Hopp til Innhold

Samsoving

Samsoving er for mange en god måte å møte barnets nattlige behov på. Det er regnet som trygt å samsove så lenge dere følger rådene for trygg samsoving. Alle ferske foreldre, også foreldre som ikke planlegger å samsove, bør gjøre seg kjent med disse rådene.

Hva er samsoving?

Samsoving er å sove sammen med barnet. Du kan samsove med barnet i samme seng eller ha barnesengen inntil foreldresengen. Å ha barnet på samme rom, men at barnet sover i egen seng, er også en variant av samsoving.

I denne artikkelen snakker vi mest om samsoving i betydningen «å sove med barnet i samme seng». Men du finner også informasjon om hvordan du kan legge til rette for et trygt sovemiljø når barnet sover i egen seng alene.

Selv om dere i utgangspunktet ikke planlegger å samsove med barnet i samme seng er det viktig å gjøre seg kjent med rådene for trygg samsoving.

Dette er viktig fordi de aller fleste foreldre ender opp med å samsove en eller annen gang, selv om det ikke var planlagt.

Det skyldes at småbarnsforeldre er trøtte, amming er søvndyssende, og fordi de fleste spedbarn roer seg best om de får sove i nærheten av foreldrene.

Noen foreldre er redde for å sovne ved siden av barnet i senga, og prøver derfor aktivt å unngå det ved å sette seg i en sofa eller en lenestol. Å sove med barnet på sofa eller i lenestol er ikke regnet som trygg samsoving og anbefales derfor ikke.

Hva er fordelene med samsoving?

De aller fleste babyer og småbarn våkner om nettene, av mange ulike grunner. De fleste sover best i nærheten av foreldrene. Det er helt naturlig at spedbarn søker nærhet til omsorgspersonene, spesielt i når de skal sove. 

Samsoving gjør nattamming enklere. Med barnet på samme rom, eller ved siden av deg i sengen, slipper du å stå opp og våkne mer enn nødvendig. Ved å ha barnet i nærheten er det lettere å roe henne før hun våkner helt. 

Antropologen og søvnforskeren James Mc Kenna har introdusert uttrykket «breastsleeping» for å beskrive hvordan nattamming og samsoving henger sammen. 

Noen elsker å samsove, og har barna på samme rom eller i samme seng gjennom hele småbarnsfasen. Andre er ikke like entusiastiske, men synes likevel at fordelene er større enn ulempene.

Landsforeningen for uventet barnedød (LUB) anbefaler å ha barnet på samme rom som foreldrene i minumum seks måneder, ideelt sett hele det første året. Det anses som godt og trygt for barnet å høre og lukte foreldrenes nærvær. Det reduserer risikoen for krybbedød å ha barnet på samme rom som foreldrene

Noen er redde for at barn som samsover blir klengete og mer avgengige av foreldrene. Forskning tyder på at det faktisk kan være motsatt. Dette kan du lese mer om i denne historiske gjennomgangen av hvordan spedbarn sover, skrevet av antropolog og søvnforsker James J. McKenna.

Hva er rådene for trygg samsoving?

Å sove i samme seng som barnet er regnet som trygt hvis du følger disse rådene fra Landsforeningen uventet barnedød:

I Norge er det mest vanlig å bruke egne dyner til barna, mens andre land anbefaler soveposer beregnet på spedbarn med seler over skuldrene.

Hvis du har en baby som har lett for å få dyna over hodet, eller at babyen fort sparker av seg dyna slik at det blir for kaldt, kan en nattpose være et godt alternativ.

Hvis barnet bruker nattpose er det viktig at posen er tilpasset barnets størrelse, ikke har knapper eller andre løse deler som barnet kan få i seg, eller snorer som barnet kan få rundt halsen. Dette kan du lese mer om på nettsiden til Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

Det er ikke anbefalt å sove med barnet i en stol eller sofa.

Hva hvis barnet selv snur seg over på magen?

Legg alltid barnet på rygg for å sove. Barnet skal deretter få velge sin egen sovestilling. Dette betyr at barnet kan snu seg over på mage hvis det foretrekker det.

I følge LUB antas det at mageleie er mindre viktig som risikofaktor ettersom barnet blir eldre.

