Hopp til Innhold
Ammestart

Gulp, refluks og rap – hva er normalt?

De fleste babyer gulper og raper. Det er som regel helt normalt, men det kan også være plagsomt. Her kan du lese mer om hva du kan gjøre for å hjelpe babyen, og finne info om når det er lurt å kontakte helsepersonell.

Hvor vanlig er det at babyer gulper?

De fleste babyer gulper, og de fleste plages ikke av det.

Noen babyer gulper mye, mens andre barn ikke gulper i det hele tatt.

Når en baby gulper, så ser de ofte mer ut enn det er.

Hvis babyen gulper mye, men legger normalt på seg og ellers er frisk, er dette sett på som normalt.

Babyer som fullammes gulper som regel mindre enn babyer som får morsmelkerstatning11.

Over 70 prosent av babyer gulper én eller flere ganger pr døgn når de er en måned gamle. Ved ca 5 måneder gulper halvparten av spedbarna, og dette tallet synker til 4 prosent ved 12 måneder1.

Babyer pleier altså å gulpe mindre og sjeldnere når de vokser til. Det blir altså bedre av seg selv, som regel uten at man trenger å gjøre noe som helst.

Hvorfor gulper babyer?

Det er vanlig og helt normalt at spedbarn gulper når de raper, eller etter amming / flaskemating. Dette er fordi de lever av melk (som er flytende), og at lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk er svakere enn hos voksne.

Normal gulping er altså ikke et medisinsk problem, men det kan gi mye ekstra arbeid i form av vask av sofatrekk, kluter og klær.

Gulping kan være helt normalt og uten en spesiell årsak. Det kan også skyldes allergi eller intoleranse hos barnet, eller overproduksjon av melk hos mor. Og det kan være et symptom på sykdom. Les mer om dette lengre ned på denne siden.

Refluks og gulping er i utgangspunktet det samme.

Refluks betyr tilbakestrømming, altså at noe strømmer mot normal retning. Refluks er den medisinske betegnelsen for hva som skjer når noe av mageinnholdet kommer ut av magesekken, opp i spiserøret, og evt. ut av munnen – altså når babyen gulper.

Refluks er vanlig. Det skjer i større eller mindre grad i alle aldersgrupper, og det gir som regel få eller ingen symptomer9.

Mange blander imidlertid normal refluks med refluks-sykdom8.

Hva er ikke normalt?

Hvis refluks gir plagsomme symptomer og/eller komplikasjoner, kalles det gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS)9.

Gulp / normal refluks: Gastroøsofageal refluks (GØR på norsk, GER eller GOR i engelsktalende land)

Refluks-sykdom: Gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS på norsk, GERD eller GORD i engelsktalende land)

Mye hosting og harking, pustevansker, stadige luftveisinfeksjoner, rikelig gulping, at babyen ikke øker som normalt i vekt og/eller virker preget av smerte og gråter mye kan for eksempel være tegn på refluks-sykdom8,9. Men alt dette kan også ha andre årsaker.

Kontakt helsepersonell hvis du er bekymret – og spesielt hvis:

(kilder til lista er referansene 2,8 og 9)

Refluks-sykdom (GØRS) forekommer hos ca 2–8 % av barn i alderen 0–18 år. Tallene er usikre fordi grensen mot det som er normalt er flytende9.

«Stille refluks» er ikke en medisinsk diagnose og brukes sjelden av helsepersonell. Begrepet brukes når man ser for seg at gulp kommer opp i spiserøret uten å komme ut av munnen.

Noen mistenker at babyen har refluks-sykdom hvis babyen våkner ofte når hen ligger på rygg, eller ikke «vil» ligge flatt på rygg. Å legge babyen ned på rygg rett etter amming eller mating med flaske, kan gjøre babyen urolig og misfornøyd.

Dette kan ikke brukes til å stille en diagnose, hvis det er eneste symptom.

