Hopp til Innhold
Ammestart

Slik viser nyfødte at de vil ammes

Signalene som babyen gir når den vil ammes kan være litt vanskelige å få tak på for nybakte foreldre. Det er vanskelig å legge et gråtende barn til brystet, så legg barnet til mens det fortsatt er rolig og viser tidlige tegn. Dette kan du lese mer om her. 

Hva skal jeg se etter?

Tegnene nyfødte gir på at de er sultne kan til å begynne med være ganske vage og vanskelige å se dersom du ikke vet hva du skal se etter. I denne filmen laget av en svensk ammeveileder kan du se de ulike tegnene, fra tidlige til seine.

Det er mye enklere å amme en baby som er passelig sulten og rolig enn én som er skrubbsulten og gråtende.

Det er helt vanlig å streve med å tolke spedbarnet i starten – og det blir ofte prøving og feiling. Det viktige er ikke at du alltid treffer riktig, men at du prøver. 

Hvis du har barnet tett på kroppen er det lettere å lære seg å tolke barnets signaler tidlig enn om barnet ligger for seg selv. Her kan du lese mer om hvor viktig hudkontakt er for babyen.

Å ha barnet mye inntil seg i starten, både ved soving og ellers, kan gjøre det enklere å plukke opp de små signalene som akkurat ditt barn gir.

🆘Noen nyfødte går veldig raskt fra 0-100. Hos noen kan det henge sammen med personlighet og temperament, hos andre kan det handle om at barnet er plaget av noe. Snakk med helsepersonell hvis du er i tvil.

Film fra helsenorge.no

Hva er tidlige tegn?

Du vil ofte kunne se at barnet begynner å vise tegn på sult allerede før det våkner. Du kan kanskje se at barnet begynner å smatte, tar fingrene/hendene opp til munnen, eller at hodet virrer fra side til side. Legg barnet til brystet når du oppdager disse tegnene.

Hva er middels og sene tegn?

Når barnet gråter, er dette altså ofte et sent tegn på sult. Etter hvert som du lærer barnet ditt å kjenne, vil du lære deg hvilke signaler du skal se etter, sånn at du (i teorien) kan være i forkant. Det er ikke alltid like lett i praksis, men det vil bli enklere.

Hvorfor viser barnet tegn til å ville ammes så ofte?

Mange tenker at det er vanlig å amme hver tredje eller fjerde time, men dette er et minimum for nyfødte. Nyfødte bør spise minst 8-12 ganger i døgnet, uansett om det dier eller får melk på andre måter. De fleste vil die mye oftere enn det, gjerne hver 1-2 time.

Barnet «vet» at ved å søke brystet ofte, så etableres og stimuleres melkeproduksjonen.  Det er derfor viktig å la barnet få die selv om du tenker at du nettopp ammet og at hen umulig kan være sulten nå igjen. Pupp er også mer enn mat, og barnet dekker flere behov ved brystet.

Ved å la barnet være selvregulert vil det som regel få dekket behovene sine både for næring og nærhet.

Se på babyen, ikke på klokka🧡

Les mer i artikkelen vår om hvor ofte du bør amme.

NB. Ikke alle babyer viser tydelige tegn til sult. Da må de vekkes og tilbys melk via pupp eller på andre måter. Kontakt helsepersonell hvis du er usikker på hva du skal se etter, og om babyen din får nok melk.

Hva skjer når babyen blir eldre?

Etterhvert vil du ikke trenge å se etter disse små signalene på at det er på tide å amme. Dere finner etterhvert et eget «språk» for dette.

Det som er tegn på sult hos en nyfødt er ikke nødvendigvis det hos en baby på 2-3 måneder. For eksempel vil det at de sutter på hendene sine ofte bare handle om at de har oppdaget at de har hender.

Selv om gråt kan være uttrykk for en lang rekke følelser og behov hos babyen, og at vi kan hjelpe babyen til å regulere seg på mange ulike måter – så vil amming fortsatt kunne være et godt verktøy for å roe barnet i ulike situasjoner.


Sultsignaler – signaler på sult – tegn på at babyen er sulten

Var artikkelen nyttig?

Nasjonalt Kompetansesenter for amming, ved Elisabeth Tufte Amning – en håndbog for sundhedspersonale. Sunhedsstyrelsen 2013.

 


Oppdatert 03.09.24