystknoppen og areola. Mange bruker dem som lindring ved såre brystknopper, eller hvis barnet har vanskelig for å få bra tak, for eksempel ved innadvendte brystknopper og hos for tidlig fødte barn eller barn med Downs syndrom.

Brystskjold kalles også ammeskjold.

Hva er ulempene med brystskjold?

Barnet kan få i seg mindre melk når du bruker brystskjold. Det er fordi brystet ikke blir stimulert like effektivt, og fordi utdrivingsrefleksen kan hemmes. I tillegg kan det øke risikoen for tilstoppede melkeganger fordi skjoldet kan gjøre at brystet ikke tømmes tilstrekkelig.  

Når bør brystskjold i utgangspunktet ikke brukes?

Såre brystknopper kommer som regel av et dårlig sugetak hos barnet eller en ikke-optimal ammestilling. Det kan være fristende å bruke brystskjold for å avlaste sårene.

Bruk av brystskjold alene vil ikke hjelpe på årsaken til at du fikk sår, men noen kan oppleve lindring av smerten. Hvis du klarer å endre sugetaket slik at brystknoppen havner bak mot den bløte delen av ganen, vil sårene sannsynligvis gro i løpet av noen dager.

Det kan også hjelpe å endre ammestilling slik at brystknoppen slipper å bli belastet på samme sted hver gang. Du kan lese mer om årsaker til og behandling av såre brystknopper i artikkelen vår om dette.

Brystspreng er forbigående og starter ofte 2-4 dager etter fødselen, samtidig som melkeproduksjonen går over i en ny fase. Det er ikke er det samme som melkespreng. Brystspreng skyldes ødemer, og kan gjøre brystet sprengt slik at det blir vanskelig for barnet å få tak.

I stedet for brystskjold er det bedre å bruke Cottermans håndgrep og håndmelke litt for å gjøre brystet mykere og enklere for barnet å få tak på. Hyppig amming lindrer denne tilstanden.

Når kan det være riktig å bruke brystskjold?

Selv om skjold stort sett bør unngås, så kan skjold også være det som redder ammingen. Noen bruker skjold en kort periode for å komme over en kneik, mens andre bruker skjold gjennom hele ammeperioden uten problemer.

Ved flate eller innadvendte brystknopper, kan brystskjold hjelpe barnet med å få tak på brystet. Etter en tid med amming kan vevet tøyes, brystknoppene blir dermed dratt mer ut, og skjoldet blir overflødig.

Dersom andre tiltak er prøvd uten suksess, kan skjold hjelpe for tidlig fødte barn og barn med svak muskelmotorikk, som barn med Downs syndrom. I disse tilfellene blir ofte brystskjoldet brukt i en overgangsfase fram til barnet klarer å die direkte fra brystet.

Hvordan setter jeg på brystskjoldet?

Bruk brystskjold i riktig størrelse. Det er viktig at skjoldet passer til brystknoppen, slik at det klemmer rundt brystknoppen for optimal stimulering. Det skal ikke sitte løst.

Har du flate brystknopper som gjør det vanskelig å avgjøre hvilken størrelse som passer, kan du klemme med to fingre mot hverandre på areola med brystknoppen i senter. Da vil knoppen markere seg mer ved å trekke seg innover eller komme litt ut, og det er lettere å se konturene av den.

Stimuler gjerne utdrivningsrefleksen på forhånd.

Vreng brystskjoldets «vinger». Selve tuppen skal ikke vrenges helt, men den kan enten dyttes så mye inn at den blir stående inne (bilde 1) eller du kan holde den vrengt med fingrene så åpningen utvider seg godt (bilde 2). Da får du samtidig godt grep med fingeren på hullene.

Dette gjør at åpningen på skjoldet blir trukket litt ut slik at det lager vakuum når skjoldet settes på.

Det ideelle er at brystknoppen trekker seg ut i skjoldet – med minst mulig tomrom mellom bryst og brystskjold.

Lim eventuelt fast skjoldet med fet krem eller vann.

