Cottermans grep - Ammehjelpen

Cottermans grep

Cottermans grep (tulipangrepet) gjør det lettere for barnet å få et godt sugetak dersom du har brystspreng.

Hva er brystspreng?

Brystspreng er forbigående og starter ofte 2-4 dager etter fødselen, samtidig som melkeproduksjonen går over i en ny fase. Det er ikke er det samme som melkespreng. Brystspreng skyldes ødemer. Det øker motstanden i vevet under areola, endrer konturen på brystknoppen og kommer i veien for et behagelig, effektivt dietak.

Cottermans grep i noen minutter før amming kan brukes for å gjøre det enklere for barnet å få tak på brystet til tross for brystspreng.

Hva er Cottermans?

Hvis du har ganske korte negler kan du trykke med lett bøyde fingertupper, med neglene nesten inn til sidene av brystknoppen, rundt areola med brystknoppen i midten. Bruk begge hendene slik at du gjør grepet på begge bryst samtidig. Målet er å skape en ring med 8-10 små «groper» i areola, ved basen av brystknoppen.

Press fingertuppene i et jevnt, forsiktig trykk mot brystkassa i 60-120 sekunder eller enda lenger.

Dersom brystet er meget fast kan du få enda bedre resultat hvis du opprettholder trykket i 2-3 minutter.

Gjør grepet rett før amming, så lenge det er nødvendig.

Hvordan virker Cottermans?

1. Overskuddsvæske i vevet forflyttes innover i retningen av den naturlige lymfedrenasjen.

2.  Trykk på langs av melkesjøene flytter noe melk litt bakover i melkegangene.  Å lette de overutspilte veggene av melkesjøene gir mindre ubehag når barnet tar tak. Vevet blir mer elastisk slik at barnet kan dra brystknoppen og areola dypere inn i munnen, og barnets melkebevegelser med tungen gjør mer nytte for seg.

3.  Melkeutdrivningsrefleksen blir utløst automatisk av den jevne stimuleringen av nervene som forsyner brystknoppen og areola, slik at melk flyttes framover i brystet, nesten alltid innen fem minutter eller mindre.

Etter bruk av oppmykning ved mottrykk er det lettere å melke ut litt med fingertuppene hvis det skulle være nødvendig, for å mykne opp areolaen enda mer. Oppmykning er også gunstig før pumping, og fører ofte til å framkalle utdrivningsrefleksen.

Det er også mer behagelig og mer produktivt enn å prøve å amme eller pumpe fra et væskefylt bryst. Hvis brystsprengen er uttalt, kan denne ekstra fingertupp-melkingen være nyttig for å skape plass for barnets hake, slik at barnet kan få et godt dypt tak ved brystet.

Var denne siden nyttig?

Tema

Utfordringer hos barnetUtfordringer hos mor


Oppdatert 14.08.19