Hopp til Innhold
Morsmelkens innhold og egenskaper

Vond smak og lukt på morsmelken

Noen opplever at tint morsmelk lukter såpe eller oppkast. Det betyr ikke at melka er dårlig. Rask nedkjøling og frysing kan forebygge problemet.

Hvorfor får melken vond lukt og smak?

Vanligvis har morsmelk en mild søtaktig lukt og smak, men ved kjølig og frysing kan smaken endre seg til noe som minner om såpe eller oppkast.

Dette skjer fordi enzymet lipase i morsmelken er såpass sterkt at fordøyelsesprosessen (som ellers skjer i barnets mage når det dier) bryter ned fettstoffene i melken. Noen barn bryr seg ikke om bismaken, mens andre nekter å drikke den.

Det er derfor ofte lurt å gjøre en test for å sjekke om dette skjer hos dere, før du fryser litervis med melk som barnet kanskje ikke vil ha. For hvis lukten/smaken allerede der, så er det ingenting du kan gjøre med det. Melken kan eventuelt brukes i badevannet, både for store og små, dersom dere ønsker det.

Hvis melken virkelig er dårlig, så vil det lukte sur melk – og ikke denne distinkte lukta av såpe/oppkast. Det skal imidlertid ganske mye til før morsmelk som er oppbevart og behandlet riktig blir sur.

Hva kan du gjøre for å unngå lipasesmak og -lukt?

Her kan du lese mer om oppbevaring av morsmelk.

Hvis dette ikke forbedrer smaken, eller at barnet også nekter å ta denne melken, så kan du vurdere skålding.

Å varme opp melka til over 40 grader før den fryses eller settes i kjøleskapet kalles skålding, noe som deaktiverer lipasen. Det deaktiverer samtidig mange næringsstoffer og immunstoffer, og er derfor i utgangspunktet ikke anbefalt – spesielt ikke for barn som får slik melk ofte.

Metoden kan vurderes hvis du gir morsmelk som har vært frossen av og til , men ikke hvis du fullpumper.  Da bør du forsøke å gi så mye fersk melk som mulig.

Hvis du ønsker å skålde melk, bør den fryses i små porsjoner, ettersom denne melka må behandles som morsmelkerstatning med tanke på holdbarhet.

Tin den fort i lunkent rennende vann, og bruk den med én gang etter tining. Den kan ikke stå i kjøleskapet 24 timer som vanlig frysemelk.

Du kan lese mer om pumping og oppbevaring av morsmelk i artiklene våre om dette. 

Var artikkelen nyttig?

Ja
Nei
Tusen takk for tilbakemeldingen! Hvis du ønsker svar, send en e-post til nettside@ammehjelpen.no

Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, av Ruth Lawrence, MD.

Tine Greve, jordmor, IBCLC og Ammehjelper ved Nasjonalt Kompetansesenter for amming.

 


Oppdatert 05.12.24