Hvordan mate babyen med flaske?
Å gi flaske i et langsomt tempo gir babyen mulighet til å ta naturlige pauser. Det gjør at babyen lettere kan avslutte måltidet når han kjenner seg mett. Dette er viktig for alle babyer som får flaske.
Hvorfor er det viktig å mate babyen langsomt?
Langsom flaskemating er en sensitiv og responsiv måte å mate babyen på. Det betyr at det er babyen som i stor grad skal styre hvor mye melk som går inn, på omtrent samme måte som ved amming.
Tanken er at forskjellen mellom amming og flaskemating skal være minst mulig.
Å gi flaske i et langsomt tempo gir babyen mulighet til å ta naturlige pauser i sugingen. Det gjør at babyen lettere kan avslutte måltidet når han kjenner seg mett, noe som hindrer at babyen får for mye melk.
Det er viktig for ammede babyer som i en periode eller innimellom får flaske, og for babyer som får all mat via flaske.
Det er stor forskjell på å suge melk ut av flaske og å die fra et bryst: Melkestrømmen fra et bryst kommer i bølger, og babyen må stimulere brystet først for å få strømmen i gang, noe som ikke er nødvendig ved flaskemating. Langsom flaskemating etterligner måten melken strømmer på under amming.
Hvis melk på flaske gis for fort, så kan det gjøre det vanskelig for enkelte babyer å veksle mellom å få mat fra både flaske og bryst. Det er dette som ofte kalles «sugeforvirring». Babyen kan bli urolig ved brystet fordi melken ikke renner like fort som fra flasken.
Ved å mate babyen langsomt og gi babyen mulighet til å ta pauser, så gjør du det enklere for babyen å veksle mellom å få melk fra flaske og bryst – samtidig som du reduserer risikoen for at babyen får for mye melk.
🔺 NB! Det er ikke anbefalt å bruke spesielle produkter (som puter eller stativ) eller å bygge opp under flaska på andre måter for at babyen skal kunne «mate seg selv». Årsaken er blant annet at babyen på denne måten ikke klarer å ta nødvendige pauser, og melka kan komme for fort. Dette er ubehagelig, og babyen kan i verste fall puste inn melk og/eller kveles.
Hvordan mater jeg babyen med flaske?
Hold babyen inntil deg. Tilby øyekontakt, smil og snakk med babyen.
Bruk en flaskesmokk med små hull
Bruk en smokk med små og få hull for minst mulig melkestrøm. Dette er viktig for at melka ikke renner for fort.
Babyen skal sitte oppreist
Babyen skal sitte ganske oppreist, tett inntil den som skal gi mat. Dette gjør at det er mulig å holde flasken vannrett (–).
Liggende mating med morsmelkerstatning øker dessuten risikoen for ørebetennelse fordi melka kan komme inn i mellomøret via øretrompeten. Bakterier formerer seg lett i morsmelkerstatning, mens morsmelk hindrer oppvekst av bakterier. Morsmelk vil derfor ikke øke risikoen for ørebetennelse på samme måte som morsmelkerstatning. Her finner du lenker til forskning omkring dette (ekstern lenke).
Flasken holdes vannrett (–), ikke loddrett (I)
Hold flasken forholdsvis vannrett (–), slik at melken ikke renner av seg selv inn i babyens munn.
Hvis flasken holdes tilnærmet loddrett (I) vil babyen ofte drikke til det er tomt. Det er fordi det kan være vanskelig for babyen å stoppe når melken kommer kontinuerlig.
La babyen selv ta flaskesmokken i munnen
Sikt med smokken mot nesen til babyen, stryk lett på overleppa for å få babyen til å gape, og la babyen selv ta smokken i munnen, uten at du dytter den inn.
Babyen skal helst ha leppene sine rundt den vide delen av flaskesmokken, ikke den tynne tuppen ytterst. På denne måten gjenskaper vi noe av situasjonen som oppstår når babyen skal ta brystet.
Ved brystet tar det som regel en liten stund før utdrivingsrefleksen setter i gang. Dette kan du prøve å etterligne ved å holde flasken slik at det ikke er melk i smokken de første sugetakene.
Hva er tegn på at melken kommer for fort?
