Hopp til Innhold

Cottermans grep

Cottermans grep (tulipangrepet) gjør det lettere for barnet å få et godt sugetak dersom du har brystspreng.

Hva er brystspreng?

Brystspreng er forbigående og starter ofte 2-4 dager etter fødselen, samtidig som melkeproduksjonen går over i en ny fase. Det er ikke er det samme som melkespreng. Brystspreng skyldes ødemer. Det øker motstanden i vevet under areola, endrer konturen på brystknoppen og kommer i veien for et behagelig, effektivt dietak.

Cottermans grep i noen minutter før amming kan brukes for å gjøre det enklere for barnet å få tak på brystet til tross for brystspreng.

Hva er Cottermans?

Gjør grepet rett før amming.

Trykk med lett bøyde fingertupper, med neglene nesten inn til sidene av brystknoppen, rundt areola med brystknoppen i midten. Det er enklest og best med korte negler.

Press fingertuppene i et jevnt, forsiktig trykk mot brystkassa i 1-2 minutter, eller enda lenger. Dette er viktig for å få effekt av metoden.

Fingertuppene dine vil gi en ring med 8-10 små «groper» i areola, ved basen av brystknoppen.

Cottermans grep setter ofte i gang utdrivingsrefleksen. Hvis du trenger å mykne opp areola enda mer kan du prøve å melke ut litt med fingertuppene. Hvis brystsprengen er uttalt, kan dette være nyttig for å skape plass for barnets hake, slik at barnet kan få et godt dypt tak ved brystet.

Hvordan virker Cottermans?

1. Overskuddsvæske i vevet forflyttes innover i retningen av den naturlige lymfedrenasjen.

2.  Trykk på langs av melkesjøene flytter noe melk litt bakover i melkegangene.  Å lette de overutspilte veggene av melkesjøene gir mindre ubehag når barnet tar tak. Vevet blir mer elastisk slik at barnet kan dra brystknoppen og areola dypere inn i munnen, og barnets melkebevegelser med tungen gjør mer nytte for seg.

3.  Utdrivningsrefleksen blir gjerne utløst automatisk av den jevne stimuleringen av nervene som forsyner brystknoppen og areola, slik at melk flyttes framover i brystet.

Her kan du lese en artikkel om metoden skrevet av Jean Cotterman (ekstern lenke).

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 19.01.20


Tema

Utfordringer hos barnetUtfordringer hos mor