Hopp til Innhold

Gratulerer med babyen! En mini-guide til en god ammestart 🧡

Her er det viktigste du trenger å vite om amming i barseltiden. Du får også vite litt om Ammehjelpen, og om hvordan du kan få hjelp av oss.

Ammehjelpsgruppen, og Ammehjelpen, er av uvurderlig betydning⭐️

Kunnskapen dere har, og erfaringene som finnes blant andre ammende og eks-ammende kvinner der ute, har gjort meg så trygg på mine valg og egen amming.

Vi har ingen landsby lenger, og generasjonene før oss er på mange måter «lost generations» når det kommer til amming.

DERFOR trengs Ammehjelpen, og ikke minst dette fellesskapet. ❤️TAKK!

Hilsen takknemlig mamma

Lurer du på noe om amming og morsmelk?

Siden 1968 har vi i Ammehjelpen stilt opp for våre medsøstre med gratis støtte, informasjon og veiledning omkring amming og morsmelk.

De fleste ammehjelpere har opplevd både små og store problemer med ammingen.

Vi vet at det ikke alltid er enkelt, spesielt i begynnelsen.

Vi vet at det ofte hjelper å snakke med noen som har opplevd det samme.

Hva er viktig å vite om amming rett etter fødsel?

Alt dette (og mye mer!) finner du informasjon om på nettsiden vår, i kategorien som heter ammestart.

På nettsiden vår finner du over 100 artikler om amming og morsmelk. Artiklene oppdateres når det kommer ny kunnskap.

Vi har et faglig samarbeid med blant andre Enhet for amming ved FHI.

Tekstene under er utdrag fra noen av artiklene våre. Du finner mer informasjon ved å klikke på lenkene.

Hvordan kan jeg få en god start på ammingen?

Hvis både du og barnet er i form til det, så vil du få barnet på magen din rett etter fødsel. I løpet av den magiske timen etterpå vil de fleste barn kunne finne frem til brystet helt på egen hånd eller med litt hjelp fra deg. Dette bidrar til en god ammestart.

Å ha babyen mest mulig inntil seg hud mot hud – i stedet for at babyen ligger for seg selv – har mange fordeler. Det stabiliserer babyens blodsukker, pust- og hjerterytme, kan gjøre at babyen gråter mindre – og det gjør det enklere for deg å lære signalene barnet gir når det vil ammes.

Tilbakelent amming stimulerer barnets medfødte reflekser og øker sannsynligheten for at barnet får et godt sugetak. Sugetaket er godt dersom du ikke har vondt, og barnet får i seg melken det har behov for.

Hvis dere av ulike årsaker ikke kunne være sammen rett etter fødsel, så er det er ikke for sent å starte på nytt med mye hudkontakt og tilbakelent amming så snart dere får muligheten på barselavdelingen eller hjemme.

Be om at helsepersonell gjør en ammeobservasjon hvis det gjør vondt å amme, eller hvis barnet ikke går opp i vekt slik det skal.

Kan jeg produsere nok melk?

De aller fleste mødre kan produsere nok melk til barnet sitt. Hvis barnet får styre tilgangen til brystet, så vil kroppen i utgangspunktet skjønne hvor mye melk som skal lages.

Noen mødre tror på et tidspunkt at de har for lite melk fordi barnet søker brystet ofte, eller ikke virker fornøyd. Å tro at man har for lite melk er én av de vanligste årsakene til at mødre slutter å amme før de egentlig ønsker.

Hvis du tror at du har lite melk anbefaler vi å dra på helsestasjonen for å veie barnet i samarbeid med helsesykepleier. Hvis barnet øker i vekt slik det skal, så får det nok melk.

Tegn på at den nyfødte får for lite melk er få bleier med tiss og bæsj kombinert med svak vektoppgang. Dette trenger ikke bety at du ikke er i stand til å produsere nok melk.

