Hopp til Innhold
Utfordringer hos mor

Psykisk helse i barseltiden

Det er en stor omveltning i livet å få barn. For noen er det ekstra krevende. Snakk med venner, familie eller helsepersonell hvis noe er vanskelig. Ikke vær redd for å be om hjelp.

Hvordan har du det, nybakte mamma?

Du har ikke bare født en baby. Du har også blitt født som mamma.

Mange har en forestilling om at vi skal kjenne på en umiddelbar lykke når barnet er født. Slik er det for noen, men ikke for alle.

Noen mødre kjenner på en sterk tilknytning og mammafølelse med det samme barnet kommer ut av magen. Men det er like vanlig å ikke føle noe som helst, annet enn for eksempel lettelse over at smertene endelig er over.

Noen bruker tid på å føle tilknytning til barnet. Dette gjelder både mor og partner.

Mange føler seg sårbare og slitne, både fysisk og mentalt.

Hjernen oversvømmes av hormoner, og du går gjennom en omveltning på omtrent samme måte som da du var i puberteten (1).

Du har ansvaret for å holde liv i et lite menneske – og skal samtidig justere deg til det nye livet som mamma.

Du kan føle deg lost, følelsene svinger, barseltårene sitter løst og du lurer på hvem du er. Det kan være uendelig fantastisk og fint  – og uendelig overveldende og vanskelig – på samme tid. Du har blitt en annen, men er samtidig den samme. 

Det har faktisk et navn: Matrescence

Det blir enklere hvis vi snakker med andre om det. Alle mødre er i denne tilstanden i større eller mindre grad, i kortere eller lengre tid. Du er ikke alene. Og det vil bli enklere 🧡

🆘 Søk hjelp hos helsepersonell hvis situasjonen oppleves veldig sterk og opprivende eller hvis du kjenner at det er vanskelig å mestre det nye livet.

🆘 Her finner du en oversikt over hvor du kan få hjelp.

📲 Foreldresupport: Tlf. 116 123 (tast 2)
Døgnåpen telefon- og chattetjeneste for omsorgspersoner som trenger hjelp, veiledning eller har behov for å lufte tankene sine med noen. 

Hvordan ta vare på seg selv?

Ble ikke svangerskapet som du hadde håpet på? Ble ikke fødselen som du hadde tenkt? Kanskje kroppen din kjennes fremmed? Er det uvant at brystene har en ny funksjon? Ammingen er kanskje vanskeligere og mer altoppslukende enn du hadde trodd?

Alt dette er viktig å ta på alvor.

✅ Snakk om det. Opplevelsen din er viktig. Du har krav på hjelp hvis du trenger det.

✅ Søk hjelp ved ammeproblemer. Det er ikke ditt ansvar å «få til» ammingen alene. Be om hjelp hvis du trenger det, uansett om du vil amme, delamme eller slutte å amme.

En nybakt mamma trenger søvn og hvile. Det vil kunne bidra til å beskytte mot psykiske vansker og gjør at du fungerer i hverdagen. Derfor er det viktig å finne gode løsninger som legger til rette for at du får sove og hvile så mye som mulig – selv om det som regel blir mer oppstykket og på en annen måte enn før babyen kom.

Noen kan bli så redde for at noe skal skje med barnet mens de sover at de ikke tør å legge seg til å sove. Snakk med helsepersonell hvis du har problemer med å sove eller å klare å slappe av.

Her kan du lese om tryggest mulig samsoving.

Hudkontakt med spedbarnet øker utskillelsen av velværehormonet oksytocin. Det samme gjør massasje og kroppskontakt med noen du liker å være inntil.

✅ Å bevege seg så mye som formen din tillater er godt for både kropp og hode.

✅ Dagslys ( spesielt tidlig på dagen) kan hjelpe deg til å sove bedre og kan gjøre humøret bedre.

✅ Søk støtte fra familie, venner, «landsby» og helsepersonell. Dette er ikke tiden for å klare seg selv. Det er ikke meningen at vi skal fikse dette alene. Vi trenger en flokk som passer på oss.

🆘 Noen ganger trenger man mer støtte enn det man får fra sin nærmeste krets. Vi skal være der for barna våre, men vi trenger også noen som er der for oss. Be om hjelp fra helsepersonell hvis situasjonen ikke er bærekraftig for deg.

Det er ikke meningen at vi skal gå gjennom barseltiden alene. Bruk nettverket ditt, hvis du har et. Eller spør på helsestasjonen om det finnes tjenester i kommunen som kan bidra i situasjoner som din.

Ikke vent med å be om hjelp, uansett hva du trenger hjelp til 🧡

Mer informasjon

Ammehjelpens artikkel: Amming og fødselsdepresjon

Helsenorge skriver om Fødselsdepresjon, årsaker og mulige behandlinger.

Landsforeningen 1001 dager jobber for å forebygge at mennesker opplever problemer knyttet til mental helse under graviditet og etter fødsel.

Var artikkelen nyttig?

Oppdatert 26.06.23