Hopp til Innhold
Ammestart

Hvordan stoppe melkeproduksjonen rett etter fødsel?

Noen ganger er det nødvendig å stoppe melkeproduksjonen rett etter fødsel. Her kan du lese om hva du bør gjøre.

Denne teksten er beregnet på deg som må stoppe melkeproduksjonen rett etter fødsel, eller som vil eller må stoppe i løpet av de første dagene etter fødsel.

Hvis du vil eller må slutte å amme eller pumpe etter noen uker, måneder eller år – så kan du i stedet lese artikkelen vår om ammeslutt.

Når kan det være aktuelt å stoppe melkeproduksjon rett etter fødsel?

Det er flere ulike årsaker til at det kan være nødvendig.

Det kan for eksempel være at du har:

Det kan også være at du har hatt en tøff ammeperiode med tidligere barn som gjør at du ikke ønsker å prøve igjen. Og flere andre årsaker.

For noen er det ikke et ønsket valg å stoppe melkeproduksjonen etter fødsel. Andre tar et gjennomtenkt og bevisst valg.

Det kan oppleves som tøft og vanskelig å avstå fra amming, uansett om det var noe du ønsket eller ikke.

Snakk med helsepersonell eller noen andre du stoler på hvis du har behov for det. Det er viktig at følelsene dine omkring dette blir tatt på alvor.

Om medisiner og medikamenter:

Er du usikker på om medikamentet du skal bruke kan kombineres med amming?

De fleste medikamenter kan kombineres med amming, men det finnes unntak. Kontakt Tryggmammamedisin.no for å få et sikkert svar på hva som gjelder for deg.

Om ammeproblemer:

Vil du stoppe melkeproduksjonen fordi du opplever ammeproblemer nå, eller fordi du hadde problemer med forrige barn? Kontakt helsepersonell med kompetanse på amming eller oss i Ammehjelpen hvis du vil ha hjelp til å se på mulige løsninger.

Kan jeg gjøre noe før fødsel for å hindre at melkeproduksjonen starter opp?

Du kan ikke gjøre noe før fødsel for å hindre at melkeproduksjonen starter opp.

I løpet av graviditeten forbereder brystene seg på å lage melk. De blir større, blant annet pga økt blodtilførsel. Mange opplever at det er råmelk i brystene i svangerskapet.

Starten på melkeproduksjonen er styrt av hormoner, uavhengig av om brystene blir stimulert eller ikke.

Når morkaken slipper livmorveggen etter at barnet er født faller nivået av hormonet progesteron. Dette gjør at det melkeproduserende hormonet prolaktin stiger raskt, og melkekjertlene begynner etter hvert å produsere melk.

Hvor stor melkeproduksjon du får er derimot avhengig av mengden stimulering fra baby, pumpe eller håndmelking.

Les mer om melkeproduksjonen.

Hva kan jeg gjøre for å stoppe melkeproduksjonen?

Hvis du ikke stimulerer melkeproduksjonen vil den etterhvert stoppe opp.

Det er mulig å stoppe melkeproduksjonen både med og uten bruk av medikamenter.

Helsepersonell skal kunne hjelpe deg til å finne ut hva som er den beste løsningen i din situasjon. De skal gi deg god informasjon om begge alternativene, og hva de innebærer av tiltak, ubehag, tid og bivirkninger.

Helsepersonell kan kontakte Enhet for amming ved FHI hvis de har spørsmål omkring dette.

Her finnes informasjon beregnet på helsepersonell.

Hvordan stoppe produksjonen uten medikamenter?

Hvis du ønsker å gå «den naturlige veien» kan du stimulere brystene minst mulig. Hvis du kjenner spreng kan du håndmelke litt til det føles behagelig. Da gir du brystene beskjed om at det ikke skal produseres melk.

Håndmelking er mest skånsomt for brystvevet i den tidlige fasen. Hvis du ikke får til å håndmelke, så kan du bruke pumpe.

Du kan prøve cottermans grep for å myke opp brystvevet og stimulere til utdrivning av melk.

