Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Abscess/brystbyll

En brystabscess eller brystbyll er en innkapslet betennelse i brystet. Den kan kjennes som en kul i brystet som ikke blir mindre etter amming. Området rundt kan være rødt og vondt. En abscess kan komme i etterkant av en brystbetennelse som ikke er riktig behandlet.

Hva er en abscess/brystbyll?

En abscess er en ansamling av puss i et hulrom i brystvevet. Den kan utvikles gradvis over lengre tid ved utilstrekkelig eller for sein behandling av bakteriell brystbetennelse

Hvordan vet jeg om jeg har en abscess/brystbyll?

Ved en tilstoppet melkegang vil du kunne kjenne én eller flere kuler i brystet, og kulen vil som regel minke etter amming – selv om det kan ta mange dager før kulen er helt borte. En kul som ikke blir mindre ved hyppig amming i 1-3 dager kan være en abscess/brystbyll, og bør sjekkes av lege.

En brystbyll vil du ofte kjenne som en øm kul inne i brystet, og du kan ha et hovent, rødt område på brystet. Brystet kan være spent og eventuelt glinsende, og huden kan skalle litt av. Men du kan også ha en brystbyll uten slike symptomer, dersom den ligger dypt i brystet.

Du kan føle deg syk og ha feber, men du kan også ha abscess uten å ha særlig feber. Eller så kan du ha feber som kommer og går.

Ta kontakt med lege dersom du mistenker abscess. 

Undersøkelse med ultralyd er viktig for å stille riktig diagnose. Dersom ultralyd ikke viser sikre tegn på abscess/brystbyll, men symptomene vedvarer, må du undersøkes på nytt. Det kan dreie seg om en abscess under utvikling. Legen bør også ta bakterieprøve av melken (1).

Hvordan behandles en abscess/brystbyll?

NB! En abscess skal ikke masseres eller klemmes på.

En ab­scess må tømmes. Hvis abscessen er liten, kan innholdet suges ut med en tynn nål. Enkelte større abscesser må opereres (1).

Ammingen bør fortsette ved brystbetennelse og abcess. Det er en del av behandlingen. Du kan trygt amme selv om det er puss i melken. Puss består av hvite blodlegemer. Dersom det skulle være bakterier tilstede vil disse normalt destrueres i det friske fullbårne barnets tarm. Selv om det kan virke uappetittelig å gi barnet melk med puss i, så er det ikke farlig.

Enhet for amming (FHI) har informasjon til helsepersonell om korrekt behandling av abscess/brystbyll (1).

Kan jeg forebygge abscess/brystbyll?

En abscess oppstår som regel i etterkant av en brystbetennelse som ikke er riktig behandlet. Den viktigste forebyggingen er derfor å prøve å unngå tette melkeganger og såre brystknopper, for på denne måten å unngå brystbetennelse.

Hvis du får brystbetennelse er det viktig at du får riktig behandling, og at du ikke avbryter antibiotikabehandlingen før kuren er over.

Var artikkelen nyttig?

1.https://www.fhi.no/ml/amming-og-morsmelk/komplikasjoner/brystspreng-mastitt-og-abscess/#abscess

2. Nilsson, I., Schack-Nielsen, L. & Jerris, T. 2013. AMNING -en håndbog for sundhedspersonale
3. WHO. 2000. Mastitis: Causes and Management
4. https://thewomens.r.worldssl.net/images/uploads/downloadable-records/clinical-guidelines/mastitis-and-breast-abscess.pdf


Oppdatert 09.07.22