Hopp til Innhold
!Første sommer med baby?
Ammeinnlegget
Jordmødre ved ABC-enheten: Annette Helk (t.v) og Torild Hvaal Møller

Ammehjelpens begeistringspris 2022: ABC-enheten

Camilla KH

1.02.2023

Ammehjelpens begeistringspris 2022 gikk til ABC-enheten ved OUS, Ullevål. God ammeveiledning er ikke avhengig av en ensom ildsjel, men preger hele avdelingens arbeidsrutiner i all kontakt med gravide, fødende og barselkvinner.

Prisen ble delt ut på Ammehjelpens fagseminar for helsepersonell 1. april 2022.

Ammehjelpens begeistringspris er en oppmuntring til offentlig helsepersonell som satser på faglig kvalitet og menneskelig omsorg i den viktige barseltiden.

Nominasjonene

Tre mødre med barn født i perioden april-desember 2021 nominerte ABC-enheten.

Utdrag fra nominasjonene:

«Jenta mi var under 3 kilo. Puppene mine var sprengt og veldig store. Jeg styra derfor litt med ammingen. Jordmødrene kom inn uoppfordret med jevne mellomrom. De hjalp meg, men tok seg også tid til å prate og bli kjent. Jeg hadde derfor senka skuldre hele veien, og troa på at det ville ordne seg. Siste dagen på barsel var det siste sjanse til å finpusse teknikken, så jeg fikk veldig god 1-1 oppfølging […] av en jordmor/ammespesialist. Etter det ble jeg en «ammeekspert», og har kun hatt glede av ammingen siden.»

«De [på ABC] har stort fokus på kontinuitet fra første kontroll, herunder også amming. De legger godt til rette for at baby kan kravle opp og finne brystet rett etter fødsel. Det virker som alle har samme tilnærming og «opplæring», for vi fikk samme hjelp uansett hvem vi spurte, noe som gjorde det lett å forstå prinsipper og få til teknikker. De har stort fokus på å få til amming, og har gode rutiner for å ikke gi MME med mindre man absolutt må.»

Juryens begrunnelse for tildelingen:

Juryen mener:

En jordmorstyrt avdeling med helhetlig omsorg i svangerskap, fødsel og barsel er ifølge WHO det beste alternativet for friske kvinner med normalt svangerskap.

Innholdet i samtlige tre nominasjoner vitner om en institusjon med en sterk kultur for å fremme, støtte og beskytte amming. God ammeveiledning er ikke avhengig av en ensom ildsjel, men preger hele avdelingens arbeidsrutiner i all kontakt med gravide, fødende og barselkvinner: «Alle» sier det samme. 

Dere er et eksempel til etterfølgelse i hele Norge. Det er ingen grunn til at samme enhetlige tilnærming ikke kan brukes i alle landets fødeinstitusjoner hvis ledelsen virkelig vil.

Gratulerer med prisen 🌷


❓Vet du om noen som fortjener Ammehjelpens Begeistringspris for 2023?

Les mer om prisen, og se oversikt over tidligere vinnere.

Var artikkelen nyttig?

Flere innlegg