Det er ikke anbefalt å binde opp brystene hardt, for eksempel med et skjerf, og ignorere smerter og spreng. Da risikerer du tette melkeganger og brystbetennelse. Det holder med litt motstand fra en støttende bh, for eksempel en sports-bh.

Kombinasjonen av sjelden stimulering, at det ikke blir tatt ut mengder av melk, og økt trykk i brystet gir kroppen beskjed om å senke produksjonen.

Hvor lang tid vil det ta?

Du kan selv velge hvor lang tid du vil bruke.

En kort prosess der du ikke melker ut noe i det hele tatt vil kunne gi både smerter, ubehag og risiko for tette melkeganger og brystbetennelse. Å slutte brått kan også gi et fall i hormoner som kan gjøre deg trist og lei.

Det er som regel mer skånsomt og kan gi mindre smerte og ubehag å bruke lengre tid på prosessen.

Å melke ut en større mengde kan gjøre det mer komfortabelt, men det gjør også at prosessen tar lengre tid.

Vanligvis vil det ta ca 7-14 dager hvis du melker ut forsiktig bare når du kjenner spreng.

Melka blir som regel ikke helt borte, men det blir etterhvert så lite melk i brystene at du ikke trenger å melke ut noe. Det er ganske vanlig å kunne klemme ut dråper med melk i måneder (og noen ganger år) etter ammeslutt.

Urter som reduserer melkeproduksjonen?

Hvis barnet ikke skal ha melken din, kan du prøve salvie for å redusere melkeproduksjonen. Det finnes pr i dag ingen forskning av god kvalitet som viser at salvie reduserer melkeproduksjonen, men i følge erfaring og folkemedisin kan salvie ha denne effekten. Du kan spise salvie som krydder, eller lage salvie-te.

Det er ikke anbefalt å bruke salvie hvis barnet skal drikke melken din. Det er fordi salvie inneholder tujoner som er relativt giftige.

Peppermynteolje kan også redusere melkeproduksjonen hos enkelte.

Medisiner for å stoppe melkeproduksjonen?

Medikamentet som brukes til å stoppe melkeproduksjonen (cabergolin) senker nivået av prolaktin (det melkeproduserende hormonet). Det bør gis i løpet av første døgnet etter fødsel for å ha best mulig hemmende virkning.

Hvis det skal brukes medikamenter for å stoppe produksjonen må du være helt sikker på at det er dette du ønsker. Det er fordi det er svært krevende å gjenoppta melkeproduksjonen hvis du skulle angre deg.

Det er ikke uvanlig at mødre ombestemmer seg og likevel vil amme, selv etter svært vanskelige ammeerfaringer tidligere.

Hvis du skulle ombestemme deg, så kreves det en stor innsats med pumping og amming i flere uker for å få melk. Du kan amme hvis du ombestemmer deg når medikamentet er gitt rett etter fødsel fordi barnet får i seg små mengder med melk.

Amming er derimot ikke anbefalt hvis medikamentet blir brukt senere i ammeforløpet fordi du da som regel har større mengder melk og barnet blir utsatt for mer av virkestoffet.

Ikke alle bør bruke dette legemiddelet. Det gjelder for eksempel hvis du har pågående brystbetennelse, høyt blodtrykk knyttet til svangerskapsforgiftning, alvorlig hjerte- og karsykdom, eller alvorlig psykisk lidelse. Det har også en del bivirkninger som er viktige å vite om. Les mer om legemiddelet i Legemiddelhåndboka.

Snakk med helsepersonell hvis du trenger mer informasjon om medisiner som stopper melkeproduksjonen.

Hvordan kan jeg lindre brystspreng?

Etter fødsel vil det produseres råmelk. Etter noen dager vil brystene begynne å produsere mer moden melk. Da øker blod- og lymfetilførselen til bryst og brystkjertler.

På grunn av dette får du det som kalles brystspreng, ca 2-4 dager etter fødsel.

Brystspreng er ikke er det samme som melkespreng. Brystspreng skyldes ødemer som kan gjøre brystene hovne og vonde.

Flergangsfødende får gjerne tidligere melk og kan få mer ubehag av brystspreng.