Babyer sover mindre dypt når de ligger på rygg sammenlignet med når de sover på magen. Babyer som ligger på rygg vil dermed som regel våkne oftere enn babyer som ligger på mage. Ryggleie regnet som ett av de viktigste tiltakene for å redusere risikoen for krybbedød7.

Det er dessuten helt normalt at babyer (spesielt de aller minste) helst vil holdes eller bæres – selv om det kan oppleves slitsomt for oss.

Hvordan sover og oppfører en normal baby seg?

Trenger babyen medisiner mot refluks?

Refluks hos spedbarn har i liten grad surt innhold9. Det er altså som regel ikke snakk om «sure oppstøt» som svir i halsen.

Den norske veilederen i pediatri for helsepersonell skriver følgende9:

Unngå å utrede spedbarn med gulping/oppkast med pH-registrering eller behandle med syrehemmende eller motilitetsendrende medikamenter så lenge barnet ellers viser normal vekst og utvikling.

Årsaken til anbefalingen er at det ikke er bevist at det hjelper, og at medikamentene har bivirkninger10.

Langvarig bruk er blant annet assosiert med endringer i tarmfloraen, tarminfeksjoner, redusert opptak av mineraler og vitaminer, redusert beintetthet og økt forekomst av brudd, i tillegg til økt risiko for matvareallergier (kilde).

Langvarig bruk av syrehemmende medikamenter og brå stopp kan gi økt syreproduksjon – noe som feilaktig kan tolkes som om babyen har refluks og at medisinene hjelper (kilde).

Hvis babyen har store plager, og andre tiltak ikke hjelper, så kan legen avgjøre om dere skal prøve medisiner.

Hva er forskjellen på gulp og oppkast?

En baby som gulper bruker ikke mye krefter på det. Som regel kommer det i forbindelse med en rap, og babyen er vanligvis fornøyd underveis og etterpå.

Oppkast er mye kraftigere. Musklene i magen er involvert og trekker seg kraftig sammen for å presse innholdet i magesekken opp og ut. Babyen vil sannsynligvis brekke seg, gråte og vise tydelig ubehag3.

Kontakt helsepersonell hvis du er usikker på noe omkring dette.

Kan jeg legge babyen på siden eller på magen?

Noen foreldre er redde for at babyen skal kveles av gulp, og legger derfor babyen på siden eller på magen. Mageleie eller sideleie er ikke anbefalt på grunn av økt risiko for krybbedød1,4,5,6,7.

Selv om barnet gulper når det ligger på ryggen, er det ingen fare for at det vil kveles7.

Dette skyldes at de øvre luftveiene er over spiserøret i liggende stilling. Derfor kan gulp som stiger opp i spiserøret lett svelges igjen slik at babyen ikke puster det inn – mens det i mageleie er motsatt5,6.

Denne animasjonen viser dette:

Mageleie som risikofaktor for krybbedød synker i takt med at babyen blir eldre. En baby som kan snu seg selv skal få velge sin egen sovestilling7.

Ved liggende amming vil babyen kunne sovne på siden. I slike tilfeller vil kroppen din kunne hindre at babyen havner på magen. Du kan lese mer om dette i artiklene våre om samsoving og tryggest mulig sovemiljø for babyen.

Hva kan jeg gjøre for å redusere gulping/refluks?

Husk at refluks kan ha mange ulike årsaker og gi mange ulike utslag hos ulike babyer. Det betyr at ulike råd vil hjelpe ulike barn, og at det ikke finnes en fasit som hjelper for alle.

✅Hvis problemene skyldes overproduksjon, så vil det hjelpe å gjøre tiltak for å få ned melkeproduksjonen. Dette kan du lese mer om i artikkelen vår om overproduksjon.

✅Hvis du gir flaske kan det være lurt med mindre måltider litt oftere, heller enn få og store måltider.

