Hopp til Innhold
!Vil du delta på Ammehjelpens fagseminar?
Ammestart

Offentlig amming: Du kan amme hvor du vil og når du vil

Der du har rett til å være, der har du også rett til å amme. Så enkelt er det.

Bilde fra Ammehjelpen på Instagram.

Noen kan nok tenke at det er selvsagt å skulle amme hvor som helst og når som helst i det offentlige rom – spesielt hvis man er et godt stykke ut i mammalivet og har ammet flere barn.

Men det er ikke alltid like enkelt for ferske førstegangsmødre.

Ved å amme hvor du vil og når du vil, så kan du gjøre det enklere for andre å gjøre det samme. Dette bekreftes i en studie av svenske, irske og australske mødre.

Kan jeg amme hvor jeg vil?

Noen lurer på om det er greit å amme i kirka, på restaurant eller på butikken. Noen har fått negative tilbakemeldinger fra andre, og er usikre på om de har gjort noe galt som ikke dekket seg mer til, eller gikk et annet sted.

Svaret er enkelt og greit:

Du kan amme hvor du vil og når du vil – uansett hvor gammelt barnet ditt er.

Der du har rett til å være, der har du også rett til å amme.

I Norge finnes det ingen lov som sier at det er forbudt å amme offentlig.

Barn som ammes har lov spise offentlig, akkurat som alle andre mennesker.

Amming er også mer enn mat. Du kan amme offentlig uansett om barnet ditt er sultent, tørst, trøtt, trenger kos og trygghet – eller en blanding av alt.

Illustrasjon: Ingrid Rognstad

Hva hvis jeg syns det er skummelt å amme offentlig?

Det er ganske vanlig å føle seg litt utilpass de aller første gangene man plutselig må amme utenfor hjemmet: 

Babyen må ha mat NÅ, og du kjenner kanskje at du begynner å svette. Hvordan skal det gå uten den vante stolen og de vante putene? Hva hvis han slipper taket? 

Pust rolig. Det ordner seg. Om noen skulle se litt pupp eller melk, gjør det egentlig så mye? Årsaken til at vi har bryster er jo nettopp at de produserer melk til barna våre. Det er dessuten ganske lettvint å kunne gi melk direkte fra kilden. Og den som ikke tåler å se det, får se vekk. 

Med alt annet som er uvant – så gjelder det ofte bare å hoppe i det. Det går som regel bedre og bedre, og plutselig er amming noe man bare gjør, hvor som helst og når som helst. 

Mange kjøpesentre har egne ammerom. Du kan amme der hvis du vil, for eksempel hvis du kjenner at enten du eller barnet trenger litt skjerming. Men du kan også velge å la være.

Hva hvis barnet blir distrahert?

Noen barn blir lett distraherte av omgivelsene. De kan trenge mer ro rundt seg for å klare å konsentrere seg om puppen enn man kanskje får på en kafé.

Da kan det være greit å sette seg et sted med mindre styr, eller skjerme barnet med et tynt skjerf eller en stor gulpeklut, for eksempel.

Hvor lenge er det greit å amme offentlig?

De aller fleste norske kvinner som ammer ute blant andre folk får ingen negative reaksjoner – men mange positive. Det skulle også bare mangle. 

Men vi hører dessverre også historier om kjipe, unødvendige kommentarer og utdaterte holdninger omkring hva som regnes som «nødvendig», spesielt når barnet som ammes ikke lenger er en baby.

Det er du som avgjør om og når barnet ditt trenger å ammes. Det er du som bestemmer om du vil sitte åpent, eller gå et annet sted.

Husk dette, uansett om barnet ditt er tre uker eller tre år: 

Der du har rett til å være, der har du også rett til å amme. Så enkelt er det.

Ps. Til deg som lurer på hva vi mener med «uansett hvor gammelt barnet er»:

De fleste barn mister evnen til å die (altså den bølgende bevegelsen som får ut melka) i god tid før melketennene faller ut, og det er veldig få barn som blir ammet til skolestart.

Her kan du lese mer om «langtidsamming».


Denne lille filmen på fire minutter er laget av en britisk forfatter. I Storbritannia er verken amming eller offentlig amming like vanlig som i Norge.

Filmen handler blant annet om å føle seg ukomfortabel med å amme offentlig. Og om å tørre å gjøre det likevel. Anbefales 🎬💛

Hollie McNish / Embarrassed. The battle to breastfeed.

Vil du lese mer om offentlig amming?

Ida Jackson: Nei, jeg kommer ikke til å rulle inn puppen

KK.no: Dine ammerettigheter i Norge

Kilden kjønnsforskning: Amming i offentligheten. Når den sexy puppen blir babymat

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 07.11.23