Følg med på babyens signaler for å unngå at hun drikker for fort. Akkurat som med en god ammestund skal babyen kunne drikke melken uten å bli andpusten eller anspent:
- Babyen slår ut med fingrene
- Babyen åpner øynene på vidt gap
- Babyen svelger flere ganger på rad uten å puste
- Babyen forsøke å rygge bort fra flasken
Ta en pause eller senk flasken lavere dersom dette skjer.
Slik gir du babyen pause
Ta pauser i matingen innimellom. Dette etterligner utdrivningsrefleksen som gjør melken ikke renner konstant når babyen ammes.
La babyen spise en liten stund av flasken, og legg deretter forsiktig flasken litt lenger ned, slik at melken som er igjen renner bakerst i flasken og ikke kommer frem til babyen som suger.
Ikke vær bekymret for om babyen får i seg luft. Når melken kommer langsomt kan babyen klare å puste ut luften i stedet for å svelge den.
Hvor lenge skal matestunden vare?
La flaskematingen vare i 10-20 minutter, slik en ammestund normalt ville vare.
Bytt gjerne side midtveis slik at barnet blir stimulert fra begge sider.
Hvordan vet jeg at babyen er ferdig?
Når babyen sovner og/eller slipper smokken, lar du det skje uten å prøve å vekke det ved stryke babyen på kinnene, massere hendene, gni flaskesmokken rundt i munnen eller på annen måte forsøke å få babyen til å drikke opp melk som eventuelt er igjen i flasken.
Det er babyens tegn til at hen er mett som skal avgjøre når matingen er ferdig, IKKE hvor mye melk det er igjen på flasken.
Hva gjør jeg med melk som blir til overs?
Morsmelkerstatning som er til overs i flasken når babyen er ferdig med å spise skal kastes.
Morsmelk kan gis på nytt innenfor et tidsrom på 1-2 timer hvis flaska oppbevares i romtemperatur. Dette gjelder uansett om melka har vært oppvarmet eller ikke.
Her kan du lese mer om oppbevaring av morsmelk.
Er noen flasker bedre enn andre?
🔺 Noen produsenter av flasker hevder at deres produkt ikke forstyrrer ammingen, fordi det etterligner måten barnet dier fra brystet på.
🔺 Det er ingen flaskemerker som er bedre enn andre, og som letter overgangen mellom flaske og pupp – uansett hva produsentene sier.
Dette er villedende markedsføring.
Ingen flasker kan etterligne det som skjer når et barn melker et bryst. Det er fordi det kreves to ulike teknikker å drikke fra flaske vs bryst. En flaske kan heller aldri oppføre seg som et bryst, eller være formet helt likt som et bryst.
🔺 Det er ingen flaskemerker som er bedre enn andre ved langsom flaskemating. Det viktige er måten du gir flaske på, og at det er små hull i flaskesmokken, slik at melka ikke renner for lett.
I følge denne studien lager en av de mest populære flaskemerkene på markedet (calma) den flaskesmokken som er blant dem med raskest melkeflyt (ekstern lenke) Dette er ikke en fordel ved langsom flaskemating – fordi poenget nettopp er «langsom flaskemating».
Men barn er forskjellige. Hvis den flasken du bruker fungerer for dere, så gjør den det.
Uansett hvilken flaske du bruker, så kan det være et poeng å få babyen til å gape over så mye som mulig, og ikke bare sutte på tuppen.
Dette kan være enklest å få til med en kort eller middels lang flaskesmokk med en rund tupp (ikke flat på den ene siden) og en middels bred base.
På denne måten kan babyen få omtrent hele flaskesmokken i munnen, helt ned over den videste delen (ved skrulokket).
Tuppen av flaskesmokken vil da kunne havne langt bak i barnets munn, i nærheten av der som brystknoppen skal befinne seg under amming.
Her kan du finne en oversikt over fordelene og ulempene ved forskjellige flaskesmokker (ekstern lenke).
Mer informasjon
Om forskjellene mellom morsmelk og morsmelkestatning.
Om trygg tilberedning av morsmelkerstatning.
Om årsaker til morsmelkerstatning som tillegg til morsmelk før fire måneder.
Delamming (både morsmelk og morsmelkerstatning)
Breastfeeding Support: Tips to Bottle Feed a Breastfed Baby (ekstern lenke)
Kellymom: How to bottle feed the breastfed baby (ekstern lenke)
Var artikkelen nyttig?
Oppdatert 18.01.23