Hopp til Innhold
!Vil du bli ammehjelper? 
Utfordringer hos mor

Lecitin mot tette melkeganger

Tette melkeganger kan hos noen forebygges ved å ta kosttilskuddet lecitin.

Hva er lecitin?

Lecitin er en kjemisk forbindelse som finnes naturlig i mange matvarer, for eksempel i eggeplomme. Stoffet har en emulgerende virkning som blant annet utnyttes ved produksjon av majones når olje og vann skal blandes. (kilde: SNL)

Lecitin finnes i mye av den maten vi spiser, både naturlig og tilsatt for å emulgere for eksempel salatdressinger.

Hvorfor lecitin?

Noen kvinner være mer utsatt for tette melkeganger enn andre. For disse kvinnene kan det være verdt å prøve et kosttilskudd som heter lecitin.

Lecitin er en forebyggende behandling. Det hjelper IKKE når tilstoppingen har oppstått.

Rådet om lecitin mot tette melkeganger er erfaringsbasert. Det betyr at mødre som har prøvd lecitin som en forebyggende behandling mot tette melkeganger har erfart at det fungerer. Det finnes ikke forskning som dokumenterer at det fungerer.

Hvor mye skal jeg ta?

Doseringen er i følge Jack Newman fire kapsler á 1200 mg pr døgn, til sammen 4800 mg. Kommer det i pulver/granulat er doseringen en spiseskje 3-4 ganger daglig.

Hvis dette har effekt kan dosen, etter to uker uten tilstopninger, settes ned til tre kapsler om dagen. Hvis det fortsatt ikke er tilstopninger kan dosen ytterligere reduseres.

I en ny anbefaling om behandling av brystbetennelse fra Academy of breastfeeding medicine står det at daglig inntak av 5–10 gram solsikke- eller soyalecitin kan redusere betennelse i melkeganger og emulgere melken.

Er det trygt?

Rådet omtales i Guide to breastfeeding av Jack Newman fra 2000. Det nevnes også i det store oppslagsverket Breastfeeding and Human Lactation og i en ny anbefaling fra Academy of breastfeeding medicine. Enhet for amming (FHI) har laget et eget skriv om bruken av lecitin.

Det er ikke rapportert om bivirkninger hos mor eller barn i de kildene vi har tilgang til.

RELIS skriver: Det foreligger ikke tilstrekkelig dokumentasjon til å kunne anbefale bruk av lecitin ved amming. Med bakgrunn i utstrakt bruk av lecitin i matvarer, vurderer vi likevel risikoen for uheldig påvirkning av barnet som lav.

LactMed skriver: No scientifically valid clinical studies exist on the safety and efficacy of high-dose lecithin supplementation in nursing mothers or infants. (…) Lecithin is usually well tolerated and is considered to be «generally recognized as safe» (GRAS) by the U.S. Food and Drug Administration.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 09.07.22