Hopp til Innhold
Ammeinnlegget

Ammehjelpens eneste mannlige æresmedlem

Ammehjelpen

11.06.2024

Hans Christofer Børresen (1935-2024) var Ammehjelpens eneste mannlige æresmedlem. Han tok blant annet initiativ til at mødre som fikk barn som måtte opereres etter fødsel, fikk hjelp til å få i gang og opprettholde melkeproduksjonen.

Hans Christofer Børresen ble født 2. februar 1935. Han døde 12. april 2024.

Hans Christofer Børresen var lege og professor i klinisk biokjemi ved Rikshospitalet, og har vært Ammehjelpens «mannlige alibi» siden 1973, da «vår» Kari Paalgard Pape hørte han forelese om morsmelk og amming på Rikshospitalet. 

Engasjementet hans for amming og morsmelk startet midt på 1960-tallet, da han utviklet en intravenøs ernæringsblanding for spedbarn. På forhånd studerte han nøye morsmelkens sammensetning, og ble begeistret for det han fant.

Det var nytt i Norge at morsmelk ikke «bare var mat og drikke», men også inneholder antistoffer og annet som beskytter mot sykdommer.

Han tok derfor initiativet til at mødre som fikk barn som måtte opereres, fikk hjelp til å få i gang og opprettholde melkeproduksjonen inntil barna var klare for å die. Før var det vanlig å gi medikamenter for å stoppe melken, og barna ble flaskematet.

Hans Christofer stilte opp for Ammehjelpen som foreleser ved mange seminarer. Han oversatte bøker om amming, som i perioder ble brukt som pensum for ammehjelpere.

Fra 1987 var han med i det tverrfaglige Ammefagrådet som ble initiert av Ammehjelpen. Ammefagrådet var forløperen til Nasjonal kompetansetjeneste for amming, og senere Enhet for amming, FHI.

Hans Christofer Børresen ble utnevnt til æresmedlem i Ammehjelpen i 1994.

Les mer om Ammehjelpens historie, og om laktosaurene som bidro i begynnelsen.

Var artikkelen nyttig?

Flere innlegg