Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Cottermans grep mot brystspreng

Cottermans grep gjør det lettere for barnet å få et godt sugetak hvis du har brystspreng.

Hva er brystspreng?

Brystspreng starter ofte 2-4 dager etter fødselen, samtidig som melkeproduksjonen går over i en ny fase. Det er ikke er det samme som melkespreng. Brystspreng skyldes ødemer, som er væske i vevet. Den økte væskemengden gjør at brystet virker sprengt og hardt, noe som kan gjøre brystknoppen flatere. Til sammen gjør dette det vanskelig for babyen å få tak på brystet.

Cottermans grep i noen minutter før amming kan brukes for å gjøre det enklere for barnet å få tak på brystet til tross for brystspreng.

Brystspreng lindres av å amme hyppig, og det går som regel over i løpet av en ukes tid.

Her kan du lese mer om brystspreng.

Hva er Cottermans grep?

Gjør grepet rett før amming.

Hvis du bare har én hånd tilgjengelig:

Trykk med lett bøyde fingertupper, med neglene nesten inn til sidene av brystknoppen, rundt areola med brystknoppen i midten. Det er enklest og best med korte negler.

Press fingertuppene i et jevnt, forsiktig trykk mot brystkassa i 1-2 minutter, eller enda lenger. Dette er viktig for å få effekt av metoden.

Fingertuppene dine vil gi en ring med 8-10 små «groper» i areola, ved basen av brystknoppen.

Hvis du har begge hendene frie, kan du bruke fingrene utstrakt, slik som på filmen over.

Cottermans grep setter ofte i gang utdrivingsrefleksen. Hvis du trenger å mykne opp areola enda mer kan du prøve å melke ut litt med fingertuppene. Hvis brystsprengen er uttalt, kan dette være nyttig for å skape plass for barnets hake, slik at barnet kan få et godt dypt tak ved brystet.

Hvordan virker Cottermans?

1. Væske i vevet (ødem) kan klemme på melkegangene og hindre melka i å komme ut. Ved hjelp av cottermans grep flyttes væsken bort fra brystknopp og areola i retning av den naturlige lymfedrenasjen som tar seg av overskuddsvæske.

2.  Trykk på langs av melkesjøene flytter noe melk litt bakover i melkegangene.  Å lette de overutspilte veggene av melkesjøene gir mindre ubehag når barnet tar tak. Vevet blir mer elastisk slik at barnet kan dra brystknoppen og areola dypere inn i munnen, og barnets melkebevegelser med tungen gjør mer nytte for seg.

3.  Utdrivningsrefleksen blir gjerne utløst automatisk av den jevne stimuleringen av nervene som forsyner brystknoppen og areola, slik at melk flyttes framover i brystet.

Her kan du lese mer om metoden skrevet av Jean Cotterman (ekstern lenke).

Les mer om brystspreng og hvordan du kan lindre dette i artikkelen.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 02.11.23