Oppbevaring av morsmelk
Her får du svar på hvor lenge morsmelk kan oppbevares i romtemperatur, i kjøleskapet og i fryseren. Du får også vite hvordan du bør behandle morsmelken for at holdbarheten og kvaliteten skal bli best mulig. Rådene vi gir gjelder for friske barn som er hjemme, ikke på sykehus.
Hva er viktig å huske på?
Hvis du og/eller barnet er på sykehus må dere følge sykehusets retningslinjer for oppbevaring og håndtering av morsmelk.
Hvis barnet ditt er hjemme, men er prematurt eller sykt, bør du være ekstra nøye med hygienen og ikke bruke melk som er over anbefalt oppbevaringstid. Er barnet nyfødt må du også være nøyere enn om barnet kryper rundt på gulvet.
Det er mange faktorer som kan påvirke hvor lenge morsmelk kan lagres uten å bli dårlig og/eller miste næringsverdi. For eksempel om temperaturen i kjøleskapet eller fryseren din er så lav som den bør være, hvor rent det er i kjøleskapet, hvor nøye du er med hygienen når du pumper/håndmelker, og hvor rene beholdere du bruker.
Antall timer, dager og måneder som oppgis i denne artikkelen er derfor veiledende. Bruk skjønn når du vurderer om melka kan gis til barnet, og lukt og smak på melka dersom du er usikker. Husk at tidligere fryst melk kan lukte/smake såpe/oppkast uten at det betyr at den er dårlig.
Hvordan sikrer jeg at melka får best mulig holdbarhet?
- Vær nøye med hygienen, og vask alltid hendene før du håndmelker eller pumper.
- Vær nøye med hygiene og rengjøring av beholdere og pumpeutstyr
- Bruk lufttette beholdere
- Sett melka rett i kjøleskap/fryser etter pumping/håndmelking, med mindre du vet at den skal brukes innenfor fire timer.
Hvilke beholdere kan brukes til å oppbevare morsmelk i?
- Bruk små beholdere som er egnet for mat, og har tett lokk, for eksempel glass (syltetøyglass) eller plastbeger. Du kan også bruke isterningsposer eller plastposer beregnet på nærkontakt med mat.
- Beholderne trenger ikke sterilisering, men de må vaskes godt med vann og såpe eller i oppvaskmaskinen. La dem lufftørke eller tørk med rent kjøkkenpapir. (1)
- For å unngå svinn er det best å fryse melken i små porsjoner.
Hvor lenge kan morsmelk stå i romtemperatur?
- Fersk melk kan stå inntil fire timer i romtemperatur før den gis til barnet. Hvis du har vært svært nøye med hygienen kan den stå i 6-8 timer før den brukes. (1)
- Melk som har stått i kjøleskapet kan oppbevares inntil to timer i romtemperatur.
- Tint melk kan stå inntil to timer i romtemperatur. (1)
- Hvis barnet har drukket av flaska, kan melka stå i romtemperatur og gis på nytt innenfor 1-2 timer. (1)
Hvor lenge kan morsmelk stå i kjøleskapet?
- Fersk morsmelk er holdbar i kjøleskap (4 grader) i inntil 4 døgn. Under svært rene forhold kan den holde i 5-8 døgn.
- Melken bør stå innerst i kjøleskapet der det er kaldest. Dette forlenger holdbarheten på melka.
- Morsmelk som skal i kjøleskapet bør settes der med én gang.
- Fersk melk bør avkjøles under rennende, kaldt vann før den helles over i en beholder med kjøleskapskald melk*. Holdbarheten styres av den eldste melken.
- Tint melk er holdbar i 24 timer i kjøleskap. «Tint» betyr at den ikke lenger inneholder iskrystaller.
* ❗️AAP (den amerikanske barnelegeforeningen) hadde ved en feil publisert en tekst der det sto at fersk, kroppstemperert melk kunne blandes rett i kjøleskapskald eller frossen melk – noe som spredte seg raskt i sosiale medier. De har nå rettet opp i dette. De amerikanske anbefalingene er i tråd med det vi opplyser om i denne artikkelen.
Hvor lenge kan morsmelk oppbevares i fryseren?
- Bruk en ren, lufttett beholder som merkes med dato. Sjekk at den er beregnet for mat.
- Det finnes spesielle poser beregnet på morsmelk, men disse kan bli dyre i bruk. Det går gjerne like greit å bruke isterningsposer eller vanlige plastposer beregnet til matoppbevaring. Dersom du bruker vanlige plastposer er det lurt å ha doble poser og legge dem i en boks, slik at de ikke skrubbes hull på. Vær oppmerksom på at fettet kan bli hengende igjen i posen.
- La det være igjen et par cm på toppen av beholderen ettersom morsmelken vil utvide seg når den blir fryst.
- Morsmelk som skal fryses bør settes i fryseren med én gang. Dette gjør at melken beholder næringsstoffer bedre og gir lavere risiko for bismak.
- Fersk melk bør avkjøles før den helles over i en beholder med frossen melk. Holdbarheten styres av den eldste melken.
- Sett melken så langt bak i fryseren som mulig. Dette hindrer temperatursvingninger i melka når døren åpnes og lukkes. Temperatursvingninger gjør holdbarheten dårligere.
- Morsmelk kan oppbevares seks måneder i dypfryser (-18 grader). Oppbevaring i fryser i opp til til 12 måneder kan også være akseptabelt. Det er ikke farlig å gi melk som har stått lengre enn seks måneder til barnet, men den kan ha dårligere kvalitet og næringsinnhold. Den kan også smake annerledes fordi fettet har harsknet. Hvis barnet stort sett bare får tint melk, er det best å bruke melka før det har gått seks måneder.
