
Ammehjelpens fagseminar 2025
Påmeldingen til Ammehjelpens fagseminar 2025 har åpnet! Årets tema er kritiske tidspunkter i ammeforløpet: Ammestart, oppstart av fast føde, søvn 6-12 måneder og jobbstart.
✅ Påmelding til Ammehjelpens fagseminar
Praktisk info
Tid: Fredag 4. april 2025
Sted: Helsedirektoratet, Vitaminveien 4, 0483 Oslo
Det er også mulig å delta digitalt (fra hvor som helst i landet) med tilgang til seminaret i 60 dager etterpå. Det digitale seminaret kan sees så mange ganger du ønsker i løpet av denne perioden.
Det er åpent for alle interesserte, både helsepersonell, studenter og andre.
❗️Påmeldingsfrister:Fysisk: 25. mars 2025
Digitalt: 2. april 2025
❓Spørsmål? Send e-post til fagseminar@ammehjelpen.no
Godkjent for klinisk fagstige med 7 timer av Jordmorforeningen og Fagforbundet. Vi venter på svar fra NSF.
Prisen for fysisk seminar inkluderer lunsj og pausemat.
Priser
Fysisk seminar: Kr. 1500,-
Digitalt seminar: Kr. 1200,-
Studentpriser:
Fysisk seminar: Kr. 1200,-
Digitalt seminar: Kr. 900,-
Gruppebillett:
Digitalt seminar: Kr. 3000,-
Vi har fått flere forespørsler om det er lov å vise seminaret i forbindelse med egne fagdager på helsestasjoner og barselavdelinger, og med en gruppebillett kan man det. Denne billetten lønner seg hvis dere er flere enn to personer som vil delta digitalt.
Digital billett gir tilgang til opptaket i 60 dager fra 4. april 2025 og kan sees et ubegrenset antall ganger
✅ Påmelding til Ammehjelpens fagseminar
⚠️ Ammehjelpere melder seg på via egen lenke.
Program
Årets tema er:
«Mind the gaps» – kritiske tidspunkter i ammeforløpet.
Vi tar for oss ammestart, oppstart av fast føde og jobbstart, hvordan ulike faktorer i disse periodene kan påvirke den videre ammingen – og hvordan helsepersonell kan veilede ammende i disse fasene.
Fagseminaret er rettet mot alle som jobber med ammende og inneholder en god blanding av forskningsbasert og erfaringsbasert kunnskap formidlet av dyktige fagpersoner.
Du kan altså forvente nyttig og praksisnært faglig påfyll, uansett om du har mye eller lite erfaring med ammeveiledning.
NB! Det kan bli endringer i programmet.
09.00-10.00 Registrering
10.15-10.30 Velkommen
- Utdeling av Ammehjelpens begeistringspris 2025.
10.30-12.00 Ammestart, de første ukene
- Forutsetninger for en god ammestart. Tine Greve
- Risikobabyer på barsel. Cecilie Revhaug
- De første ukene hjemme. Tine Greve
12.00-13.00 Lunsj
13.00-14.00 Helsedirektoratets arbeid med amming og spedbarnsernæring
- Gry Hay, Ann-Magrit Lona og Anne Bærug
14.00-14.20 Pause
14.20-1540 Amming fra 6-12 måneder, tilbake på jobb
- Forutsetning for opprettholdelse av amming og melkeproduksjon i 2. levehalvår. Tine Greve
- Søvn og amming om natta; hva er normalt? Camilla Krogli Hansen
- Ammefri; hvordan fungerer det egentlig? Erfaringer fra Ammehjelpen. Marianne Henriksen og Åshild Riise
1540-1600: Avslutning
Om foredragsholderne
Tine Greve
Ammehjelper, jordmor og internasjonalt godkjent ammeveileder (IBCLC). Hun jobber som jordmor og ammeveileder på Bambus familieklinikk, avdeling Bærum. Hun har tidligere vært studieveileder ved Videreutdanning i ammeveiledning. Hun har i mange år undervist i ammeveiledning ved flere jordmor- og helsesykepleierutdanninger i Norge og holder kurs for både helseforetak og kommunehelsetjenesten.
Cecilie Revhaug
Spesialist i barnemedisin, ammehjelper og PhD. Hun jobber som barnelege ved sykehuset Telemark.
