Hopp til Innhold
!Trenger en fullammet baby vann når det er varmt ute?

Gulping og raping

Det er vanlig og helt normalt for spedbarn å gulpe opp små mengder når de raper, eller etter et måltid.

Hvorfor gulper barn?

Det er vanlig og helt normalt for spedbarn å gulpe opp små mengder når de raper, eller etter et måltid. Dette er fordi lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk er umoden.

Hva kan jeg gjøre?

Dersom barnet spiser glupsk kan det være lurt å ta det opp etter noen minutter for å la det rape, for så å fortsette på samme bryst. Noen slipper brystet selv når det må rape, mens andre blir urolige når de spiser. De slipper kanskje brystet, men virker fortsatt sultne, og kaver mye. Da kan det være lurt å forsøke å få det til å rape.

Å amme i tilbakelent stilling gjør ofte at barnet spiser roligere og får opp luft i løpet av ammestunden. Det sikrer et godt sugetak som gjør at barnet sluker mindre luft, noe som kan gjøre at barnet gulper mindre. 

Å holde barnet oppreist en liten halvtime etter amming kan gjøre at barnet lettere får opp rapen, spesielt om du holder barnet mage-mot-mage og stryker det over ryggen.

Må barn rape?

Noen barn har ikke behov for å rape, mens andre trenger å rape flere ganger i løpet av et måltid.

Hvor mye gulp er normalt?


Noen barn gulper mye, mens andre barn ikke gulper i det hele tatt. Hvis barnet gulper mye, men legger normalt på seg og er ellers friskt, betraktes dette som normalt. Gulping kan også komme av overproduksjon av melk. 


Barnet pleier å gulpe mindre og sjeldnere ettersom det blir eldre.

Hva er ikke normalt?

Sprutbrekninger og oppkast er ikke normalt og kan være tegn på sykdom. Mye hosting og harking eller rikelig gulping kan også være tegn på sykdom, for eksempel unormal reflux. Det være lurt å få sjekket barnets vekt hos helsestasjonen, og få sjekket barnet hos lege dersom du er bekymret. 


Gulping kan skyldes allergi eller intoleranse hos barnet, og det kan også skyldes overproduksjon hos deg.  

Gråter barnet unormalt mye? Du kan finne tips og råd i artikkelen vår om kolikk og unormal spedbarnsgråt

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 21.04.21


Tema

Utfordringer hos barnet