Hopp til Innhold

Vil du bli ammehjelper?

Ammehjelpen ble stemt fram som én av vinnerne av Årets Skulderklapp i regi av Danske Bank i 2019. Prisen var blant annet denne filmen. Tusen takk til alle som stemte på oss, og til alle de fine mødrene og barna som bidro da filmen skulle lages.

Hvem kan bli ammehjelpere?

For å kunne bli ammehjelper må du ha egen ammeerfaring. Det er ikke viktig hvor lang ammeerfaring du har.

Det viktige er at du har kjent ammingen på kroppen, og at du ønsker å hjelpe andre ved å svare på henvendelser omkring amming og morsmelk.

Du trenger ikke ha helsefaglig bakgrunn for å bli ammehjelper. Du kan være gartner, konduktør eller birøkter. Eller noe helt annet.

For å kunne bli ammehjelper må du lese pensum, svare på ammehjelperoppgaven og få den godkjent. Pensum består blant annet av boka «Amming – en håndbok for helsepersonell», som også er i bruk ved helsesykepleier- og jordmorutdanningene.

Hva gjør en ammehjelper?

En ammehjelper gir informasjon, veiledning og støtte ved spørsmål omkring amming og morsmelk, med utgangspunkt i kunnskapsbasert praksis.

Kunnskapsbasert praksis betyr at rådene gis med bakgrunn i kunnskap fra forskning og teori, artiklene på ammehjelpen.no, i tillegg til egen/andres praktiske erfaring.

De fleste ammehjelpere er tilgjengelige utenom helsestasjoners åpningstider, og er et supplement til det offentlige tilbudet på helsestasjoner og ammepoliklinikker.

Hvordan blir jeg ammehjelper?

For å bli ammehjelper må du ha egen ammeerfaring, lese pensum og bestå ammehjelperoppgaven.

Hva inneholder Ammehjelperpakken?

Hva er ammehjelperoppgaven?

For å kunne bli ammehjelper må du lese pensum og svare på spørsmålene i ammehjelperoppgaven. Spørsmålene handler om alt fra hvordan melkeproduksjonen fungerer, til praktisk ammeveiledning og etiske retningslinjer for ammehjelpere.

Du får tilsendt lenke til ammehjelperoppgaven på e-post når du har bestilt og betalt ammehjelperpakken.

Selve oppgaven kladdes først og leveres elektronisk via lenken du får tilsendt på epost.

Arbeidet med ammehjelperoppgaven vil gjøre deg i stand til å gi god veiledning til mødre som tar kontakt med deg. Vi tror også at den vil være spennende og lærerik for deg å løse.

Hvis du er IBCLC og/eller har ammeveilederutdanningen fra NKA/Høgskolen i Innlandet – og er godkjent for under fem år siden – holder det at du sender inn del 3 og 4 av ammehjelperoppgaven.

Ammehjelperoppgaven er godkjent av Enhet for amming, FHI.

Hva skjer når jeg har bestilt og betalt ammehjelperpakken?

Når vi har mottatt bestillingen din vil vi sende deg pensumboka i posten, og du vil få en e-post med informasjon om ammehjelperoppgaven. Du får tildelt en veileder som skal hjelpe deg på veien mot å få godkjent ammehjelperoppgaven.

Du vil også kunne bli medlem i vår interne gruppe på Facebook for ammehjelperkandidater, der du kan stille spørsmål hvis noe er uklart omkring oppgaven eller hva det vil si å være ammehjelper.

Hva skjer når jeg har fått godkjent oppgaven?

Du vil få tildelt en fadder som du kan spørre om råd når du skal svare på dine første henvendelser.

Du får også tilgang til vår interne gruppe for godkjente ammehjelpere på Facebook der vi deler relevant informasjon med hverandre og kan spørre de andre ammehjelperne om alt vi lurer på.

En hel gjeng av ammehjelpere står altså klare til å hjelpe og støtte deg videre!

Kan jeg selv bestemme hvordan jeg ønsker å bidra som ammehjelper?

Ammehjelpere kan veilede over telefon, meldinger, epost, videosamtaler, Ammehjelpsgruppen på Facebook, i andre sosiale medier og på hjemmebesøk.

Du kan selv velge hvilke kanaler du vil bruke, og du kan veksle mellom dem så ofte du vil, alt etter hva som passer for deg og din livssituasjon.

Når oppgaven er godkjent får du tilgang til din egen side på nettsiden vår. Der kan du blant annet krysse av for om du vil være tilgjengelig på e-post og/eller telefon.

Det er helt greit å være mer eller mindre aktiv i perioder, avhengig av hva som skjer ellers i livet ditt. Det viktigste er at du i utgangspunktet har lyst og mulighet til å bidra til at enda flere får kvalifisert ammehjelp.

Hvor kan jeg få vite mer om hva det vil si å være ammehjelper?

Send e-post til medlem@ammehjelpen.no hvis du har spørsmål du ikke finner svar på, eller hvis du ønsker kontakt med eventuelle lokalgrupper eller ammehjelpere i nærområdet ditt.

Ammehjelpsgruppen på Facebook drives av Ammehjelpen og har som mål å gi råd og veiledning om amming og morsmelk til gravide og ammende.

Her kan du se våre ammehjelpere i aksjon i kommentarfeltene. Det er en fin arena for å lære om amming og øve seg på å veilede andre.

Får jeg betalt for å være ammehjelper?

Ikke i kroner og øre. Å være ammehjelper er et frivillig verv. Du betaler faktisk en årlig kontingent for å lov til å være ammehjelper, på lik linje med medlemsskap i andre frivillige organisasjoner.

Men:

Du får betalt, bare på litt andre måter:

Takknemlighet

Innsatsen du legger inn er som regel grunnleggende viktig for dem du hjelper, uansett om du svarer på et enkelt spørsmål eller følger noen over lang tid. Det gir mye glede å kunne være til hjelp for andre i en sårbar fase av livet.

Vennskap

Du blir kjent med mange fine mennesker som brenner for å hjelpe andre med amming, akkurat som deg.

Kunnskap

Du får masse kunnskap om amming, morsmelk, veiledning og nasjonale retningslinjer. Blant annet.

Tilgang til årets høydepunkt!

Én gang i året arrangeres Ammehjelpens landstreff og fagseminar. Alle aktive ammehjelpere får dekket fagseminaret som arrangeres fredag før landstreffet, og som er åpent for alt av helsepersonell. Selve landstreffet er bare for ammehjelpere, og gir faglig påfyll, inspirasjon og sosialt samvær med nye og gamle venner.

Jeg har bestemt meg for å bli ammehjelper!

Hurra! Ammehjelpen får nemlig stadig flere henvendelser, og vi har alltid plass til flere engasjerte ammehjelpere.

Bestill ammehjelperpakken og sett i gang med oppgaven. Du er hjertelig velkommen i gjengen!

✏️ Her bestiller du ammehjelperpakken.

☎️ Ta kontakt med daglig leder i Ammehjelpen hvis du har spørsmål: medlem@ammehjelpen.no

Kan jeg støtte Ammehjelpen på andre måter?

Ja! Du kan støtte oss via Vipps. Du kan også støtte oss ved å fortelle andre at vi finnes, følge oss i sosiale medier og dele artiklene våre