Hopp til Innhold
!Norges største kilde til informasjon om amming og morsmelk
Ammestart

Amming av tvillinger

Det er viktig med god støtte og hjelp når du skal amme tvillinger. Det finnes ulike praktiske løsninger for ulike situasjoner, for eksempel hvis barna er premature, slappe eller sugesvake - eller hvis de er fullbårne og sugevillige. 

amming av tvillinger

Få hjelp av partner med å legge barna til brystet

Mange tvillingmødre nevner dette som det første tipset de kan gi til andre tvillingmødre: To hender er rett og slett for lite i begynnelsen. Lær partner å hjelpe deg med å legge barna til.

Forsøk å lære dere å gjøre dette mest mulig på egen hånd allerede på sykehuset. Det kommer godt med når dere kommer hjem.

Melkeproduksjon og ammestart

Hyppig amming/pumping er viktig for å etablere en god melkeproduksjon, uansett om man ammer ett eller flere barn. Legg barna til når de signaliserer sult. Friske og sugevillige barn kan ammes så ofte de ønsker.

De første døgnene kan det ofte være at de vil die mer enn de sover. Er barna derimot søvnige og ikke så villige til å suge bør du sørge for å amme/håndmelke/pumpe minst hver 3. time, det vil si minimum 8-10 ganger i døgnet. Det er fint for melkeproduksjonen at du ammer om natten. Finn ut om dobbeltamming er noe for deg, eller legg dem til én og én.

tvillingamming amming tvillinger

Dobbeltamming, eller amme hver for seg?

Klarer du å legge til/få hjelp til å legge til begge på en gang, kan du spare mye tid (og få mer nattesøvn).

Men får du det ikke til, er du ikke alene om det. Noen tvillingmødre gjør også litt av begge deler. Enkelte synes det er fint å ha ammestunden alene med ett av barna om gangen, og gjør dette av og til. 

Syns du det vanskelig å få til dobbeltamming, så øv deg først med én og én. Når det fungerer kan du etter hvert prøve med begge to.

Om natten er det kanskje litt mer plundring for å få det til. Partner kan hjelpe dere, slik at du klarer å amme begge samtidig. Det vil kanskje gi deg litt mer søvn.

Etter hvert som barna vokser og blir større kan det bli litt trangt om plassen, og kanskje du da velger å gå over til å amme dem hver for seg. Dette blir enklere når de er blitt så store at de har begynt med fast føde, ikke krever mat så ofte eller med en gang. Da kan man ofte «forhandle litt» slik at du kan amme en og en.

Delamming?

Kanskje du ikke ønsker eller klarer å fullamme? Da er delamming et godt alternativ.

Alternative matingsmåter

Er barna premature, sugesvake eller syke, kan du være du må pumpe deg en stund og gi barna melken på annen måte enn ved amming. På sykehuset bruker de muligens sonde den første tiden inntil barna kan ta brystet selv. Dette krever trening og det kan ta lang tid. Vær tålmodig.

Om du må pumpe deg, kan det være greit å ha en dobbeltpumpe, du sparer tid og produksjonen stimuleres bedre. Her kan du lese mer om hvordan du øker/opprettholder melkeproduksjonen ved pumping.

Det finnes også flere måte å mate barna på enn sonde, som kanskje kan være aktuelt for de mindre premature/syke barna. Hjelpebryst kan være et alternativ.

Koppmating kan være aktuelt i en overgangsfase.

Praktiske råd til deg som ammer tvillinger

God ammestilling. Det er veldig viktig at du finner gode ammestillinger som du føler at du mestrer, kanskje spesielt når du dobbeltammer. Tilbakelent amming kan fungere godt, med mindre du har hatt keisersnitt og barna på denne måten sparker borti såret. Mange bruker også tvillingstillingen.

En god ammepute kan gjøre det enklere å finne en god sittende ammestilling. På denne måten kan du også få hendene fri mens du ammer. Du kan selvfølgelig også bygge oppunder barna med andre puter.

Sugesvakt barn? Dersom det ene barnet er sugesvakt, er det viktig at du bytter fra side til side slik at melkeproduksjonen opprettholdes i begge brystene. Tar et barn bedre tak enn det andre, kan det være en fordel å først legge til barnet som suger best. Deretter tar du det barnet som du må hjelpe litt mer.

Søvn. Det er viktig at du gir seg selv muligheten til å ta igjen den tapte nattesøvnen på dagtid. Kanskje kjenner du noen som kan ta en trilletur med barna hvis partner ikke er tilgjengelig?

Nattamming. Det gir en mindre oppstykket natt om barna dier samtidig om nettene. Få hjelp av partner dersom du syns det er vanskelig.

Favorittbryst. Noen tvillingbarn velger seg et favorittbryst. Fordelen med dette er at melkeproduksjonen tilpasser seg hvert sitt barns behov. Skulle det ene barnet være mindre villig til å suge enn det andre, kan det være best for melkeproduksjonen at du lar dem bytte mellom brystene.

Mat og drikke. Når du ammer to har du behov for et større energiinntak enn mødre som ammer ett barn. Her kan du lese mer om hva du trenger av kalorier og næringsstoffer.

Legg lista på et levelig nivå dersom ammingen føles uoverkommelig. Sett deg kortsiktige mål, for eksempel at noen uker eller en måned. Ikke tenk seks måneder frem i tid med én gang. Det er ikke et nederlag å delamme.

• Snakk med andre tvillingmødre, og lytt til deres erfaringer – før du tar dine egne valg. Husk at ingen har samme utgangspunkt. 

• Heia deg 💛

Var artikkelen nyttig?

«Amming – for deg som vil amme» av Elisabeth Helsing og Anna-Pia Häggkvist

«Amme-ABC» av Gro Nylander


Oppdatert 05.05.22