Brystskjold - Ammehjelpen

Brystskjold

Brystskjold er myke silikonhetter, formet som en smokk, som settes over brystknoppen og det brune området rundt som kalles areola. De blir benyttet når barnet har vanskelig for å få bra tak, som for eksempel ved innadvendte brystknopper og hos for tidlig fødte barn. Ved såre brystknopper anbefales ikke brystskjold, da dette ikke løser problemet.

brystskjoldBrystskjold kan oppleves som en lettvint løsning, men de kan skape større problemer enn det i utgangspunktet var.

Det er påvist at barnet kan få i seg mindre melk når moren bruker brystskjold. Brystet blir ikke stimulert like effektivt, og utdrivingsrefleksen kan hemmes. I tillegg kan det lede til økt risiko for tilstoppede melkeganger. Bruken av skjold har vist seg å kunne føre til økt bruk av morsmelkerstatning og gi tidligere ammeslutt.

På den annen side så er det for noen bruk av skjold som redder ammingen og gjør at barnet blir fullammet eller delammet lenger, når ammeproblemet ikke var mulig å løse med andre tiltak. Det er derfor svært viktig å finne årsaken til ammeproblemet og gjøre nødvendige tiltak for å identifisere om din ammesituasjon vil løses med bruk av skjold eller skape nye ammeproblemer. Få hjelp av en ammeveileder med å kartlegge din situasjon før du prøver skjold.

Eksempel på problemer som vanligvis ikke løses med brystskjold:

Lær deg  mer om tiltak for å bedre sugetaket før du prøver skjold. Ved brystspreng prøv Cottermans håndgrep og eventuelt litt håndmelking for at barnet skal få bedre tak.

Bruk av brystskjold alene vil ikke hjelpe, men noen kan oppleve lindring av smerte. Ved flate eller innadvendte brystknopper, kan det noen gang være hjelp i å bruke brystskjold. Og i noen tilfeller hos for tidlig fødte og andre barn som har svak muskelmotorikk som for eksempel barn med Downs syndrom når andre tiltak er prøvd ut. I disse tilfellene er ofte brystskjoldet brukt i en overgangsfase og barnet mestrer etterhvert å die direkte fra brystet.

Riktig bruk av brystskjold

Pass på å få brystskjold i riktig størrelse. Det er viktig at skjoldet passer til brystknoppen, slik at det klemmer rundt brystknoppen for optimal stimulering. Det oppnår en ikke hvis skjoldet er for stort (romslig). Har mor flate brystknopper som gjør det vanskelig å avgjøre hvilken størrelse som passer, kan hun klemme med to fingre mot hverandre på areola med brystknoppen i senter, da vil «knoppen» markere seg mer ved å trekke innover og det er letter å se konturene av den.

bruystskjold1

Bilde 1

 

brystskjold2

Bilde 2

Her kan du se en video om hvordan du setter på skjold:


Andre tips:

 

Kilder:

McKechnie AC m.fl. Nipple shields: a review of the literature.Breastfeed Med. 2010; Dec;5(6):309-14

http://kellymom.com/ages/newborn/nb-challenges/wean-shield/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26799605

Var denne siden nyttig?

Tema

Utfordringer hos mor


McKechnie AC m.fl. Nipple shields: a review of the literature. Breastfeed Med. 2010; Dec;5(6):309-14

http://kellymom.com/ages/newborn/nb-challenges/wean-shield/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26799605


Oppdatert 13.06.19