Hopp til Innhold

Hud-mot-hud-kontakt

Å ha barnet inntil seg hud-mot-hud har mange fordeler, både for deg og barnet. Det regulerer blant annet pust- og hjerterytme hos barnet, og det gjør det enklere for deg å lære signalene barnet gir.

Hvorfor er det så viktig med hud-mot-hud-kontakt etter fødsel?

Dersom du og barnet er friske, så er magen/brystet ditt det beste stedet å være for barnet rett etter fødsel. Hud-mot-hud-kontakt regulerer for eksempel barnets puste- og hjerterytme (ekstern lenke). Det øker også kroppstemperaturen til barnet:

Når barnet rører brystene med hendene øker utskillelsen av oxytocin, og temperaturen på brystet ditt øker. Varmen overføres fra deg til barnet ved at barnets sensoriske nervesystem aktiveres. Dette gjør at barnet slapper av, blodsirkulasjonen øker, og barnets kroppstemperatur reguleres (ekstern lenke).

Denne typen kontakt med barnet kan også hjelpe på etableringen av melkeproduksjonen fordi det stimulerer utskillelsen av det melkeproduserende hormonet prolaktin, i tillegg til hormonet oxytocin som styrer utdrivingsrefleksen.

Ved å ligge hud mot hud øker barnets interesse for brystet, og det er enklere å legge merke til barnets tidlige tegn på at det vil die.

I denne forskningsrapporten (ekstern lenke) beskriver de hud-mot-hud-kontakt som den normale fysiologiske standarden for nyfødte barn. Separasjon fra foreldrene, noe som er vanlig når barn er født prematurt, øker stress-responsen hos barnet. Hud-mot-hud-kontakt øker blodtilstrømmingen til hjernen og senker hjerterytmen til barnet i forhold til når barnet ligger i kuvøsen.

Her finner du flere lenker til forskning omkring hvorfor hud-mot-hud-kontakt etter fødsel er bra for mor og barn (ekstern lenke).

Breastfeeding Support har en fin artikkel med henvisninger til forskning på hud-mot-hud-kontakt (ekstern lenke).

Hvis du er ikke er i stand til å ha barnet hos deg, så vil hud-mot-hud-kontakt partner være et godt alternativ. Dette er positivt både for barnet, og for partners tilknytning til barnet (ekstern lenke).

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 16.09.20


Tema

Ammestart