Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Montgomerys kjertler

På areola, det brune området rundt brystvorten din, har du små utstående knopper som kalles Montgomerys kjertler. Kjertlene utsondrer duftsekret som smører areola og lukter og smaker likt som fostervann. Dette hjelper barnet med å finne frem til brystet.

Hva er Montgomerys kjertler?

De kan variere i antall, men man har i gjennomsnitt ni stykker. 

Kjertlene har et lite nettverk innenfor huden, ikke ulikt melkekjertelsystemet. Disse små sekret-gangene kan noen ganger infiltrere seg med melkegangene, og man kan se at det pipler små dråper med melk ut av Montgomery-kjertlene.

De er ofte mer fremtredende under graviditet og mens du ammer, og kan bli mindre synlige igjen etter at ammeperioden er over. 

Hva gjør jeg hvis de blir betente?

Kjertlene kan hovne opp og bli ømme når du får brystspreng etter fødselen, og kjertlene kan virke betente. Dette avtar og mildner etter amming.

Men det kan også skje at én eller flere av de små kjertlene blir betente på ordentlig. De kan hovne opp, bli mørkerøde, etterhvert få en kjerne med puss og se ut som en betent kvise. Andre beskriver det som at det ser ut som om de har fått en brystvorte til på området.

Det anbefales å behandle disse betente kjertlene varsomt. Legg på en fuktig, varm klut og masser forsiktig for å åpne de sekretoriske gangene. Dersom det er vondt, svært betent og kanskje har sprukket anbefales det å ta kontakt med lege for å få behandling. Antiseptisk salve kan være verdt å prøve, og i noen tilfeller kan det være nødvendig med antibiotika.

Saltvann renser opp i betente sår. Du kan bruke saltvannsomslag eller saltvannsbad eller en kombinasjon av dette.

Saltvannsomslag

Saltvannsbad

Vær alltid nøye med hygiene rundt sår på brystet, sørg for rene hender, og vask gjerne området med saltvann før du har på salve. Bruk en ny q-tips hver gang du skal ta salven fra tube til bryst for å unngå direkte berøring og eventuell overførsel av bakterier.

Kan jeg pumpe hvis jeg har en betent kjertel?

Dersom du har en vond Montgomerykjertel der hvor du skal plassere pumpeskjoldet og dette hindrer deg i å kunne bruke pumpen, så kan du prøve å skjære bort en bit på skjoldet i området så den ikke presser på kjertelen.

Vær oppmerksom på at kantene rundt kan bli ganske skarpe. Ikke press skjoldet for hardt ned i brystet, bare akkurat nok til at det dannes vakuum. Dersom det er mulig kan det være bedre å håndmelke mens du har betent kjertel.

Når bør jeg kontakte lege?

Var artikkelen nyttig?

Wilson-Clay, B., Hoover, K. 2013. The Breastfeeding atlas, fifth edition.  ISBN 0-9672758-7-3


Oppdatert 15.06.21