Gry Hay
Ernæringsfysiolog, dr. philos. Spesialrådgiver, Helsedirektoratet, avdeling for barne- og ungdomshelse. Hun har arbeidet i Helsedirektoratet siden 2010 og har fagansvar for Helsedirektoratets arbeid med amming, spedbarnsernæring og ernæring for gravide og ammende. Hun har, i samarbeid med Enhet for amming, FHI, laget «Alt om spedbarnsmat» på Helsenorge (helsenorge.no/spedbarnsmat) med 70 filmer og korte tekster om amming og spedbarnsernæring. I 2025 er hovedoppgaver oppdatering av Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring, i tråd med nye nordiske ernæringsanbefalinger, og internasjonalt arbeid knyttet til amming og markedsføring av morsmelkerstatninger. Gry Hay har doktorgrad i ernæring fra Universitetet i Oslo. Avhandlingen omhandlet jern-, folat- og vitamin B-12 status hos norske sped- og småbarn.
Anne Bærug
Ernæringsfysiolog, ph.d. Seniorrådgiver i Helsedirektoratet, avd. for barne- og ungdomshelse. Hun var en av initiativtakerne til innføring av WHO/UNICEFs Mor-barn-vennlig sykehus i Norge i 1993. Hun var leder for tidligere Nasjonal kompetansetjeneste for amming fra 2005 til 2019. Fra 2024 har hun arbeidet i Helsedirektoratet som har overtatt hovedansvaret for å beskytte, fremme og støtte amming på nasjonalt nivå. Hun har gjennomført en effektstudie som fant at Ammekyndig helsestasjon økte varigheten av fullamming. Dette var en av grunnene til at EU kommisjonen har evaluert Ammekyndig helsestasjon som en «beste praksis», og at flere europeiske land nå vil innføre dette programmet i forbindelse med EUs JA PreventNCD – Reducing Europe’s cancer and NCD burden. Hun var koordinator for WHOs Vekststudie som resulterte i vekstkurver basert på morsmelkernærte barns vekst. Anne er æremedlem i Ammehjelpen.
Ann-Magrit Lona
Helsesykepleier med master i folkehelse, ammeveileder NKA og IBCLC, seniorrådgiver ved Helsedirektoratet, Avdeling for barne- og ungdomshelse. Hun har lang erfaring innen ammeveiledning og folkehelse gjennom helsestasjonsarbeid i Trondheim kommune. Hun startet ved Nasjonal kompetansetjeneste i amming (NKA) i 2020, før hun ble overført til Enhet for amming i Folkehelseinstituttet. Fra 2024 har hun arbeidet i Helsedirektoratet. I 2021 gjennomførte hun en nasjonal tverrsnittsundersøkelse blant jordmor- og helsesykepleierstudenter, som avdekket lav mestringstro og kunnskapsnivå i ammeveiledning. Kun 30 % av studentene oppnådde tilfredsstillende kunnskapsnivå etter avsluttet undervisning. Dette førte til at hun ledet utviklingen av AmmE-læring, et digitalt opplæringsprogram for ammeveiledning, der hun også er faglig ansvarlig. Nettkurset er nå implementert i de fleste jordmor- og helsesykepleierutdanningene i Norge. Hovedfokuset hennes ved Helsedirektoratet er å støtte og veilede helsestasjoner som ønsker å implementere Mor-barn-vennlig standard: Ammekyndig helsestasjon, med mål om å beskytte, fremme og støtte amming i praksis. I tillegg underviser hun i amming ved flere jordmor- og helsesykepleierutdanninger.
Camilla Krogli Hansen
Ammehjelper, journalist og kommunikasjonsrådgiver som har jobbet ved en barselavdeling – og som til sommeren er ferdig utdannet sykepleier. Hun har arbeidet med kommunikasjon siden 2008, og har vært en del av Ammehjelpen siden 2015, som ammehjelper, styremedlem og nestleder. I 2018 fikk hun ansvar for å oppdatere alt innhold på Ammehjelpens nye nettside som ble lansert i 2019. Hun er nå ansatt som redaktør i 50 % stilling, noe som innebærer at hun skriver og oppdaterer det aller meste av innholdet på ammehjelpen.no. Hun har i tillegg hovedansvar for Ammehjelpens eksterne kommunikasjon, blant annet via sosiale medier: Ammehjelpens åpne side på Facebook og Instagram.
Marianne Henriksen
Ammehjelper, jurist og nestleder i Ammehjelpens styre.
Åshild Riise
Ammehjelper, vikarierende daglig leder i Ammehjelpen og lærer.

🌿 Meld deg inn i Ammehjelpsgruppen
🌷 Følg oss på Instagram
🌟 Følg oss på Facebook
💌 Meld deg på nyhetsbrev fra Ammehjelpen
✅ Påmelding til Ammehjelpens fagseminar