Hopp til Innhold
Ammestillinger

Starte på nytt etter en vanskelig ammestart?

Hvis dere fikk en trøblete start på ammingen kan du prøve å starte på nytt. Dette gjør du ved å legge deg halvveis bakover og la barnet få ligge hud mot hud på magen din. Slik stimuleres nyfødtrefleksene som kan hjelpe babyen til å få et godt sugetak.

Hvis babyen din av ulike årsaker ikke har tatt brystet etter fødselen, eller at dere har fått en vanskelig start med sår og dårlig sugetak, så kan dere prøve å starte på nytt.

Det er fint om dere har god tid og ro rundt dere. Babyen bør være sulten, men ikke hysterisk sulten. Du kan ha bar overkropp og babyen er i bare bleia. Ha et teppe tilgjengelig i tilfelle det blir kaldt.

Legg deg halvveis bakover, enten i en stol eller i sengen. Du skal ha god støtte under nakke, rygg og armer. Barnet ligger på magen din, hud mot hud.

Du skal ikke trenge å bruke krefter på å holde babyen. Tyngdekraften holder babyen på plass.

I denne stillingen mage mot mage, og med puppen innen rekkevidde, så stimuleres nemlig barnets nyfødt-reflekser. Disse hjelper barnet til å finne og ta riktig tak på brystet. Dette er de samme refleksene som man ser hos et helt nyfødt barn første gangen det legges på mors mage rett etter fødselen.

Beina vil kanskje begynne å bevege seg, som om babyen krabber oppover.

Hodet nikker opp og ned på brystet samtidig med at tungen stikkes ut for å finne og smake på brystet. Brystknoppen reiser seg ved denne berøringen og blir fastere og enklere for barnet å få tak på.

Denne nikkende bevegelsen utløser i tillegg søkerefleksen som gjør at barnet gaper stort og kan få et godt tak rundt brystknopp og areola.

Selv om barnets nese kan være ganske tett inntil brystet kan det puste fordi luften kommer til i vikene ved siden av nesen.

Denne ammestillingen kalles tilbakelent amming.

Du kan hjelpe til så mye du tenker er hensiktsmessig. Det er ikke meningen at babyen skal bruke flere timer på å nå fram til brystet. Avbryt prosjektet hvis babyen blir veldig frustrert og sulten.

Vil du vite mer om tilbakelent amming?

I artikkelen vår har vi flere forklaringer, bilder, kilder og filmer som viser ulike måter å amme tilbakelent på.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 28.08.21