Hopp til Innhold

Trenger du ammehjelp?

Hvordan kan jeg komme i kontakt med en ammehjelper? 

Det finnes ulike måter å komme i kontakt med en ammehjelper på:

Epost

Telefon

Ammehjelpsgruppen på Facebook

En ammehjelper gir gratis informasjon og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk, med utgangspunkt i kunnskapsbasert praksis.

Kunnskapsbasert praksis betyr at rådene gis med bakgrunn i kunnskap fra forskning og teori, artiklene på nettsiden vår, i tillegg til egen/andres praktiske erfaring. 

Ammehjelpere kan svare på spørsmål fra mødre, partnere, besteforeldre og venner over telefon og epost, men bare kvinner kan stille spørsmål i vår lukkede gruppe på Facebook. 

Å være ammehjelpere er noe vi gjør på fritiden, i tillegg til annen jobb og familieliv. Vi får ikke betalt for jobben vi gjør.

Takk for at du ikke sender inn samme spørsmål flere steder samtidig. På denne måten hjelper du oss med å unngå dobbeltarbeid og bidrar til at enda flere kan få hjelp ♡

Hjelp til selvhjelp?

Bruk søkefeltet på nettsiden vår, eller se gjennom de ulike kategoriene. Send epost til nettside@ammehjelpen.no hvis du ikke finner det du leter etter.

Ammehjelpen på Facebook er Ammehjelpens åpne side på Facebook. Der legger vi ut informasjon som vi tenker kan være interessant for deg, partneren din, omgivelsene dine, helsestasjoner og andre interesserte. Folkeopplysning om amming og morsmelk, rett og slett.

Du finner oss også på Instagram, der vi normaliserer, støtter og informerer:

Følg oss på Instagram 🧡

Hvilken type hjelp kan jeg få i de ulike kanalene?

Epost/kontaktskjema

Fyll inn kontaktskjemaet i lenken over, og du vil få svar på epost av en ammehjelper. På grunn av stor pågang kan det ta opptil tre dager før du får svar. 

Ved kontakt på epost er det lett å kunne gå tilbake og lese svar flere ganger, og ammehjelperen kan sende deg lenker til relevant informasjon.

Telefon/SMS

Du kan velge hvem som helst av ammehjelperne på telefonlista. Lista er ikke en fullstendig oversikt over ammehjelpere, men viser bare ammehjelpere som ønsker å ta i mot telefoner.

Det er ikke sikkert at du får svar hos den første du ringer. Ring til andre på lista, eller send sms for å avtale et tidspunkt som passer. Dersom du ønsker ammehjelp på sms, send til én person, ikke flere.  

Det kan være greit å ringe en ammehjelper dersom du har utfordringer som er vanskelige å formulere skriftlig og/eller at du trenger noen å snakke med NÅ.

Ammehjelpsgruppen på Facebook

Ammehjelpsgruppen på Facebook drives av oss i Ammehjelpen. Det er en lukket gruppe for ammende kvinner og kvinnelig helsepersonell. Her kan du stille spørsmål og få svar av både ammehjelpere og andre ammende. 

Du kan søke etter tidligere spørsmål og svar, og det er masse læring i å følge med på hvilke utfordringer andre har. 

Videosamtaler

Enkelte ammehjelpere tilbyr videosamtaler, enten via Skype, FaceTime eller Messenger. Dette avtales i såfall med den enkelte ammehjelper som du er i kontakt med. 

Du kan også avtale å sende film eller bilder til en ammehjelper. 

Gjennom levende bilder av en amming kan ammehjelperen lettere få øye på små endringer som kan gjøres når du legger barnet til brystet, for eksempel.

Hjemmebesøk

Hjemmebesøk er ikke en del av vårt ordinære tilbud. Det er ikke mulig å bestille hjemmebesøk av en ammehjelper.

Ammehjelpere kan likevel i enkelte tilfeller komme på hjemmebesøk. Noen få kan også ta i mot mødre hjemme hos seg selv.

Å være ammehjelpere er noe vi gjør på fritiden, i tillegg til annen jobb og familieliv. Hjemmebesøk er ressurs- og tidkrevende i forhold til de andre veiledningskanalene.

Vi vil derfor prøve å hjelpe deg over epost, telefon eller sms før hjemmebesøk eventuelt vurderes. 

Vi har ikke ammehjelpere i alle deler av landet.

Hvilken utdanning har ammehjelpere?

En ammehjelper har egen ammeerfaring og har bestått Ammehjelpens godkjenningsoppgave. Oppgaven er godkjent av Enhet for amming, FHI. Pensumboka «Amming – En håndbok for helsepersonell» brukes også på helsesykepleierutdanningene.

Noen ammehjelpere er helsepersonell, andre er konduktører, lærere, studenter, forskere og birøktere. Og masse annet.

Å være ammehjelpere er noe vi gjør på fritiden, i tillegg til annen jobb og familieliv.

Her kan du lese mer om hva det innebærer å være ammehjelper.

Kan jeg stille medisinske spørsmål?

Ammehjelpere kan ikke gi medisinske råd.

Kontakt lege, helsestasjon eller Trygg mammamedisin hvis du trenger råd om medisiner.

Enkelte ammehjelpere er utdannet innen helse, og disse kan gi råd i tilfeller som dekkes av deres fagkunnskap. De skal i så fall opplyse om dette til deg.

Her kan du lese mer om amming og medisiner.

Spørsmål om Ammehjelpen?

Kontakt daglig leder hvis du har andre spørsmål til Ammehjelpen.
NB! Ikke spør daglig leder hvis du trenger ammehjelp 💛