Det handler sannsynligvis heller om hvor ofte du ammer, ammeteknikk, forsinket/manglende utdrivingsrefleks eller fysiske hindringer hos barnet, for eksempel stramt tungebånd. Du finner mer informasjon i artikkelen vår om lite melk.

Noen få mødre er ikke i stand til å produsere nok melk til barnet sitt av fysiologiske årsaker. Du kan lese mer om dette i artikkelen vår om sjeldne årsaker til lite melk.

Hvordan kan jeg få en god barseltid?

Det er normalt å bli overrasket over hvor mye jobb det er med en nyfødt. Selv om de fleste nå kan dele på omsorg for barnet med partner, så er det sannsynlig at du vil tilbringe store deler av døgnet med babyen koblet til puppen eller i armene dine.

Husk at det ikke er meningen at dere skal gå gjennom barseltida alene. Ikke vær redd for å be om praktisk hjelp fra venner og familie til matlaging, handling og alt annet som trengs for å få livet til å gå rundt.

Ideelt sett er mammaens eneste rolle å amme, slappe av og komme seg til hektene igjen. Dette er ikke alltid mulig. Men det er lov å senke forventningene til hva dere skal rekke å gjøre, være nøye med hvem dere vil ha på besøk og sette grenser for hvor lenge de skal være der.

Hva hvis ammingen ikke går bra?

Mange blir overrasket over hvor vanskelig ammingen kan være. Husk at du har rett til hjelp og oppfølging fra ammekyndig helsepersonell hvis du ønsker å amme.

Du har også rett til å ta et informert valg om å delamme, eller ikke amme i det hele tatt. Hvis amming ikke er riktig eller mulig for deg, så skal du ikke trenge å rettferdiggjøre det. Du har rett til den hjelpen, støtten og informasjonen du trenger, uansett hvordan barnet ditt får mat.

Ikke alle som ikke kan eller vil amme syns det er vanskelig å ikke amme. Men det kan oppleves tungt å ikke kunne amme i et samfunn der amming er normen. Det kan være en sorg som bør anerkjennes og bearbeides.

Hvis dette gjelder deg, så er det viktig at du får hjelp til å sortere disse følelsene av noen som tar deg på alvor.


Informasjon til partner, familie og venner

Vi har laget en egen artikkel om barseltida rettet mot kretsen rundt den som ammer (partner, besteforeldre, slekt, venner) med nyttig informasjon om hva som er vanlig å oppleve. Vi tar også for oss en del myter om morsmelk og amming. Noen av dem finner du her, og resten finner du i en egen artikkel: Myter om amming og spedbarn.

Er det mulig å ha lite næring i melka?

Nei. Morsmelk mister ikke næring, uansett alder på barnet, men sammensetningen endres i takt med barnets stadig vekslende behov. Hvis barnet får styre tilgangen til brystet, så får det som regel i seg den næringen det har behov for.

Kan mammaen bli brukt som smokk?

Nei. Bruken av smokk er så innarbeidet i kulturen vår at vi ofte glemmer at smokken er et substitutt for brystet. Et nyfødt barn vil ofte søke brystet hver 1-2 time gjennom døgnet, noe som er normalt og riktig.

Det er vanlig at ammingene glir over i hverandre slik at de blir vanskelige å telle. Selvregulering er viktig for at barnet skal få dekket behovene sine.

Det er derfor viktig at barnet få die når det viser tegn til at det vil ammes, selv om du tenker at mammaen nettopp ammet og at barnet umulig kan være sultent nå igjen.

Se på babyen, ikke på klokka.

Det er helt naturlig for barnet å søke seg til brystet, og å ønske å bli der, av mange andre grunner enn sult og tørst. Du blir ikke brukt som smokk. Du dekker et behov hos barnet.

Det er ikke feil å bruke brystet for å roe barnet. Det er ikke feil å amme barnet i søvn. Det er ikke feil å la barnet sove på puppen. Det er ikke feil å «amme nå igjen». 

I noen tilfeller kan hyppige og langvarige ammestunder skyldes at den nyfødte får for lite melk. Følg med på bleier og allmenntilstand, og kontakt helsestasjonen hvis dere er usikre.

