Hopp til Innhold
Morsmelkens innhold og egenskaper

Vond smak og lukt på morsmelken

Enkelte opplever at tint morsmelk har en eim av såpe eller oppkast. Det betyr ikke at melka er dårlig, og den kan gis til barnet hvis det liker smaken. Hvis ikke, så kan raskere nedkjøling eller skålding av melka hjelpe.

Hvorfor får melken vond lukt og smak?

Vanligvis har morsmelk en mild søtaktig lukt og smak, men ved kjølig og frysing kan smaken endre seg til noe som minner om såpe eller oppkast. Dette skjer fordi enzymet lipase i morsmelken er såpass sterkt at fordøyelsesprosessen (som ellers skjer i barnets mage når det dier) bryter ned fettstoffene i melken. Noen barn bryr seg ikke om bismaken, mens andre nekter å drikke den.

Det er derfor ofte lurt å gjøre en test for å sjekke om dette skjer hos dere, før du fryser litervis med melk som barnet kanskje ikke vil ha. For hvis lukten/smaken allerede der, så er det ingenting du kan gjøre med det. Melken kan eventuelt brukes i badevannet, både for store og små, dersom dere ønsker det.

Hvis melken virkelig er dårlig, så vil det lukte sur melk – og ikke denne distinkte lukta av såpe/oppkast. Det skal imidlertid ganske mye til før morsmelk som er oppbevart og behandlet riktig blir sur.

Hva kan du gjøre for å unngå lipasesmak og -lukt?

Her kan du lese mer om oppbevaring av morsmelk.

Hvis dette ikke forbedrer smaken, eller at barnet også nekter å ta denne melken, så kan du vurdere skålding.

Hva er skålding?

Skålding deaktiverer enzymene i morsmelken, og dette hindrer altså at fettstoffene brytes ned kjapt for de med vond bismak på frysemelken.  Proteinsammensetningen beholdes slik at den skåldete morsmelken er mild mot barnets mage.  Imidlertid vil oppvarmingen redusere en del næringsstoffer, spesielt vitamin C. 

Metoden er grei for dem som gir tillegg som en liten del av den totale ammingen, men ikke for fullpumpere.  Fullpumpere bør forsøke å gi så mye fersk melk som mulig.

Skålding innebærer at du sakte varmer opp melken i en liten, godt vasket kjele til du ser små bobler langs kanten.  En smørsmeltepanne er ideell. 

Frys i små porsjoner, ettersom denne skåldete frysemelka må behandles som morsmelkerstatning med tanke på holdbarhet.

Tin den fort i lunkent rennende vann, og bruk den med én gang etter tining. Den kan ikke stå i kjøleskapet 24 timer som vanlig frysemelk.

Mange angrer på at de fryste i 250 ml store beholdere når grøttiden kommer.  Beholdere med 50-100ml er bedre for å unngå svinn, eller bruk isterningposer.  Husk å merke alle beholderne godt.

Du kan lese mer om pumping og oppbevaring av morsmelk i artiklene våre om dette. 

Var artikkelen nyttig?

Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, av Ruth Lawrence, MD.

Tine Greve, jordmor, IBCLC og Ammehjelper ved Nasjonalt Kompetansesenter for amming.

 


Oppdatert 30.10.23