Stimuler barnet til å gape høyt med tuppen av skjoldet mot barnets nese/overleppe. Barnet skal ha hele tuppen/tuten på skjoldet inne i munnen, leppene skal omslutte bunnen på skjoldet så du ikke ser noe av tuppen/tuten. Den skal heller ikke bevege seg ut og inn av barnets munn når barnet suger.

Stryk eller masser gjerne brystet under ammingen, slik at det blir ekstra stimulert. Noen ganger kan det hjelpe å gjøre melkekompresjoner etter at den første utdrivningen er over for å hjelpe ut mer melk.

Følg opp med ekstra vektkontroller på helsestasjonen. Det er ikke alle barn som gir uttrykk for at de tar til seg for lite melk.

Hvis du har lav melkeproduksjon er det fint å stimulere brystet ekstra ved håndmelking eller pumping noen ganger om dagen. Dette er spesielt viktig dersom ammingen startes opp med bruk av skjold.

Hvordan vasker jeg skjoldet?

Etter bruk skal skjoldet skylles i kaldt vann, deretter i varmt vann og legges i en ren boks. Skjoldet bør kokes en gang pr. døgn i ca. 5 min.

Hvordan slutter jeg med brystskjold?

Vi hadde tidligere en artikkel om avvenning fra brystskjold, men denne informasjonen ligger nå her.

Noen barn får lettere tak på brystet når de har vokst litt og munnen er større, samt at evnen til å holde vakuum rundt brystet er bedret. Barn som har klippet tungebåndet vil også lettere kunne die på et bryst uten skjold.

Om du har flate eller innadvendte brystknopper, kan de etter en tid med amming ha blitt mer utadvendte, og skjoldet kan kanskje være unødvendig. 

Når dere skal forsøke amming uten skjold kan det være en god ide og starte på nytt, med barnet hud mot hud. En god stilling er tilbakelent ammestilling. Pass på at både du og barnet er avslappet, og la barnet få bli kjent med brystet på nytt.

Du bør ligge eller sitte komfortabelt med barnet tett inntil seg, la barnet selv vise interesse og forsøke å få barnet til å gape høyt. Det er en fordel å stimulere utdrivningsrefleksen før barnet  legges til, slik at melken er tilgjengelig og barnet får smake og lukte på melken. Du kan håndmelke noen dråper som barnet får smake på for å stimulere barnet til å gape, ta tak og svelge.

Det kan også hjelpe med korrigering av ammestilling og barnets posisjon ved brystet. Noen barn kan da ta brystet fint uten skjold.  

Du kan også legge barnet til på vanlig vis med skjoldet. Når barnet har diet en stund og melken har begynt å renne, kan du koble barnet fra brystet og fjerne skjoldet før du legger barnet til på nytt uten skjold. Da har brystknoppen blitt dratt litt ut inne i skjoldet, og det kan være lettere for barnet å ta tak i brystet. 

Etterhvert kan du prøve hele måltidet uten skjold. Dersom barnet blir urolig, begynner å kave/gråte hvis du prøver uten skjold, kan det være lurt å roe barnet ned, legge til med skjold og heller prøve igjen uten skjold ved neste amming.

Hva hvis barnet ikke tar brystet uten skjold?

Ved bruk av skjold blir barnet vant til en tydelig stimulering oppe i ganen, og det kan synes det er uvant å bare kjenne et mykt bryst i ganen. Det er derfor viktig å forme eller spisse brystet slik at det blir lettere for barnet å ta tak, og at babyen får mye bryst i munnen.

Husk at barnet kan trenge tid for å venne seg av skjoldet. Det er ikke sikkert det er gjort over natta.

Dersom det ikke går å venne av barnet fra brystskjoldet, så kan det være lurt å stimulere melkeproduksjonen ekstra ved å pumpe 1-2 ganger i døgnet.

Føler du at barnet tømmer brystet dårlig, så sørg for å stimulere utdrivningsrefleksen før du legger barnet til med skjold og hjelp tømmingen av brystet ved å gjøre melkekompresjoner mens barnet dier.

Var artikkelen nyttig?

McKechnie AC m.fl. Nipple shields: a review of the literature. Breastfeed Med. 2010; Dec;5(6):309-14

Nipple shields

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26799605


Oppdatert 26.03.24