De anbefaler ikke bruk av seler eller å binde barnet fast i madrassen på andre måter.

Alt dette kan du lese mer om på nettsiden til Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

Sovemiljøet bør uansett være så trygt som mulig, noe du finner en oversikt over i neste avsnitt:

Hva hvis barnet sover i egen seng ved siden av voksensenga?

Hvis barnet sover i egen seng ved siden av foreldresengen er det viktig at det er så gode pusteforhold som mulig, også der:

Du kan lese mer om bakgrunnen for disse rådene på nettsiden til Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

Øker samsoving risikoen for krybbedød?

Det er regnet som trygt å samsove med barnet så lenge dere følger rådene for trygg samsoving.

Derimot kan utrygg samsoving øke risikoen for krybbedød.

Hvis du som mamma tror at samsoving er farlig uansett hvordan det praktiseres, så kan det for eksempel føre til at du setter seg i en sofa eller lenestol for å amme om natta. Amming virker søvndyssende – og du risikerer derfor å sovne på en måte som er mye mer utrygg enn å sovne med barnet i en seng.

Det er derfor lite hensiktsmessig hvis foreldre blir fortalt at samsoving er farlig og øker risikoen for krybbedød – uten at det samtidig nyanseres mellom hva som regnes som trygg og utrygg samsoving. Foreldre bør få vite hvordan de kan samsove så trygt som mulig med spedbarnet, og at utrygg samsoving kan være farlig for barnet.

Å gi signaler til foreldre om at samsoving er farlig, kan også bidra til å lukke diskusjonen omkring temaet med foreldrene. Det kan føre til at de unnlater å si at de samsover – noe som gjør at helsepersonell mister muligheten til å gi individuelle råd omkring trygg samsoving. 

De aller fleste ender nemlig med å sovne sammen med barnet, på ett eller annet tidspunkt, uansett om det er planlagt eller ikke. Det er fordi småbarnsforeldre er trøtte, amming i seg selv er søvndyssende, og fordi de fleste spedbarn roer seg best om de får sove i nærheten av foreldrene.

Hvis det er en sjanse for at du kan komme til å sovne under amming, eller når du holder barnet, er det derfor bedre å legge seg i en seng og sørge for at sovesituasjonen er trygg for barnet.

Amming reduserer risikoen for krybbedød

Studier viser at ammende mødre som oftest sover med ansiktet vendt mot barnet, med armen under puta og knærne bøyd. Dette skaper et beskyttende rom for barnet. 

Amming reduserer risikoen for krybbedød. Det finnes ikke et klart svar på hvorfor amming reduserer risikoen, mens det øker risikoen å gi morsmelkerstatning. Det antas å være knyttet til hvordan den ammende reagerer på barnet om natta, de beskyttende effektene av morsmelk, og at barnet våkner hyppig for å ammes. Risikoen er lavest hvis babyen fullammes, men delamming har også en beskyttende effekt.

Å ha barnet på samme rom reduserer risikoen for krybbedød

Det reduserer også risikoen for krybbedød å ha barnet på samme rom som foreldrene

Barn som sover på samme rom som foreldrene våkner ofte mer enn barn som sover på eget rom. Dette kan være slitsomt for foreldrene, og er ofte grunnen til at barn flyttes på eget rom. Mange har også en forventning om at barna skal inn på eget rom ved en viss alder.

Landsforeningen for uventet barnedød (LUB) anbefaler imidlertid å ha barnet på samme rom som foreldrene i minumum seks måneder, ideelt sett hele det første året. Det anses som godt og trygt for barnet å høre og lukte foreldrenes nærvær. Det finnes teorier om at hyppige oppvåkninger er med på å beskytte barnet mot krybbedød.

Den australske organisasjonen Red Nose, som gjør det samme som LUB i Norge, har laget en veldig grundig gjennomgang av forskning som forklarer hvorfor det øker riskoen for SIDS (krybbedød) at babyen ikke sover på samme rom som foreldrene.

Risikofaktorer for krybbedød

I følge Landsforeningen uventet barnedød finnes det flere risikofaktorer som gir økt sannsynlighet for krybbedød:

Å ikke amme er også en risikofaktor for krybbedød.