✅Hvis problemene skyldes at babyen er allergisk eller intolerant mot for eksempel kumelkprotein, så kan det hjelpe å ta vekk alle kumelkprodukter fra kosten din i noen uker. Noen merker bedring ved å bare ta vekk store kilder til kumelkprotein, som drikkemelk, yoghurt og ost.

Snakk med helsepersonell hvis du trenger veiledning i hvordan du gjør dette.

NB! Laktosefritt er ikke det samme som kumelkfritt. Det er proteinet i kumelka som er problemet, ikke laktosen (melkesukkeret). Morsmelk inneholder mye laktose.

✅Å amme i en oppreist stilling, spesielt tilbakelent stilling, gjør ofte at babyen spiser roligere og får opp luft i løpet av ammestunden. Det sikrer et godt sugetak, noe som kan gjøre at babyen gulper mindre. 

✅Hvis du ammer i andre stillinger og barnet spiser glupsk, så kan det være lurt å ta opp babyen etter noen minutter for å legge til rette for en rap, for så å fortsette på samme bryst. Dette kan hindre at babyen gulper mens du ammer.

Noen slipper brystet selv når de må rape, mens andre blir urolige mens de dier. De slipper kanskje brystet, men virker fortsatt sultne, og kaver mye. Da kan det være lurt å prøve å få babyen til å rape.

✅Å holde babyen oppreist en liten halvtime etter amming på dagtid kan gjøre at mageinnholdet holder seg på plass og at babyen får opp rap hvis det skulle være nødvendig.

Et unntak fra dette kan være ved liggende amming om natta. Det er ofte ikke nødvendig å få babyen til å rape om natta etter å ha ammet i denne stillingen. Årsaken er at babyer ofte dier roligere på natt. Å løfte opp babyen for å rape kan vekke dere begge unødig.

Men noen erfarer at babyen trenger å rape, også etter liggende amming på natt – og da er det dette som gjelder for dere.

✅At babyen ligger på venstre side kan redusere antall refluks-episoder12. Dette kan gjøres når babyen er våken, ikke når babyen skal sove. Mage- og sideleie anbefales ikke på grunn av risikoen for krybbedød. (se forrige avsnitt)

❌Unngå å klemme hardt på magen, eller å sette babyen i en bilstol eller annen innretning som skaper press på magen rett etter amming.

❌Det er i utgangspunktet ikke anbefalt å heve hodeenden på senga for å redusere gulp/refluks, eller bruke det noen kaller «refluks-puter». Noen mener at dette hjelper, mens andre fraråder det fordi det ikke har bevist effekt (4).

Heving av hodeenden med helning over over 10 grader kan dessuten gjøre at babyen glir ned i senga og/eller får sengetøy over hodet5,6, noe som kan øke risikoen for krybbedød.

Det kan virke skremmende å lese om dette. Ha derfor i bakhodet at krybbedød er en svært sjelden dødsårsak. I 2021 var det ca 6 tilfeller i Norge. Ca 90 prosent av tilfellene skjer før seks måneder (x).

Må babyen rape?

Noen babyer har ikke behov for å rape, mens andre trenger å rape flere ganger i løpet av en ammestund eller et flaskemåltid.

Noen tror at det er farlig at babyen ikke raper før man legger babyen fra seg, men det er det ikke.

Som nevnt i forrige avsnitt er det ofte ikke nødvendig å få babyen til å rape etter liggende amming om natta.

Hvordan kan jeg hjelpe barnet til å få opp en rap?

Du kan forsøke å bære barnet høyt opp mot den ene skulderen din, slik at magen presses lett mot skulderen. La armene og overkroppen henge over skulderen. Lett trykk og stryking oppover kan hjelpe barnet å få opp en rap.

På grunn av hvordan magesekken er formet, så kan det være best å lene babyen på skrå mot babyens venstre side, slik som IBCLC Shel Banks viser og forklarer i denne filmen. Noen kaller det også wonky winding :

Hvor kan jeg lese mer?

Breastfeeding Support: Reflux in newborns

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 30.09.23