Kan noe mammaen spiser gi babyen vondt i magen?

Det finnes ingen matvarer som alle ammende bør holde seg unna, med unntak av noen typer sjømat og store mengder av enkelte urter.

Mange får høre at de ikke må spise for eksempel kål, løk, jordbær, reker eller drikke brus mens de ammer. Forskning har ikke vist noen sammenheng mellom disse matvarene og magesmerter hos barnet.

Noen barn utvikler allergi eller intoleranser i spedbarnstiden. Snakk med helsestasjonen hvis dere mistenker dette. Mammaen kan i de fleste tilfeller fortsette å amme hvis hun unngår å få i seg det som barnet ikke tåler.

Babyen kan ha vondt i magen og vise tegn til ubehag og uro av mange ulike årsaker. Her kan du lese om «kolikk» og unormalt mye gråt.

Du kan lese mer om amming og kosthold i artikkelen vår.

Hvorfor er det viktig å støtte opp omkring ammingen?

Å amme er en naturlig del av å være menneske. Amming er en forlengelse av tilværelsen i magen der barnet fikk mat gjennom navlestrengen.

Morsmelk styrker utviklingen av barnets immunsystem og beskytter barnet mot sykdom, både når det er nyfødt og når det vokser til.

Amming er også bra for kroppen til den som ammer.

Hvorfor vil ikke babyen ligge for seg selv?

De første månedene etter fødsel kalles ofte det fjerde trimester. Med dette menes det at den nyfødte bruker tid på å venne seg til tilværelsen utenfor magen.

Hun vil gjerne si klart fra dersom hun føler seg utrygg, trenger hjelp til å regulere følelsene sine eller har andre behov som må dekkes.

Han vet ikke nødvendigvis at han er trygg når han ligger i kurven, i vogna eller i babynestet. Det er derfor helt normalt at spedbarn bare er rolige og fornøyde når de blir holdt.

De kan ikke få for mye nærhet, og de kan ikke bli bortskjemte av å bæres mye.

Her kan du lese hele artikkelen om barseltid som er rettet mot kretsen rundt den som ammer.

Her kan du lese en artikkel der vi tar for oss myter omkring amming.


Informasjon om Ammehjelpen

Trenger du ammehjelp?

Vi i Ammehjelpen hjelper mødre som ammer, som delammer, og som ønsker å amme.

Du kan få hjelp og veiledning av oss over telefon, epost eller i den lukkede Ammehjelpsgruppen på Facebook. Her finner du mer informasjon om hvordan du kan komme i kontakt med en ammehjelper: ammehjelpen.no/ammehjelp

Takk for at du ikke sender inn samme spørsmål flere steder samtidig. På denne måten hjelper du oss med å unngå dobbeltarbeid og bidrar til at enda flere kan få hjelp ♡

Ammehjelpere kan ikke gi medisinske råd. Snakk med helsepersonell ved mistanke om sykdom. Kontakt Trygg mammamedisin ved spørsmål om medisiner.

Vil du følge oss i sosiale medier?

Bli med i Ammehjelpsgruppen på Facebook!

Ammehjelpsgruppen er den eneste gruppen på Facebook som drives av Ammehjelpen. Det er en lukket gruppe for gravide, ammende og kvinnelig helsepersonell. Her kan du stille spørsmål og få svar av både ammehjelpere og andre ammende.

Instagram, Facebook og nyhetsbrev

Du finner oss på Instagram, der vi driver folkeopplysning om amming og morsmelk. Følg oss 🧡

Ammehjelpen på Facebook er Ammehjelpens åpne side på Facebook. Her legger vi ut informasjon om amming og morsmelk som vi tenker kan være interessant for partnere, foreldre og helsestasjoner.

Vil du ha nyhetsbrev fra oss?


Ps. Det er ikke meningen at du skal gå gjennom barseltida alene 🧡

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 02.10.22


Tema

Ammestart