Dette betyr ikke at disse faktorene er årsakene til krybbedød. Det finnes ikke én forklaring på hvorfor noen barn dør i krybbedød. Noen dør for eksempel uten at kjente risikofaktorer var til stede.

Det viktige er derfor å amme barnet, hvis mulig, og å skape et sovemiljø som er så trygt som mulig for barnet. På denne måten kan man legge til rette for at risikoen blir så liten som mulig. De forebyggende tiltakene kan du lese mer om i denne oversikten fra Landsforeningen uventet barnedød.

Mange foreldre blir redde av å lese om krybbedød, noe som er veldig forståelig. Krybbedød er imidlertid en svært uvanlig dødsårsak i forhold til hva det var før. I 2018 døde fire norske barn i krybbedød /av ukjent årsak, som er det laveste tallet noen sinne.

Til sammenligning døde 145 barn i 1989, før det ble anbefalt å la spedbarn sove på rygg. I 1990 hadde tallet sunket til 85, og antall barn som dør i krybbedød har fortsatt å synke etter det.

Du finner flere tall i denne tabellen hos LUB.

Hva er den beste nattammestillingen?

Det finnes ingen fasit på hva som er den beste ammestillingen. Mange syns at liggende amming er en praktisk og avslappende stilling om natten, og det er også det tryggeste hvis du skulle komme til å sovne under amming.

Noen syns det kan være vanskelig å få til de første ukene, men det kan være verd innsatsen å øve seg litt. Få hjelp av partner hvis du trenger det.

Ved liggende amming kan du enten flytte barnet eller deg selv slik at det passer med brystet du skal amme på. Hvis du ikke ønsker å snu deg eller barnet, så kan du vri deg slik at barnet kan ta det øverste brystet.

Studier viser at ammende mødre som oftest sover med ansiktet vendt mot barnet, med armen under puta og knærne bøyd i en beskyttende C rundt barnet – også kalt «breastsleeping».

Hvordan kan vi samsove enklest mulig?

Hvis du er redd for at partner skal rulle over babyen kan du legge deg i midten, med barnet ytterst. Da er det viktig at barnet ikke kan rulle ned på gulvet, eller havne i klem mellom sengen og veggen.

Andre dropper høy seng, og legger madrassene rett på gulvet – eller setter inn en seng ved siden av dobbeltsenga slik at den blir ekstra bred.

Noen velger å bruke en barneseng som kan festes inntil foreldrenes seng, eller setter barnets seng inntil foreldresengen.

Ved å bruke en ammemadrass eller annet underlag kan du dra barnet inntil deg når du skal amme, og dra det unna når du er ferdig å amme.

Mange velger også at partner sover på et annet rom, mens mor og barn deler dobbeltsengen. Dette kan være med på gi mer søvn for alle parter fordi mor slipper å bli vekket av partnerens eventuelle lyder i tillegg til barnet, og partner slipper å bli vekket av mor og barn. 

Hvis du blir kald på overkroppen av å amme om natta kan det være lurt å investere i en ammenattkjole eller ammegenser i ull. Da kan du ha dyna bare opp til midjen, noe som gjør det mindre sannsynlig at barnet får dynen din over hodet.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om trygg samsoving?

Landsforeningen for uventet barnedød (LUB) har informasjon om samsoving og forebygging av krybbedød.

LUB har også en oversikt over tiltak som kan bidra til å redusere risikoen for krybbedød.

Hos UNICEF – The Baby Friendly Initiative finner du flere lenker til forskning om samsoving, søvn hos barn og krybbedød.

UNICEF / The Baby Friendly Initiative har gitt ut disse brosjyrene i samarbeid med The Lullaby Trust, en organisasjon som siden 1971 har jobbet med å redusere risikoen for krybbedød. The Lullaby Trust har i tillegg mer informasjon om krybbedød og samsoving rettet mot både foreldre og helsepersonell på nettsiden sin.

