Brystspreng - Ammehjelpen

Brystspreng

Brystspreng er forbigående og starter ofte 2-4 dager etter fødselen, samtidig som melkeproduksjonen går over i en ny fase. Det er ikke er det samme som melkespreng. Brystspreng skyldes ødemer, og hyppig amming lindrer denne tilstanden.

Hva er brystspreng?

Brystspreng (som ikke er det samme som melkespreng) starter ofte 2-4 dager etter fødselen, samtidig som melkeproduksjonen går over i en ny fase. Råmelken skal endre seg til moden morsmelk som skal ernære det voksende barnet ditt.

I denne fasen øker blodtilstrømningen i brystene for å forberede dem på at det skal produseres melk. Med økt blodtilstrømning kommer det også mer væske ut i vevet. Brystspreng skyldes altså ødemer, og du blir hoven i brystene.

Mange opplever problemfri amming på sykehuset, men får problemer når de kommer hjem. Det er fordi hjemkomsten ofte sammenfaller med brystsprengen. Brystspreng gjør at areola og området rundt kan bli hardt og vanskelig å få tak på for babyen, noe som kan gjøre det vanskelig for babyen å få et godt sugetak. Prøv i såfall Cottermans grep for å gjøre området mykere og lettere å få tak på. 

Brystspreng er forbigående, og varer ca en uke, pluss/minus. Så snart melkekjertlene dine produserer moden morsmelk så vil hevelsene gradvis gå ned igjen. Noen får følelsen av at «melken ble borte» fordi brystene virker litt slappere, men det er altså tvert i mot. Melkeproduksjonen din er godt i gang.

Hva kan lindre brystspreng?

Barnet ditt er den beste til å lindre brystsprengen. La barnet die så ofte det vil. Hvis det er vanskelig for barnet å få tak i brystet, noe det ofte er fordi areola også er hoven og hard, kan du forsøke Cottermans håndgrep. Denne teknikken setter også fart på utdrivningen din, slik at du vil se melken begynner å piple/sprute. Hvis du vil ta ut litt melk før amming kan du håndmelke.

Hvis barnet ikke dier kan du håndmelke hver 1-2 time og gi barnet melka på kopp. Les mer om dette i artiklene vår om sugesvake og trøtte barn.

Det kan føles som at brystene så fulle av melk at det må tiltak til for å tømme mest mulig og så ofte som mulig. Det kan være fristende å ta frem pumpa for å få ut melken.

Pumpa kan gjøre vondt verre fordi den lager vakuum og suger væske ut i vevet rundt brystknoppen. Dette kan gi hevelser og smerter og gjøre det enda vanskeligere for barnet å få tak.

Noen syns varme kan lindre. Ammehjelpens varmeputer kan være et alternativ. Pass på at det ikke er for varmt slik at du brenner deg. Varme kan gjøre at det blir mer spreng for noen – fordi blodtilførselen øker der hvor det er varmt.

Noen synes kulde hjelper mot hevelsene. Legg for eksempel en kald klut på for å forsøke å få hevelsene litt ned. Et gammelt kjerringråd er kålblader, noe du kan lese om i denne artikkelen fra Kelly Bonyata IBCLC.

Bruk en god og romslig BH, og gjerne store ammeinnlegg av ull.

Hva gjør jeg hvis sprengen ikke gir seg?

Dersom sprengen ikke gir seg i løpet av noen uker, og at du opplever å ha mye melk, kan du ha fått overproduksjon. Ta kontakt med en ammehjelper, så kan vi hjelpe deg videre.

Var denne siden nyttig?

Tema

AmmestartUtfordringer hos mor


Oppdatert 24.09.19