Kalde omslag kan hjelpe mot hevelsen i brystene. Legg for eksempel en kald klut på mellom hver gang du melker ut, eller bruk en pakke frosne erter som du pakker inn i et håndkle. Det former seg etter brystet.

Du kan også bruke kålblader på brystene. Dette er et kjerringråd, noe du kan lese om i denne artikkelen fra Kelly Bonyata IBCLC. Erfaring viser at overdreven bruk av kålblader kan gi redusert melkeproduksjon, noe som du kan benytte deg av i din situasjon.

Noen syns varme kan lindre. Varme kan gjøre at det blir mer spreng fordi blod- og lymfetilførselen øker der hvor det er varmt. Men varme omslag rett før utmelking kan gjøre det enklere å få ut melk.

Massasje anbefales ikke. Men det kan hjelpe å bruke en form for lymfedrenasje, der du stryker forsiktig fra brystknoppen, ut mot sidene av brystet og opp mot armhulen, for å lede væsken vekk. Det er viktig å stryke forsiktig, som om du skulle stryke over ansiktet på barnet ditt. Her kan du lese mer om dette.

For å redusere hevelse og få mindre smerter, så kan du ta en kombinasjon av smertestillende (paracetamol) og betennelsesdempende (ibuprofen), hvis du tåler det.

Det er ingen grunn til å lide seg gjennom dette.

Kontakt helsepersonell hvis du er usikker på dosering. Les mer om amming og medisiner.

Hva med tette melkeganger og brystbetennelse?

Brå stopp av amming eller for rask nedtrapping av utmelking kan føre til tette melkeganger og brystbetennelse.

Tette melkeganger oppdages ofte ved at du kjenner noen ømme, litt harde områder i brystet. Huden over områdene kan bli rødflammet. Tette melkeganger kan utvikle seg til brystbetennelse hvis du ikke får bukt med det. Les mer om tette melkeganger.

Ved brystbetennelse kan brystet bli rødt, varmt, hovent og smertefullt. Du kan få feber og en influensalignende følelse i kroppen.

Behandlingen for begge tilstander er å amme eller melke ut regelmessig og bruke kalde omslag og smertestillende for å redusere hevelse/smerte.

Hvis du mistenker brystbetennelse vil dette være førstevalget som behandling i 12-24 timer.

Kontakt lege før dette hvis du i løpet av dette døgnet blir mye dårligere, får høy feber, kvalme, oppkast eller får mer vondt i brystet. Du kan da ha behov for antibiotika.

Les mer om brystbetennelse.

Noen ord til deg som har mistet babyen din

Det kan være en stor utfordring å håndtere dyp sorg og samtidig oppleve at kroppen din forteller deg at du født et barn: Melkeproduksjon, blødninger, forandring av kroppen og svingninger i hormoner er påminnelser om tapet du opplever.

Brystene forbereder seg til å starte melkeproduksjonen tidlig i svangerskapet. Du kan oppleve melk i brystene selv om du mistet barnet i magen ned mot uke 16 eller enda tidligere.

Morsmelk etter tap er beskrevet som «de hvite tårene».

For noen vil det oppleves som en fin og naturlig del av sorgprosessen å melke ut melk.

For andre vil det være mer riktig å avslutte raskt fordi det oppleves som en altfor smertefull påminnelse om tapet. Noen vil verken se melken eller forholde seg til den.

Om du skal ta medikamenter for å stoppe melken eller velge «den naturlige veien» er ditt valg etter god veiledning fra helsepersonell om fordeler og ulemper med de to ulike metodene beskrevet lengre opp i denne teksten.

For noen er det meningsfullt å donere melk. De finner trøst i at tapet av eget barn kan gi helse og liv til en annen syk eller prematur baby.

Det kan også føles meningsfullt å spare frossen melk i fryseren som et konkret minne. Noen velger å lage et smykke av melken.

Gjør det som føles riktig for deg.

Trenger du hjelp og støtte?

Landsforeningen uventet barnedød (LUB)

Vi som har et barn for lite

Lactation after stillbirth and loss

Commonly Asked Questions about Lactation after Loss

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 21.06.23