BASIS har blant annet en oversikt over hva som er viktig å tenke på når barnet sover i samme seng som en voksen, i egen seng på samme rom som en voksen, eller alene i egen seng på eget rom. BASIS er et samarbeidsprosjekt mellom blant andre Durham Infancy & Sleep Centre, La Leche League og UNICEF UK Baby Friendly Initiative. Her finner du også ulike typer informasjon, beregnet på både foreldre og helsepersonell.

The Academy of Breastfeeding Medicine har laget disse retningslinjene for mødre som ammer og samsover, og denne oversikten over ressurser for amming og samsoving.

Hva hvis samsoving ikke fungerer?

Selv om samsoving i mange tilfeller fører til mer søvn for store og små, så er det ikke sånn for alle.

Ikke alle barn har behov for å sove inntil foreldrene. Noen barn sovner fint på egen hånd og trives med å sove alene. 

I noen tilfeller ønsker ikke foreldrene å sove sammen med barnet. Dette kan være en utfordrende match dersom barnet trenger foreldrene i nærheten, både for å sovne og for å sove godt. 

Barn flest ønsker å være i nærheten av foreldrene om nettene. Å prøve å venne barnet til å sove helt alene kan derfor være en utfordring. Det er ikke umulig, men det kan kreve mye innsats å få det til på en skånsom måte for alle involverte.

Du kan hjelpe barnet ved å gi henne akkurat så mye støtte hun trenger akkurat nå, og gradvis gi mindre og mindre støtte, i et tempo som passer for barnet.

Noen barn trenger mye støtte over en lang periode, mens andre trenger mindre støtte. Trenger hun at du tar henne opp? At du ligger inntil henne? Vann eller melk på kopp eller flaske? En hånd på magen? Smokk? Kosedyr? Hysjelyd? Liker hun at du synger for henne?

Det er viktig å trøste barnet hvis hun gråter i denne prosessen. Barn skal ikke gråte alene. De trenger en voksen som kan hjelpe dem med å regulere følelsene. Ved å aktivt trøste barnet med nærvær eller kroppskontakt gjør du det lettere for barnet å lære å regulere følelsene sine selv.

Legge barnet i egen seng?

Noen barn takler overgangen til egen seng fint, mens andre tydelig viser motstand. Det kan være en stor overgang for barnet å skulle sove i egen seng, etter å ha vært vant til å sove i samme seng som en voksen.

Kan det være et alternativ å ligge ved siden av barnet til hun sovner, eller amme i søvn? Og at hun legges over i egen seng når hun har sovnet?

Noen tenker på dette som dårlige vaner, men det er ingenting i veien for å bruke de verktøyene som fungerer der og da – dersom dere trives med det.

Etterhvert vil dere med litt tålmodighet sannsynligvis kunne klare å venne barnet til å sove i egen seng.

Legge barnet på eget rom?

Landsforeningen for uventet barnedød (LUB) anbefaler å ha barnet på samme rom som foreldrene i minumum seks måneder, ideelt sett hele det første året. 

Det finnes mange årsaker til at foreldre ønsker at barnet skal sove på eget rom. Noen ganger er dette den beste løsningen for alle.

Det kan uansett være fint å tenke gjennom hva som er årsaken(e) til at dere ønsker at barnet skal sove i egen seng og/eller på eget rom. Er det fordi dere tror dere må? Er det fordi dere føler et press utenfra? Eller er det faktisk den beste løsningen?

Noen barn trives på eget rom. Men for mange barn kan det være en veldig stor overgang å skulle sove alene i egen seng på eget rom. Det kan derfor være lurt å ta det gradvis, for eksempel at barnet først får venne seg til å sove i egen seng på foreldrenes soverom før barnesenga flyttes på eget rom. I en overgangsfase kan kanskje én av foreldrene sove inne hos barnet?

Dersom dere ønsker å venne barnet til å sove på eget rom er det viktig å ha i bakhodet at det er normalt at denne prosessen kan ta tid å få til.

Det også viktig å vite at barn som tidligere har sovnet greit i egen seng på eget rom plutselig i kortere eller lengre perioder kan ha økt behov for mer nærhet til foreldrene kveld og natt.

Det er normalt at barn i alle aldre våkner om nettene og trenger kontakt med voksne, uansett om de sover sammen med foreldrene eller på eget rom.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 24.03.21


Tema

Ammestart