Hopp til Innhold
Pumping og oppbevaring av melk

Oppbevaring av morsmelk

Her får du svar på hvor lenge morsmelk kan oppbevares i romtemperatur, i kjøleskapet og i fryseren. Du får også vite hvordan du bør behandle morsmelken for at holdbarheten og kvaliteten skal bli best mulig. Rådene vi gir gjelder for friske barn som er hjemme, ikke på sykehus.

Hva er viktig å huske på?

Hvis du og/eller barnet er på sykehus må dere følge sykehusets retningslinjer for oppbevaring og håndtering av morsmelk.

Hvis barnet ditt er hjemme, men er prematurt eller sykt, bør du være ekstra nøye med hygienen og ikke bruke melk som er over anbefalt oppbevaringstid. Er barnet nyfødt må du også være nøyere enn om barnet kryper rundt på gulvet.

Det er mange faktorer som kan påvirke hvor lenge morsmelk kan lagres uten å bli dårlig og/eller miste næringsverdi. For eksempel om temperaturen i kjøleskapet eller fryseren din er så lav som den bør være, hvor rent det er i kjøleskapet, hvor nøye du er med hygienen når du pumper/håndmelker, og hvor rene beholdere du bruker.

Antall timer, dager og måneder som oppgis i denne artikkelen er derfor veiledende. Bruk skjønn når du vurderer om melka kan gis til barnet, og lukt og smak på melka dersom du er usikker. Husk at tidligere fryst melk kan lukte/smake såpe/oppkast uten at det betyr at den er dårlig.

Hvordan sikrer jeg at melka får best mulig holdbarhet?

Hvilke beholdere kan brukes til å oppbevare morsmelk i?

Hvor lenge kan morsmelk stå i romtemperatur?

Hvor lenge kan morsmelk stå i kjøleskapet?

* ❗️AAP (den amerikanske barnelegeforeningen) hadde ved en feil publisert en tekst der det sto at fersk, kroppstemperert melk kunne blandes rett i kjøleskapskald eller frossen melk – noe som spredte seg raskt i sosiale medier. De har nå rettet opp i dette. De amerikanske anbefalingene er i tråd med det vi opplyser om i denne artikkelen.

Hvor lenge kan morsmelk oppbevares i fryseren?

Hvordan tiner jeg frossen morsmelk?

Hvordan varmer jeg opp morsmelk?

Mange tror at melken alltid må varmes før den gis til barnet. Men om den bør varmes eller ikke kommer an på hvilken temperatur barnet foretrekker. Du kan gi romtemperert eller kald melk dersom barnet liker melken servert på denne måten.

Melk som skal gis til premature eller små/syke nyfødte skal imidlertid varmes til kroppstemperatur (37 grader) slik at de slipper å bruke mer energi enn nødvendig på å fordøye melken.

Morsmelk bør ikke varmes til mer enn kroppstemperatur, altså ca 37 grader. Dette er for å ta vare på innholdet av immunstoffer og næringsstoffer. Du trenger likevel ikke kaste melka selv om du skulle komme til å varme den for mye ved et uhell en gang i blant.

Må restene kastes hvis barnet ikke drikker opp melka?

Barnets spytt kan gi oppvekst av bakterier i melka, men det finnes lite forskning på hvor grensene går for hva som er ok for barnet.

Fersk, nylig utpumpet melk har bedre bakteriedrepende egenskaper enn melk som har vært frosset og tint.

Hvis barnet bare drikker litt av flaska, så kan du gi melka på nytt innenfor et tidsrom på 1-2 timer hvis den oppbevares i romtemperatur. Dette er for å være på den sikre siden. Lukt og smak om du er usikker.

Hvor nøye du trenger å være er avhengig av om barnet er sykt eller helt nyfødt, eller om det er et større barn som kravler rundt på gulvet.

Hvordan kan jeg ta med morsmelk på tur?

Vond lukt eller smak på melka?

Noen opplever at melken endrer smak eller lukt under oppbevaring. At melka lukter såpe eller oppkast betyr utrolig nok ikke at melka er dårlig. Det skyldes innholdet av lipase i melka, og er ikke skadelig for barnet. Noen barn drikker melka likevel, andre ikke.

Dersom dette er et problem for deg kan du prøve å kjøle ned eller fryse melka raskere enn du pleier.

Å varme opp melka til over 40 grader før den fryses eller settes i kjøleskapet kalles skålding, noe som deaktiverer lipasen. Det deaktiverer samtidig mange næringsstoffer og immunstoffer, og er derfor i utgangspunktet ikke anbefalt – spesielt ikke for barn som får slik melk ofte.

Her kan du lese mer om vond smak eller lukt på melka.

Kan jeg donere melka jeg har i fryseren?

Det er mange premature eller syke barn som trenger mer morsmelk enn det mammaen er i stand til å produsere.

De aller fleste morsmelkbanker trenger flere givere. Dersom du ønsker å bli morsmelkgiver må du ta kontakt med en av melkebankene før du eventuelt begynner å fryse ned melk til dette formålet.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om oppbevaring av morsmelk?

Breastfeeding Support: How long does breastmilk last?

CDC: Proper storage and preparation of breastmilk

CDC: Frequently asked questions

Academy of Breastfeeding Medicine: Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants

Var artikkelen nyttig?

Ja
Nei
Tusen takk for tilbakemeldingen! Hvis du ønsker svar, send en e-post til nettside@ammehjelpen.no

Oppdatert 05.01.25