Hopp til Innhold
Ammestart

Får den nyfødte nok melk?

Nybakte foreldre lurer ofte på hvordan de vet at den nyfødte får i seg nok mat når de reiser hjem fra sykehuset. Her finner du en ammesjekkliste med oversikt over tegn du kan se etter den første uka etter fødsel.

Kan man vite om babyen får nok melk uten å veie?

Kontakt alltid helsestasjon eller lege hvis du er usikker på om babyen får i seg nok mat, eller hvis du mistenker at babyen er syk.

Det viktigste tegnet på at babyen får nok melk er at hun går opp i vekt. Dere får hjelp til å veie av helsesykepleier eller jordmor på første besøk etter fødsel.

Men mange foreldre lurer på hvordan de kan vite om babyen får i seg nok morsmelk når de reiser hjem fra sykehuset. Ofte reiser dere hjem før den modne melken har kommet skikkelig i gang og barnets vekt begynner å øke.

Det finnes noen tegn du kan se etter fram til dere får veid barnet på hjemmebesøk eller på helsestasjonen. Du kan for eksempel legge merke til hvor ofte barnet spiser, hvor lenge det ligger ved brystet, hvor mange tisse- og bæsjebleier barnet har, om barnet virker fornøyd og har normal hudfarge.

Dette kan du lese mer om i en ammesjekkliste for barnets første uke, som ligger nederst i denne artikkelen. Sjekklista er laget av Unicef – The Baby Friendly Initiative og oversatt til norsk av Enhet for amming (FHI). (ekstern lenke)

De første ukene skal melkeproduksjonen øke gradvis fram til du når full melkeproduksjon på ca 750 ml når barnet er ca fire uker gammelt.

Hvordan skal jeg lese sjekklisten?

Sjekklisten er en oversikt over kjennetegn på at ammingen går bra og at barnet får i seg nok melk. Lista viser også hvilke røde flagg du bør se etter, altså tegn på at barnet kan få i seg for lite melk

Tegnene på at ammingen går bra finner du i den grønne kolonnen til venstre.

Kontakt helsestasjonen hvis du kjenner deg igjen ett eller flere av punktene i den røde kolonnen til høyre.

Forklaring til noen av punktene i skjemaet:

Punkt nummer to i den røde kolonnen handler om varigheten på én ammestund. Det er vanlig at barn innimellom bruker mindre enn fem minutter eller mer enn 40 minutter ved brystet.

Kontakt helsestasjonen dersom ett av ytterpunktene beskriver det barnet som regel gjør, spesielt hvis du kjenner deg igjen i flere av de røde punktene til høyre.

Punkt nummer tre i den røde kolonnen handler om barn som sovner ved brystet. Det er i utgangspunktet ikke et problem at barnet sovner ved brystet. Dette gjør de aller fleste nyfødte, og det er normalt og riktig at de sovner når de er ferdige med å spise. Men dersom barnet alltid tar noen få tak og sovner –  før det har fått i seg nok melk – så må du kontakte helsestasjonen.

Kontakt alltid helsestasjonen hvis du er usikker på om barnet får i seg nok mat. 

Helsestasjonene bør følge dette flytskjemaet ved manglende vektoppgang (ekstern lenke)

Ammesjekkliste

Klikk her for å se ammesjekklista som pdf.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om hva som er vanlig hos nyfødte?

Kontakt barsel eller helsestasjonen dersom du har spørsmål, avhengig av hvor lenge det er siden fødsel.

Du kan i tillegg kontakte en ammehjelper , eller søke på nettsiden vår.

Du finner for eksempel masse nyttig informasjon i artiklene våre om lite melk, avføring hos fullammede barn, hvor ofte du bør amme, og i artikkelen om vektøkning hos fullammede barn

Var artikkelen nyttig?

Breastfeeding assessment tools / Unicef Baby Friendly Initiative: Oversatt av Nasjonal kompetansetjeneste for amming til norsk i 2014 med tillatelse fra UNICEF UK Baby Friendly initiative © Oppdatert i 2020.


Oppdatert 05.12.23