Hvordan tiner jeg frossen morsmelk?
- Bakterieveksten er størst når melka er over 4 grader. Derfor bør den holdes så kald som mulig fram til den skal brukes.
- Det ideelle er å tine melk i kjøleskapet over natten.
- Tining under rennende kaldt vann er bedre enn tining i romtemperatur.
- Melk kan også tines i lunkent, rennende vann, men da må melken brukes med det samme.
- Rist melken i emballasjen etter tining slik at du får med alt fettet som legger seg langs kanten.
- Tint melk er holdbar i 24 timer i kjøleskap.
- Har melken stått lenge i kjøleskap før frysing, bør den brukes med én gang etter tining. Dette er fordi bakterieveksten er større enn dersom melken hadde blitt satt rett i fryseren.
Hvordan varmer jeg opp morsmelk?
Mange tror at melken alltid må varmes før den gis til barnet. Men om den bør varmes eller ikke kommer an på hvilken temperatur barnet foretrekker. Du kan gi romtemperert eller kald melk dersom barnet liker melken servert på denne måten.
Melk som skal gis til premature eller små/syke nyfødte skal imidlertid varmes til kroppstemperatur (37 grader) slik at de slipper å bruke mer energi enn nødvendig på å fordøye melken.
Morsmelk bør ikke varmes til mer enn kroppstemperatur, altså ca 37 grader. Dette er for å ta vare på innholdet av immunstoffer og næringsstoffer. Du trenger likevel ikke kaste melka selv om du skulle komme til å varme den for mye ved et uhell en gang i blant.
- Varm opp små porsjoner om gangen slik at svinnet ikke blir så stort dersom barnet ikke drikker alt.
- Morsmelk varmes best i lunkent vannbad (max 40 grader)
- Hvis du passer på å riste på flasken godt under oppvarmingen kan du bruke varmt, rennende vann.
- Morsmelk må varmes forsiktig for å ta vare på de viktige immunstoffene. Den bør ikke bli over 40 grader.
- Morsmelk bør aldri kokes. Mange av de nyttige næringsstoffene går tapt ved koking.
- Mikrobølgeovn gir ujevn oppvarming. Dette kan skade melkens egenskaper, og/eller føre til at deler av melken er så varm at den brenner barnet i munnen.
- Morsmelk bør ikke varmes opp flere ganger.
Må restene kastes hvis barnet ikke drikker opp melka?
Barnets spytt kan gi oppvekst av bakterier i melka, men det finnes lite forskning på hvor grensene går for hva som er ok for barnet.
Fersk, nylig utpumpet melk har bedre bakteriedrepende egenskaper enn melk som har vært frosset og tint.
Hvis barnet bare drikker litt av flaska, så kan du gi melka på nytt innenfor et tidsrom på 1-2 timer hvis den oppbevares i romtemperatur. Dette er for å være på den sikre siden. Lukt og smak om du er usikker.
Hvor nøye du trenger å være er avhengig av om barnet er sykt eller helt nyfødt, eller om det er et større barn som kravler rundt på gulvet.
Hvordan kan jeg ta med morsmelk på tur?
- Melk som er frossen kan oppbevares i kjølebag med fryseelementer.
- Fersk melk fra kjøleskapet som transporteres over lengre tid bør også være i kjølebag, eller eventuelt på termos.
- Morsmelk er holdbar i kjølebag med fryseelementer i ca 24 timer.
- Nypumpet morsmelk som bare har vært oppbevart i romtemperatur holder seg lenger enn melk som har vært innom kjøleskapet: Fersk morsmelk er holdbar i opptil 6 – 8 timer i romtemperatur, hvis du har vært nøye med hygienen. Melk som har stått i kjøleskapet er holdbar ca to timer i romtemperatur.
Vond lukt eller smak på melka?
Noen opplever at melken endrer smak eller lukt under oppbevaring. At melka lukter såpe eller oppkast betyr utrolig nok ikke at melka er dårlig. Det skyldes innholdet av lipase i melka, og er ikke skadelig for barnet. Noen barn drikker melka likevel, andre ikke.
Dersom dette er et problem for deg kan du prøve å kjøle ned eller fryse melka raskere enn du pleier.
Å varme opp melka til over 40 grader før den fryses eller settes i kjøleskapet kalles skålding, noe som deaktiverer lipasen. Det deaktiverer samtidig mange næringsstoffer og immunstoffer, og er derfor i utgangspunktet ikke anbefalt – spesielt ikke for barn som får slik melk ofte.
Her kan du lese mer om vond smak eller lukt på melka.
Kan jeg donere melka jeg har i fryseren?
Det er mange premature eller syke barn som trenger mer morsmelk enn det mammaen er i stand til å produsere.
De aller fleste morsmelkbanker trenger flere givere. Dersom du ønsker å bli morsmelkgiver må du ta kontakt med en av melkebankene før du eventuelt begynner å fryse ned melk til dette formålet.
Hvor kan jeg finne mer informasjon om oppbevaring av morsmelk?
Breastfeeding Support: How long does breastmilk last?
CDC: Proper storage and preparation of breastmilk
CDC: Frequently asked questions
Academy of Breastfeeding Medicine: Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants
Var artikkelen nyttig?
- ABM Clinical Protocol #8: Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants, Revised 2017.
- CDC: Proper storage and preparation of breastmilk
Oppdatert i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for amming.
Oppdatert 05.01.25