Hopp til Innhold

Trenger en fullammet baby vann når det er varmt ute?

Morsmelk inneholder ca 88 prosent vann. Fullammede og selvregulerte barn får dekket væskebehovet sitt gjennom amming, uansett hvor varmt det er.

Bilde fra Ammehjelpen på Instagram.

Hvorfor trenger ikke babyen vann i tillegg?

Morsmelk inneholder ca 88% vann, og gir dermed svært mye væske.

Mange babyer reagerer med å søke brystet oftere når det er varmt i lufta og de er svette og klamme.

Hvis babyen er fullammet (altså at babyen bare får morsmelk) vil morsmelken dekke hele barnets væskebehov. Det er derfor ikke behov for å gi annen drikke, uansett hvor varmt det er – så lenge du lar barnet styre tilgangen til brystet.

Hvis barnet virker tørst kan du tilby brystet eller morsmelk på andre måter.

Den første melken som kommer når barnet dier inneholder mye vann og melkesukker og er en god tørsteslukker. Melken som kommer senere inneholder mer fett og metter lenger

Kan det være farlig å gi babyen vann?

Vann er i seg selv ikke farlig for små barn, med mindre det er ukokt og inneholder bakterier som kan gjøre dem syke. Men vann kan bidra til å fylle opp magesekken slik at de ikke får i seg den mengden melk som de har behov for.

Dette er spesielt viktig for nyfødte fra 0-6 uker. De bør ikke få vann i tillegg til ammingen, ikke en gang i små mengder med skje eller kopp.

Selv små mengder vann vil fylle en stor del av magesekken, som er svært liten hos nyfødte.

Å gi vann kan også forstyrre melkeproduksjonen, fordi barnet ikke dier så ofte som det ville gjort dersom det ikke fikk vann.

Det er gjort en rekke studier av fullammede spedbarns behov for vann i varmt klima. Disse undersøkelsene bekrefter at det ikke er behov for å gi vann, selv ikke når det er svært varmt.

Hva med barn som får fast føde i tillegg?

Når babyen begynner med fast føde, så kan du introdusere vann sammen med måltidene.

Hvis du ammer før måltidet med fast føde, så er det ikke sikkert at barnet er veldig tørst og vil drikke så mye vann.

Morsmelk er en bra tørstedrikk for barn i alle aldre.

Hva med babyer som får morsmelkerstatning?

Babyer som bare får morsmelkerstatning trenger i utgangspunktet heller ikke vann i tillegg selv om det er varmt ute, men det kan finnes unntak. Snakk med helsesykepleier eller lege hvis du har spørsmål omkring dette.

Ikke dekk til åpningen på barnevogna

🌞Det viktigste rådet i varmt vær er uansett å holde babyen unna direkte sol, og å kle på henne etter forholdene slik at hun ikke blir svett og overopphetet.

❌ Ikke heng et teppe over åpningen i kalesjen for å lage skygge. Dette kan gi dårlige pusteforhold og være farlig for barnet. Ha vogna mest mulig i skyggen og/eller bruk en solskjerm som gir skygge og god luftsirkulasjon.

Hvor mye skal den ammende drikke?

Selv om barnet ikke har behov for ekstra vann eller annen væske, gjelder ikke dette deg som ammer. Du må passe på å drikke nok. 

Vannbehovet ditt som ammende i varmt vær kan være noe høyere enn vannbehovet ditt vanligvis er, men det er ikke nødvendig å drikke enorme mengder vann. Drikk når du er tørst.

Og nyt sommervarmen 💛

Var artikkelen nyttig?

http://kellymom.com/nutrition/starting-solids/baby-water

Anne Bergljot Bærug, Nasjonalt kompetansesenter for amming


Oppdatert 02.08.21


Tema

AmmestartFast føde og delammingMorsmelkens innhold og egenskaper